logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł

avatar936 05 Maj 2020 13:44 861 6
REKLAMA
  • #1 18670615
    Poziom 2  
    1ASRock 960gc-gs fx (bios P1.70)
    2.Procesor AMD FX-8320E Eight-Core Processor, 3200 MHz, Rdzenie: 4, Procesory logiczne: 8
    3 Pamięć DDR3 8GB DUAL MRAM Frequency 798.2MHz NB Frequency 2195.2 MHz
    4I NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4gb
    5 Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł
    7 Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł
    9 Windows 10 Pro
    10 360 total security
    Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł
    Witam mam problem z komputerem ponieważ podczas jego użytkowania w grach gdzie wszystko wydaje się jak należy fps jest stały nagle, nieregularnie pojawiają się spadki fpsów. Zrobiłem prywatne dochodzenie i w programie MSI afterburner na wykresach pokazuje iż podczas tych spadków fpsów następuje nagły spadek użycia GPU gdzie nie powinno być takiego zachowania Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł każdy z tych spadków użycia to lagi w grze, na tym ss widać ich sporo w krótkim odstępie czasu. Byłem trzy razy w serwisie by na diagnostyce (w krótkim odstępie czasu) opisując im problem.
    Pozwolę sobie opisać przebieg wydarzeń. Za pierwszym razem miałem ten problem bardzo długi czas lecz moja irytacja narastała i kiedy nie potrafiłem naprawić sam postanowiłem zrobić format komputera. Podczas instalacji nowego systemu wywaliło mi blue screena i powstała pętla przy włączaniu komputera więc zaniosłem go do serwisu bo nie miałem windowsa przy sobie do instalacji plus opisąłem im problem z lagami i powiedzieli że zrobią diagnostykę i zainstalują windowsa. Pan serwisant był bardzo miły bo do tego wyczyścił mi obudowę i zrobił porządek z kablami, co będzie ważne później.
    Za drugim razem problem z lagami nie znikł a do tego pojawił się drugi problem czyli ciągłe bluscreeny ( jakieś 5 na dzień w losowych momentach). Znów zaniosłem komputer do serwisu i znów na diagnostyce nic nie wyszło dysk zdrowy, wszystko zdrowe jednak Bluscreeny dalej się pojawiały i lagi także. Kupiłem nowy kabel sata i nic. Z desperacji zmieniłem kabel zasilający do dysku na którym mam system i niespodziewanie to zadziałało.
    Ale lagi dalej są więc wysłałem komputer na trzecią diagnostykę aż 4 dni siedział u nich na "porządniej" diagnostyce i wyszło im że procesor żąda za dużo od płyty głównej i że to płyta główna nie wyrabia i zmniejsza wydajność procka w pewnych momentach bo to ona nie wyrabia.
    I tutaj pojawia się moje pytanie czy to jest możliwe.
  • REKLAMA
  • #2 18670691
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Sprawdź czubki kondensatorów na płycie, czy nie są wybrzuszone.
    Wykonaj bootowalny memtest:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip
    Widać spadki w użyciu CPU.
    Może płyta mieć za słabą sekcję zasilania na taki procesor.
    Przywróć ustawienia domyślne BIOS. Zobacz, czy to coś zmieni.
    wyszło im że procesor żąda za dużo od płyty głównej i że to płyta główna nie wyrabia i zmniejsza wydajność procka w pewnych momentach bo to ona nie wyrabia.

Na screenach nie widać taktowana CPU.
    Przy stanie #1: 4000 MHz, rdzeń powinien otrzymać 1.4125V
    przy
    #2: 3500 MHz, 1.225V
    Sprawdź to. Jak trzeba ustaw ręcznie w BIOS.
    Strona 35 manuala Processor Voltage możesz regulować.
    Zamieść co masz ustawione w zakładce OC Tweaker.
    https://download.asrock.com/Manual/960GC-GS%20FX.pdf

Włącz całkowicie Cool'n'Quiet w zakładce Advanced.
    Zobacz czy z wyłączonym C'n'Q będą spadki.
  • REKLAMA
  • #3 18700441
    Poziom 2  
    test nic nie pokazał, przywrócenie BIOSU też nic nie dało. Niżej wyślę ustawienia jakie mam w Biosie i wyniki testu Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł Skokowa wydajność grafiki - Podczas obciążenia karty graficznej pojawia się nagł
    A przy włączonym Cool'n'Quiet wszystko było stabilne bez żadnych spadków tylko że karta graficzna działała na jakiś 40% i nie chciała ich przekroczyć
  • REKLAMA
  • #4 18704739
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    safbot1st napisał:
    Sprawdź czubki kondensatorów na płycie, czy nie są wybrzuszone.

Sprawdzałeś?
  • REKLAMA
  • #5 18710337
    Poziom 2  
    tak, wydają się być w normie nic co się rzuca w oczy
  • #6 18729060
    Poziom 2  
    czyli wymiana płyty głównej? może ktoś jakąś polecić przy wymienionej wyżej specyfikacji tak żeby taki sam problem się nie powtórzył?
  • #7 18729282
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Płytę w taki deseń
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/plyta-glowna-gigabyte-ga970a-ds3p-rev-2-1
    Gigabyte GA970a-DS3P
    Czyli coś co ma konkretniejsze radiatory na sekcji zasilania.

Choć ja bym myślał o przesiadce na intela i5 4generacji albo starszych bo i tak zabiją wydajnościowo tego FX i do tego bedą mniej się grzać.

Nawet ja mam Xeona 2 generacji z płytą w cenie 300 zł tutaj wystawioną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z wydajnością karty graficznej NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti w połączeniu z płytą główną ASRock 960GC-GS FX oraz procesorem AMD FX-8320E. Podczas obciążenia karty graficznej występują spadki wydajności, a CPU nie osiąga oczekiwanych taktowań. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów na płycie, wykonanie testu pamięci oraz przywrócenie ustawień BIOS. Wskazano również na możliwość wymiany płyty głównej na model z lepszą sekcją zasilania, np. Gigabyte GA970A-DS3P, oraz rozważenie przesiadki na procesor Intel i5 czwartej generacji dla lepszej wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA