logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie żyrandola do łącznika podwójnego - 3 przewody z sufitu

daniel.daniel123 25 Kwi 2020 09:48 1290 10
REKLAMA
  • #1 18645197
    daniel.daniel123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć mam problem w ścianie mam zamontowany łącznik podwójny, są do niego podłączone dwa przewody fazowe (brązowe) natomiast z sufitu zwisają trzy przewody (brązowy, niebieski, żółty). Moje pytanie brzmi jak podłączyć żyrandol żeby działał na dwa przyciski?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18645242
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    daniel.daniel123 napisał:
    Moje pytanie brzmi jak podłączyć żyrandol żeby działał na dwa przyciski?

Nie ma takiej możliwości. Potrzebne minimum cztery żyły.
    Ten łącznik podwójny pewnie przygotowany został dla dwóch niezależnych punktów świetlnych (odbiorników)
    Można ewentualnie coś pomyśleć z udziałem sterownika ze zdalnym sterowaniem.
  • REKLAMA
  • #3 18645257
    daniel.daniel123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tak właśnie myślałem pytanie tylko że jeżeli chcieli zastosować łącznik podwójny dla dwóch niezależnych punktów to gdzie jest drugi punkt 😉
  • REKLAMA
  • #4 18645278
    kokapetyl
    Poziom 43  
    dla dwóch niezależnych punktów to gdzie jest drugi punkt 😉

Wróżyć nie potrafię.
    Zrób wyraźne zdjęcie z wnętrza puszki tego łącznika.
    Podaj więcej informacji o umiejscowieniu tego łącznika, lampy. Czy instalacja jest wykonana bez puszek montażowych, czy z nimi. Jeśli z nimi to trzeba otworzyć najbliższą i wyszukać te przewody, określić w jakim kierunku one idą i dalej szukać. Można też użyć odpowiednich przyrządów do wyszukiwania przewodów pod tynkiem.
  • REKLAMA
  • #5 18645320
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2482
    Ustaw oba włączniki w pozycję ON i sprawdź napięcie na tych trzech przewodach wystających z sufitu.
    Można to zrobić zwykłą kontrolką.
  • #6 18645524
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    kokapetyl napisał:
    Nie ma takiej możliwości. Potrzebne minimum cztery żyły.
    No to ciekawe, bo tak łączy się od dziesiątków lat.
  • #7 18645545
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Freddy napisał:
    , bo tak łączy się od dziesiątków lat.

Masz rację tak się łączy przy czterech żyłach, a autor ma tylko trzy. Nie zauważyłeś o czym mowa od x postów wstecz. :D
  • #8 18645555
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2818
    Kto z nas nie potrafi liczyć?
  • #9 18645573
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Freddy napisał:
    Kto z nas nie potrafi liczyć?

Liczyć to chyba każdy z nas potrafi. Gorzej z prawidłowym połączeniem przewodów. :cry:
    Cyt. "natomiast z sufitu zwisają trzy przewody (brązowy, niebieski, żółty)." i teraz to podłącz. :D
    Tylko nie opowiadaj o kolorowych koszulkach.
  • #10 18645651
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    łącznik podwójny, są do niego podłączone dwa przewody fazowe (brązowe)

Jak na razie Autor napisał, że w puszce łącznika są tylko dwa przewody. Taki opis sugeruje, że zasilanie oprawy zostało poprowadzone do puszki łącznika, ale do puszki została wprowadzona jedynie przeciętna żyła brązowa (pozostałe dwie żyły omijają puszkę).
    I dopóki Autor nie opisze tej puszki dokładniej (zdjęcie), wszelka dyskusja jest bezprzedmiotowa.
    Freddy napisał:

Kto z nas nie potrafi liczyć

Na rysunku nie ma zaznaczonego przewodu PE.
    Przepisy wymagają tej żyły w każdym punkcie, a kolor żółtozielony jest zastrzeżony wyłącznie dla tej żyły.
  • #11 18645662
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Przypominam przed wysłaniem wiadomości konieczność zapoznania sie z tym tematem zarówno pytający jak i odpowiadaący: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html

P.S.
    W wyniku lekceważenia mojej prośby temat zamykam dopóki autor tematu nie udzieli informacji zgodnie z postem#10 a autora tematu ( gdy będzie dysonował informacjami) proszę o kotakt w celu oblokowania tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem żyrandola do łącznika podwójnego, który ma dwa przewody fazowe, podczas gdy z sufitu zwisają trzy przewody (brązowy, niebieski, żółty). Odpowiedzi sugerują, że do prawidłowego działania potrzebne są co najmniej cztery żyły, co wskazuje na to, że łącznik mógł być zaprojektowany dla dwóch niezależnych punktów świetlnych. Użytkownik powinien dostarczyć więcej informacji, takich jak zdjęcia wnętrza puszki łącznika oraz lokalizacja przewodów, aby uzyskać dokładniejsze porady. Wskazano również na konieczność sprawdzenia napięcia na przewodach oraz na znaczenie żyły PE w instalacji elektrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA