logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie i ładowanie baterii EB-BT550ABE do głośnika Bluetooth

blasta1 11 Maj 2020 18:15 1503 9
  • #1 18685450
    blasta1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Jestem w trakcie planowania jak i realizacji głośnika bluetooth, jednakże trzeba go jakoś zasilać. Posiadam 4 baterie od tabletu marki Samsung które zamierzam połączyć szeregowo Łączenie i ładowanie baterii EB-BT550ABE do głośnika Bluetooth . Dokładny model tej baterii to EB-BT550ABE. Mógłbym wykorzystać jakieś popularniejsze ogniwa, ale raz że tymi akurat dysponuję, a dwa że taki format (wymiary) pojedynczej baterii bardzo mi odpowiadają. Problemem jednak jest sposób ich połączenia oraz ładowania. Napięcie wyjściowe z pakietu będzie wynosić 15.2v, które zamierzam przetwornicą step down zmniejszyć do 12v wymaganych do zasilenia wzmacniacza audio. W zamyśle chciałbym wykorzystać zasilacz od laptopa (18.5v 3.5A -> przetwornica step down) do ładowania tegoż głośnika

Pojedyncza bateria ma parametry z naklejki:
    Napięcie nominalne 3.8v
    Napięcie ładowania 4.35v
    Pojemność 6000mAh 22.8Wh

Każda taka bateria w rzeczywistości składa się z 2 ogniw, co widać na załączonym zdjęciu. Na wyjściach z każdego ogniwa zmierzone 4.15v

Jak poprawnie wykonać podłączenie tych ogniw? Czy jeżeli połączę je szeregowo złączami tak jak są oryginalnie to czy mogę podać na taki pakiet 17.4v 1.5~2A? Czy mogę w ogóle je w taki sposób łączyć, czy muszę najpierw pozbawić te baterie oryginalnej elektroniki i podłączać się bezpośrednio pod oba ogniwa na 1 baterię? Czy w takim przypadku będzie to pakiet 8s? Nie potrafię nigdzie znaleźć ewentualnego BMS na takie napięcie jak ma ta bateria, czy istnieje możliwość przerobienia/przeprogramowania BMS'a tak, aby odpowiadał bateriom które chcę wykorzystać?

Czy jeżeli złączyłbym te baterie tak jak przedstawiono na obrazku poniżej, to czy przetwornica step down z ładowarką CC CV będą potrafiły prawidłowo naładować taki pakiet, oraz czy będzie można korzystać z głośnika w trakcie ładowania? Nie wiem już jak się za to zabrać, tak by było bezpiecznie oraz wydajnie, dlatego proszę o rady i pomoc :)

• #2 18686069
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    To połączenie na zdjęciu na dole to dobry kierunek, zastosował bym inny BMS z balancerem 4S.
    Tak - dowolna przetwornica step down CC CV będzie prawidłowo ładować taki pakiet z BMS z balancerami. Ustawiasz napięcie 16.8V , prąd około 1A-1.5A i będzie dobrze. Zasilasz step down z jakiegoś starego zasilacza laptopowego 18-19V - jak na rysunku :)
  • #3 18686165
    Bartek0009102
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Jaki to będzie wzmacniacz audio?
  • #5 18687147
    kuba2509
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam

Pamiętaj ze ten układ we wzmacniaczu ma napięcie max.do 13.5V.
    Pakiet aku. 4S to napięcie 14.8V
    Załączniki:
    • datasheet YDA138.pdf (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 18687190
    remzibi
    Poziom 24  
    kuba2509 napisał:
    .... 4S to napięcie 14.8V

16.8V po naladowaniu
  • #7 18687239
    kuba2509
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam
    Napięcia pakietów podaje się tak jak napisałem.

• #8 18687471
    remzibi
    Poziom 24  
    kuba2509 napisał:
    Witam
    Napięcia pakietów podaje się tak jak napisałem.

Tak wiem, co nie zmienia faktu o ktorym ja napisalem :)
    remzibi napisał:

16.8V po naladowaniu
  • #9 18689071
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć.
    Wspomniane przez Ciebie akumulatory EB-BT550ABE masz z demontażu i są oryginalne?
    Jeżeli tak to muszę Cię zmartwić, mają one około 5 lat i już od dawna nie trzymają swoich parametrów tj. pojemności i upływności. To znaczy mają już o wiele mniejszą pojemność niż deklarowane na naklejce znamionowej mAh i same bez obciążenia będą się rozładowywać szybciej niż nowe ogniwo..
    Pozdrawiam
  • #10 18690313
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1848
    Z noty producenta:
    Cytat:
    Absolute Maximum Ratings
    Power supply terminal (VDDP) Voltage Range Note 1,2,3) VDDP -0.3 14.0 V

wynika, że powyżej można uszkodzić strukturę wewnętrzną wzmacniacza.
    Cytat:
    Recommended Operating Condition
    Power Supply Voltage Note 7) VDDP 9.0 12.0 13.5 V

Poniżej 9 V i powyżej 13,5 V układ włączy zabezpieczenie przez zbyt niskim lub nadmiernie wysokim zasilaniem.
    Żeby nie komplikować bloku zasilania - proponuję zastosować trzy ogniwa (11,4 V), więc będzie wręcz idealnie; bateria akumulatorów rozładowana 9,9 V i naładowana 12,9 V mieści się idealnie w widełkach ustalonych przez producenta.

Jeśli chodzi o trwałość takich akumulatorów; Xperia (wewnętrzny) i HTC (pod klapką) z 2014 trzymają dzielnie pojemność, jak w dniu zakupu, ale w S4 z tego okresu - już trzeci akumulator się "spuczył".
    Według jakiej reguły lub zasady tak się dzieje? Trzeba by milionów na badania laboratoryjne, ale z moich badań wynika, że od S są najgorsze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować głośnik Bluetooth zasilany czterema bateriami Samsung EB-BT550ABE połączonymi szeregowo, co daje napięcie 15.2V. Zamierza użyć przetwornicy step down do obniżenia napięcia do 12V dla wzmacniacza audio. Wskazano, że do ładowania pakietu można użyć zasilacza od laptopa (18.5V). Użytkownik został ostrzeżony, że akumulatory mogą być zużyte, co wpłynie na ich pojemność. Zasugerowano również zastosowanie BMS z balancerem oraz dostosowanie napięcia do wymagań wzmacniacza, aby uniknąć uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA