slawekx napisał: A z jakiego układu sieci jest zasilana Twoja instalacja ?
A można to sprawdzić na umowie, ewentulanie można napisać w tej sprawie do PGE?
Nasz blok jest z 1923 roku(oczywiście jest ocieplony, wymienione są drzwi, okna, rynny itp). Instalacja elektryczna również jest wymieniona tzn. nie ma już "klasycznych" bezpieczników a "różnicówki", są zamontowane automatyczne wyłączniki światła(można ustawić czas po którym to się stanie). Jakiś czas temu "coś" było robione w naszym bloku, nie pamiętam co, ale ta osoba która to robiła(oczywiście fachowiec) powiedział że gdyby tego nie zrobili, to w razie awarii przez miesiąc(plus minus) nie mielibyśmy prądu. Więc nie wiem dokładnie jaka to instalacja, zapytam i dam wam znać, ale może na podstawie samej daty budowy bloku da się oszacować jakie wtedy stosowana rozwiązania. Moja niewiedza wynika z tego że piszę nie w swoim imieniu a "seniorów", do tej pory takie rzeczy mnie nie interesowały.
Dodano po 1 [minuty]:
rupert201 napisał: A to ciekawe, żarówka zrobiła zwarcie do ochronnego przy przepaleniu
To było chyba było w pokoju jeśli dobrze pamiętam, a tam jest jeszcze stara instalacja bez przewodu ochronnego. A może to nie była żarówka? Nie pamiętam dokładnie. W kuchni, łazience, i przedpokoju były remonty i tam zostało to zmodernizowane. Teraz kolej na pokoje.