logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800PRO - wymiana kondensatora, brak poprawy, co dalej?

bartes 03 Paź 2005 13:58 3069 31
Najlepsze odpowiedzi

Co zrobić, gdy po urwaniu i wymianie kondensatora w Radeon 9800 Pro nadal pojawiają się artefakty i karta nie działa poprawnie?

Jeśli po wymianie kondensatora nadal masz artefakty, problem najpewniej leży w pamięci/GPU albo w zimnych lutach, a nie w samym kondensatorze, więc warto najpierw sprawdzić napięcia i kontakt elementów, a potem oddać kartę do serwisu na przelutowanie lub „wygrzanie” pamięci [#1872261][#1879739][#1890671] Na tej karcie kondensator był typu SMD, ale zwykły elektrolit też może być użyty, jeśli masz miejsce; napięcie 16 V zamiast 6,3 V nie przeszkadza, ważne żeby zachować pojemność 470 µF i nie zwiększać jej zbyt mocno [#1878141][#1878788][#1879739] Jeden z tropów to też uszkodzenie lutu lub połączenia przy pamięciach obok tego kondensatora, więc można spróbować delikatnie docisnąć pamięć przy uruchamianiu i zobaczyć, czy obraz się zmienia [#1872261] Warto mierzyć napięcia względem masy na punktach typu C136, L3, L6 oraz sprawdzić elementy przy pamięciach, bo brak odpowiednich napięć może wskazywać na uszkodzenie Q9 albo U51 [#1879739][#1890671] Jeśli pomiary są poprawne, a artefakty zostają, najbardziej sensowna jest naprawa w serwisie zamiast dalszego eksperymentowania w domu [#1890671]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1869379
    bartes
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Kilka dni temu przez własną głupotę ułamałem kondensatorek na swojej karcie graficznej. Mam małą obudowę a karta sięga prawie samych dyskó. Do tego moja nieuwaga i gotowe. W każdym razie uruchomiłem komputer żeby sprawdzić czy ciągle karta ciągle działa.

Okazuje się że działa tylko zamiast liter widoczne są różne "krzaki", do gier też już sie nie nadaje. No nic, poleciałem do sklepu i kupiłem podobny kondensator. Pojemność ta sama tj 470 uF lecz maxymalne napięcie to 16 a nie 6,3 jak to było w oryginale.

Przylutowałem, zgodnie z polaryzacją i... absolutnie żadnej zmiany. Co w takim przypadku powinienem zrobić? Jakieś sugestie? Jeśli nie da się w domu to może ktoś zna jakiś serwis w Łodzi będacy w stanie zając się tym problemem?

Z góry dziękuję za wszystkie rady, odpowiem oczywiście na każde dodatkowe pytanie.
  • #2 1869617
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    może ta karta by działała poprawnie gdybyś jej nie włączał bez tego konda a tak jak ją włączyłeś bez niego to się mogło coś innego jeszcze zepsuć
  • #3 1869695
    bartes
    Poziom 12  
    Dokładnie tak mi sie wydaje. Szkoda że nie byłem taki mądry wczesniej co...
    Mimo wszystko, może da się coś zrobić?
  • #4 1869877
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Czy kondensator który jupiłeś oprócz pojemności i napięcia resztę oznaczeń,"napisów" ma takie same jak ten urwany?
  • #5 1871862
    erikses
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    sądzę że mogłeś uwalić pamięć , dlatego masz artefakty , w jakiej okolicy był ten kondensator (chodzi mi czy przy pamięciach czy gdzieś indziej ?
  • #6 1871889
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli wyświetla artefakty to albo dostała pamięć albo GPU. Takiego uszkodzenia jak w kolegi wypadku raczej nie da się oddać na gwarancję, uszkodzenie mechaniczne. Pozostaje servis pogwarancyjny.
  • Pomocny post
    #7 1871926
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Moim zdaniem mozesz miec artefakty przez zle odfiltrowane napiecie. Jestes pewien ze prawidlowo wlutowales ten kondensator i cos jeszcze nie jest uszkodzone?. A moze trafil ci sie wyschniety elekrolit?. Sprobuj wlutowac inny, albo sprobuj dac kondensator o wiekszej pojemnosci i zobacz czy nic sie nie zmienilo.
  • #8 1872199
    bartes
    Poziom 12  
    Po kolei.
    Gwarancji nie ma i nigdy nie było, karte przywiozłem zza granicy. Z reszta nikt by mi tego nie uznał prawdopodobnie. Kondensator jest przytutowany prawidłowo, na karcie było oznaczenie + więc minus który był zaznaczony na kondensatorze dałem po drugiej stronie. Dokłądnie oznaczenia na tym, który odłamałem to:

A 4NS
    470
    6.3V

Innych brak, poza małym prostokącikiem nad literką A. Ten który kupiłem ma następujące oznaczenia:

Rubycon
    16V 470uF
    SSP 105^C
    T0026

Mówicie żeby spróbować z jakimś o większej pojemności? Jakiej konkretnie, nie chcę przesadzić...

PS. Jeśli chodzi o umiesczenie kondensatora to widać go na zdjęciu do którego link zamieszczamponiżej. To ten pod molexem, po lewej stronie.

LINK DO ZDJĘCIA
  • #9 1872216
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Cewka na pewno nie pękła? Nie oderwałeś ścieżki?
  • #10 1872248
    bartes
    Poziom 12  
    tzok napisał:
    Cewka na pewno nie pękła? Nie oderwałeś ścieżki?

Mówisz to z trzema czerwonymi kropkami obok kondensatora? Trzyma się mocno, styki sa zasilikowane nawet, wygląda porządnie
  • Pomocny post
    #11 1872261
    przemo666
    Poziom 22  
    W poblizu kondensatora jest pamiec, bardzo mozliwe ze popekaly luty pod nią i dlatego masz artefakty. Sprobuj dolozyc troche pojemnosci do tego kondensatora. Jezeli nie bedzie poprawy to idz do jakiegos serwisu GSM i popros zeby ci tą pamiec przelutowali. Sprobuj jeszcze przed wlaczeniem docisnac ta pamiec do plytki i wlaczyc komputer caly czas dociskajac pamiec.
    Jezeli to wina peknietych lutow to po docisnieciu moze dzialac dobrze.
  • #12 1872264
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zmierz czy na tym elektrolicie jest napięcie.Obejrzyj dokładnie okolice tego konda.
  • #13 1872277
    bartes
    Poziom 12  
    Zmierzę, musze kupic tylko baterię do miernika.

Odnośnie większego kondensatora... jakiej pojemności użyć?

Nie wiem czy tak łatwo da się przelutowac pamięć... to BGA, styki ma pod spodem a dokładnie po drugiej stronie PCB jest nastpena kostka ramu.
  • #14 1872288
    przemo666
    Poziom 22  
    Wstaw dodatkowo np. konda 100µF i zobacz czy jest jakas roznica. Jak niema to pewnie masz zimne luty. Sprobuj chociaz docisnac pamiec reka i wlaczyc. Jak bedzie jakas zmiana w wyswietlanym obrazie to napewno pamiec. Przelutowac napewno sie da, chociaz w twoim przypadku moze wystrczyloby ja tylko wygrzac..
  • #15 1872362
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Jeżeli nie masz wprawy w demontażu elementów z płyt wielowarstwowych, to mogłeś uszkodzić otwory metalizowane.

W kartach Radeon są one dosyć "ciasne" i wyciągając kondensator mogłeś wraz z lutowiem wyrwać metalizację.

Obejrzyj dokładnie nogi starego kondensatora, czy nie ma na nich podejrzanych zgrubień.
  • #16 1872949
    bartes
    Poziom 12  
    serwis napisał:
    Jeżeli nie masz wprawy w demontażu elementów z płyt wielowarstwowych, to mogłeś uszkodzić otwory metalizowane.

W kartach Radeon są one dosyć "ciasne" i wyciągając kondensator mogłeś wraz z lutowiem wyrwać metalizację.

Obejrzyj dokładnie nogi starego kondensatora, czy nie ma na nich podejrzanych zgrubień.

Nie ma nóg starego kondensatora, bo całe zostały na PCB. Natomiast chyba do żadnych uszkodzeń nie doszło bo te nóżki nie przechodziły przez płytkę tylko były jakby... wywinięte i przlegały do wierzchu nie zagłebiając się w nic, zatem nie było otwotów. Wokoło nie było żadnych ścieżek raczej więc zdecydowałem się sam cos zdziałać, inaczej nie dotykałbym bo faktycznie nie mam doświadczenia ani nieszczgólnie się na tym znam:|
  • #18 1878092
    bartes
    Poziom 12  
    serwis napisał:
    Czyli był to kondensator SMD ?

Yyy... tego to ja Ci nie powiem. A to jakiś specjaly rodzaj kondensatora? Powienem kupić SMD właśnie? Jak to poznać?
  • #20 1878721
    bartes
    Poziom 12  
    K!lleR napisał:
    kondensator SMD jest na podstawce przypominającej kwadrat.

Właśnie taki na pierwszej fotce http://www.cyfronika.com.pl/viiark2.htm

Zgadza się, dokładnie taki to był kondensator, jak z resztą wszystkie na tej karcie. Oprócz sposobu mocowania maja one jakies odmienne właściwości od zwykłych kondensatorów? Powinienem kupić SMD zamiast normalnego?
  • Pomocny post
    #21 1878788
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3822
    Witam nie ma przeciwwskazań jeśli masz miejsce , a nie możesz taki dostać .
  • Pomocny post
    #22 1879739
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Witam.
    Napisz czy po włączeniu cały ekran zasypany jest artefaktami czy tylko litery są zniekształcone.Najlepiej podaj screen.
    sprawdż napięcia na elementach:
    powinny wynosić:
    L6 ,C136 - 2,64V
    L3 - 1,4V
    C686 - 2,88V
    Mogą się minimalnie różnić ale brak któregokolwiek powoduje wyświetlanie artefaktów
    Kondensatorem się nie przejmuj jeśli postawisz zwykły nie smd to nic nie szkodzi. Pojemności nie zwiękrzaj bo możesz ubić Q9.
    Jeśli brak jest napięcia na C136 to możliwe że uszkodzony jest podwójny tranzystor Q9 lub (i) sterownik U51. Całość to zasilanie pamięci VDDQ (2,66V) postaraj się kontrolować temperaturę pamięci bo jeśli jest zwarcie na VDDQ to będą się bardzo szybko grzały.
    Napisz jak postępy.
  • #23 1890438
    bartes
    Poziom 12  
    Wstepny raport:

Na C136 jest napięcie
    Nie mogę znaleźć C686, godzinkę temu poświęciłem ale tylko mnie nerwy zjadły. Niestety nie ma tego obok C687.
    L6, L3 - brak napięcia, chyba że ja nie potrafię tego sprawdzić. Przykładam końcówki do punktów gdzie to jest przymocowane... i licznik wskazuje zero. Mierze oczywiście AC.

Pamięci chyba nie grzeją się jakoś bardziej, chociaż mam wrażenie że niektóre kostki są cieplejsze od innych.
    Co do krzaków... wszedłem do biosu żeby nie ładować systemu podcas sprawdzania napięć. Obraz był ok ale po kilku minutach zasypał się cały artefaktami:-/

Ciag dalszy nastąpi mam nadzieję... zobaczymy jak karta wystygnie czy arty z początku znikną. Postaram się tez znaleźć C686

PS. To jest wersja 265MB, jednak chyba nie ta na PCB od R9800XT. Pamiatki to tez chyba DDR a nie DDR2. chip... R360, nie R350
  • #24 1890460
    tronic1
    Spec od komputerów
    Napięcia mierzysz stałe , czyli DC.
  • #25 1890494
    przemo666
    Poziom 22  
    Jak na mnie to zimne luty pod prockiem lub ktoras z pamieci.
  • #26 1890515
    bartes
    Poziom 12  
    tronic1 napisał:
    Napięcia mierzysz stałe , czyli DC.

A przepraszam, miernik faktycznie mam na DCV.
  • Pomocny post
    #27 1890671
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Napięcia mierz zawsze względem masy czyli czarna końcówka do np.śledzia karty a czerwoną dokonaj pomiaru. L3 - L6 to dławiki więc mierząc napięcie na jego końcach możesz tylko zmierzyć spadek na dławiku.
    C263 i 686 to małe brązowe kondensatory umieszczone między pamięciami zdecydowanie więkrze niż reszta małych elementów SMD.
    chyba że PCB jest w innej wersji niż myślę. generalnie chodzi o dwa brązowe kondensatory obok pamięci jest to filtrowanie zasilania pamięci VDD i VDDQ

Z tego co napisałeś wynika iż napięcia powinny być OK jeśli karta wystartowała bez artefaktów. Na 100% to niekontakty więc nie męcz jej tylko oddaj do serwisu bo możesz ubić ją na amen a tak za 30-50zł jeszcze ją uratujesz.
    Pozdrawiam
  • #28 1896532
    bartes
    Poziom 12  
    Ok... sytuacja znowu sie pokręciła. Już mówię co jest grane. Dokonałem pomiarów które mi zlecono, oto one:
    L6 - 2,66V
    L3 - 1.4V
    C136 - 2,66V
    C686 - 2.69V

Mam miernik z allegro za 15 zł więc pomiary moja nie być jakoś specjalnie dokładne ale mniej więcej to to, co miało być.

Teraz o zmianach. Pisze z trybu awaryjnego. Nie ma żadnych krzaków ani nic, obraz czyściutki jak łza. Gdy jednak chce uruchomić windę normalnie to po screenie z ładowałem systemu obraz znika (dioda z zielonej na żółtą w monitorze) i pojawia się za chwile w postaci absolutnego nieładu na ekranie. To dziwne bo jako karte zastępcza mam Radeona 9550 więc sterowniki sa te same. Miałem postawić nowy system więc zaraz to zrobię i okaże się czy to nie problem ze sterownikami. Wczesniej jednak to na pewno nie były stery. Może dociskanie pamięci pomogło? Jeśli tak to i tak długo nie pociągnę. No nic... ciąg dalszy raportu nastąpi niedługo. Mam dokonać jakiś innych pomiarów?

PS. Pytanie off-topic: W kwesti odczytów napięć (3,3V, 5V, 12V) bardziej mam wierzyć czujnikom na płycie głównej czy raczej zaufać najbardziejniejszemu ale... miernikowi?
  • Pomocny post
    #29 1896601
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    bartes napisał:
    W kwesti odczytów napięć (3,3V, 5V, 12V) bardziej mam wierzyć czujnikom na płycie głównej czy raczej zaufać najbardziejniejszemu ale... miernikowi?

MIERNIKOWI!
  • #30 1896637
    bartes
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    bartes napisał:
    W kwesti odczytów napięć (3,3V, 5V, 12V) bardziej mam wierzyć czujnikom na płycie głównej czy raczej zaufać najbardziejniejszemu ale... miernikowi?

MIERNIKOWI!

Tak tez podejrzewałem... ale wolałem poradzić się kogoś kto ma pojęcie o tym. Dzięki:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził kondensator elektrolityczny 470uF 6,3V na karcie graficznej Radeon 9800PRO, co spowodowało pojawienie się artefaktów na ekranie i problemy z wyświetlaniem. Po wymianie kondensatora na podobny o tej samej pojemności, lecz o wyższym napięciu (16V), problem nie ustąpił. Dyskusja wskazała na możliwe uszkodzenia pamięci VRAM lub GPU, zimne luty pod pamięcią, a także potencjalne uszkodzenia ścieżek lub metalizacji PCB. Zalecano sprawdzenie napięć zasilających pamięć (m.in. na elementach L6, L3, C136, C686) oraz dociskanie pamięci w celu wyeliminowania złych kontaktów. Kondensator był typu SMD, co wymagało odpowiedniego doboru zamiennika. Pomiar napięć wykazał prawidłowe wartości na większości elementów, a po dociskaniu pamięci i pracy w trybie awaryjnym artefakty ustąpiły. Test 3DMark 2001SE dał wynik 15000 punktów, co wskazuje na częściową sprawność karty. Sugerowano, że problem mógł mieć charakter przejściowy lub związany z zimnymi lutami, a dalsze testy i ewentualna wymiana pamięci lub przelutowanie mogą być konieczne. Wskazano również, że uszkodzenia mechaniczne nie podlegają gwarancji i w razie potrzeby warto skorzystać z serwisu pogwarancyjnego, np. w Łodzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA