logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać efekt echa w mikrofonie Alphard ET-78V z DDJ-400?

DJ EMVY 27 Kwi 2020 00:06 9531 12
REKLAMA
  • #1 18650246
    DJ EMVY
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam serdecznie, jako początkujący DJ nie posiadam niestety miksera tylko kontroler Pioneer DDJ-400 gram też na Głośnikach pasywnych YAMAHA STAGEPASS 300(niżej napiszę specyfikacje) bardzo bym chciał osiagnąć efekt echa na mikrofonie lecz niestety nie mam pojęcia jak, może jest tutaj ktoś kto byłby w stanie mi podrzucić jakiś pomysł, jak mogę to osiągnąć wiem, że są do tego specjalne układy takie jak chyba już niedostępny AVT1466 dostępne do kupienia i przylutowania tylko gdzie takie coś przylutować żeby wszystko pięknie grało. Mikrofon mam dynamiczny bezprzewodowy ze stacją : alphard et-78v jak z tego sprzętu dałoby radę sprawić abym jednym kliknięciem mógł ustawić echo na przesyłany przeze mnie dźwięk z mikrofonu tak aby przykładowo mówiąc :3,2,1 żeby ta 1 była już z efektem echa tak jak można to usłyszeć na różnych mixach(mam nadzieję że wiadomo o co chodzi) z góry bardzo dziękuję za pomoc jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ grając imprezy chciałbym taki efekt posiadać aby dodać trochę klimatu i profesjonalizmu do nieprofesjonalnego sprzętu :) Pozdrawiam
    MIKROFON:alphard et-78v
    KOLUMNY+WZMACNIACZ:Yamaha Stagepas 300
    CONTROLLER:Pioneer DDJ-400
    SPECYFIKACJA KOLUMN:• 8-kanałowy (4 mono & 2 stereo) powermikser, usuwalny z obudowy jednego z głośników, możliwość montażu uchwytu na statyw mikrofonowy
    • Wzmacniacze klasy D 2 x 150W
    • 2-pasmowy EQ
    • Efekt (Kanały 1-4)
    • Wyjście monitorowe
    • Dwa pasywne głośniki w obudowie (1’’ wysokotonowy oraz 8’’ basowy)
    Załączniki:
    • Jak uzyskać efekt echa w mikrofonie Alphard ET-78V z DDJ-400? KONTROLER.jpg (9.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać efekt echa w mikrofonie Alphard ET-78V z DDJ-400? MIKROFON.jpg (28.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak uzyskać efekt echa w mikrofonie Alphard ET-78V z DDJ-400? WZMACNIACZ.jpg (316.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18650484
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7733
    Masz przecież reverb w mikserze, efekt pewnie słaby ale jest.
    DJ EMVY napisał:
    przykładowo mówiąc :3,2,1 żeby ta 1 była już z efektem echa

No do takich efektów, to już jakiś procesor efektowy lub kamera pogłosowa z pedałem.
  • Pomocny post
    #3 18650920
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Rozróżniamy dwa typy efektów Pogłos - Reverb i Echo - Delay, które często są mylone ze sobą.

Jeżeli chodzi o pogłos, to jest on już wbudowany w mikser, i możesz go używać. Na kanałach 1-4 gdzie podłączasz mikrofon wciskasz przycisk Reverb, i gałką po lewej regulujesz jego ilość.

To prymitywny mikser, i nie ma szyn pomocniczych. Czyli wszelakie efekty muszą być pomiędzy mikrofonem a mikserem.
    Jak masz mikrofon bezprzewodowy, to możesz poeksperymentować z delayami do gitar. To koszt od ok. 100zł. Nie sądzę żeby samodzielnie wykonany efekt zmieścił się w tych pieniądzach.

Piszesz o AVT, co prawda w AVT jest już nie dostępny, ale można go sprowadzić od chiczyka, razem z płytka za ok 3$. Są te ż inne układy jak bardziej zaawansowany P89LPC936 czy procesor DSP ADAU1701. Teraz ucieka się od specjalizowanych chipów na rzecz właśnie DSP i programu, co w rozliczeniu wychodzi relatywnie taniej dla producenta.
  • Pomocny post
    #4 18651213
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1710
    Ew. jakiś procesor efektów.
    Np. na OLX niedawno widziałem Digitech Studio S100 za ok. 200 PLN.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 18653365
    DJ EMVY
    Poziom 5  
    niedługo będę chciał zmieniać kolumny te pokazane wyżej pasywne na aktywne https://www.musicexpress.pl/pl/product/16903,dna-qxl-12-aktywna-kolumna-estradowa-1200w-rms korzystajać z tego samego kontrolera ddj-400 i mikrofonu jak wygląda podłączenie wszystkiego ze sobą? jak i jakim kablem połączyć dwie takie kolumny? jak to podpiąć pod laptopa? i co ważne co bym musiał najlepiej kupić żeby móc zrobić z takim zestawem efekt echa na mikrofonie mikser jest potrzebny? bądź ten procesor efektowy? czy tam kamera pogłosowa? jeśli tak to jak wygląda wtedy połączenie tego wszystkiego ze sobą z czasem będę też chciał dokupić subwoofer w takim zestawie aktywnym będzie potrzebny mikser? czy wystarczy do aktywnych kolumn i subwoofera dokupić procesor efektowy żeby móc się cieszyć efektami na mikrofonie? tylko jak wtedy się to podlącza ze sobą? wszystko jakimś magicznym kablem podpiąc prosto pod laptopa czy tam kontroler? proszę o pomoc bo jestem jak mówiłem zielony a bardzo się zainteresowałem tym tematem ale niestety coś dzwoni tylko nie w tym kościele :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18653403
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7733
    DJ EMVY napisał:
    będzie potrzebny mikser?

Mikser jest potrzebny zawsze.
    DJ EMVY napisał:
    czy wystarczy do aktywnych kolumn i subwoofera dokupić procesor efektowy żeby móc się cieszyć efektami na mikrofonie? tylko jak wtedy się to podlącza ze sobą?

Skoro mikser nie ma dedykowanych wejść/wyjść efektowych, to procesor podłączasz między odbiornik a mikser. A całą regulację i efekty robi procesor (tylko na sygnale mikrofonu).
  • Pomocny post
    #7 18653489
    DjMapet
    Poziom 43  
    DJ EMVY napisał:

Na pewno taki model?
    Najlepiej wrzuć fotkę przedniego i tylnego panela odbiornika.

Co do podłączenia procesora efektów i w ogóle wszelkich połączeń, to wszystko zależy od tego, jaki finalnie sprzęt będziesz miał.
    Do tych mikrofonów, mikser by się przydał.
    Co jeszcze oprócz mikrofonów chcesz teraz, lub w przyszłości wpinać do miksera? Można też kupić mikser z wbudowanym procesorem efektów, nie trzeba wtedy kupować zewnętrznego.
    Ile chcesz wydać na mikser?

Jeśli chodzi o te kolumny DNA, to czasem nie wierz w to, że ich moc nominalna to 1200W.
    "Parametry" podają typowo laickie a w sieci praktycznie żadnych przydatnych informacji o nich znaleźć nie można.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 18653510
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Przyda Ci się mikser z wbudowanymi efektami. Żeby miał pogłosy i delay'e. Takie małe miksery mają też często wbudowany interfejs audio USB. Np RCF F8XR.Odpada w tedy dodatkowe okablowanie i sygnał z przeciętnej jakości karty muzycznej w komputerze.
    Tym sposobem komputer łączysz do miksera, mikrofon do miksera, mikser do kolumn aktywnych. Na mikrofon nakładasz efekt z wbudowanego FX w mikserze.
  • #9 18656758
    DJ EMVY
    Poziom 5  
    [quote="DjMapet"]
    DJ EMVY napisał:

Jeśli chodzi o te kolumny DNA, to czasem nie wierz w to, że ich moc nominalna to 1200W.
    "Parametry" podają typowo laickie a w sieci praktycznie żadnych przydatnych informacji o nich znaleźć nie można.

z tego co wiem jeśli parametr głośnika jest podany w RMS w tym przypadku 1200W RMS to znaczy że trzeba się właśnie tym kierować bo moc najwyższą podobno ma 2400W a w RMS juz 1200W a jeśli nie te, to jakie byś polecił w takim samym przedziale cenowym do 1500zł za jedną kolumnę?
  • #10 18656859
    DjMapet
    Poziom 43  
    DJ EMVY napisał:
    to znaczy że trzeba się właśnie tym kierować

I o to właśnie chodzi marketingowcom.
    Jeśli ta kolumna miała by mieć moc nominalną 1200W, to musiał by w niej być zastosowany głośnik 12" o przynajmniej takiej samej mocy. Tyle, że 12" głośniki o tak dużej mocy, nie mogą być zastosowane w takich kolumnach bo kosztują one mniej więcej tyle samo co cała ta kolumna. Ponadto, takiej mocy głośniki produkują firmy ze światowej ekstraklasy, więc jak w tej kolumnie zastosowano by głośnik firmy ze światowej ekstraklasy, producent tej kolumny na pewno by się chciał tym pochwalić. Niestety, tak nie jest, bo sieć milczy na temat zastosowanych w tych kolumnach głośników, nie mówiąc już o zastosowanym wzmacniaczu, czy choćby o jego poborze z sieci.

DJ EMVY napisał:
    to jakie byś polecił

Np. EON- 612, lub lepiej trochę droższe 615.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 18821955
    adambyw
    Moderator Akustyka
    DJ EMVY napisał:
    A wiecie może czy dwie takie kolumny wraz z tym mikserem RCF8 dadzą radę?

Bez problemu mikser będzie współpracował z tymi kolumnami. I praktycznie z każdymi innymi aktywnymi. To są standardy branżowe.
    Inna inszość czy kolumny poradzą sobie z zadaniem jakie im wyznaczysz. Thump'y nie cieszą się dobrą sławą.
  • #13 18828199
    DJ EMVY
    Poziom 5  
    A jakie oprócz tych mackie thumpow polecasz? :P JBL eon 615 chyba są cichsze z tego co widziałem recenzje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na uzyskanie efektu echa w mikrofonie Alphard ET-78V przy użyciu kontrolera Pioneer DDJ-400 oraz głośników pasywnych Yamaha Stagepass 300. Odpowiedzi sugerują wykorzystanie wbudowanego efektu reverb w mikserze, jednak dla bardziej zaawansowanych efektów, takich jak echo, zaleca się użycie zewnętrznego procesora efektów lub kamery pogłosowej. Użytkownik rozważa również zakup aktywnych kolumn DNA QXL-12 oraz miksera z wbudowanymi efektami, co uprościłoby podłączenie i regulację dźwięku. Wskazano, że mikser jest niezbędny do prawidłowego działania systemu audio, a także podano kilka modeli kolumn, które mogą być lepszym wyborem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA