logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Compaq Armada 1540D z zapomnianym hasłem?

qbus 12 Maj 2002 19:52 11418 24
REKLAMA
  • #1 15898
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam

moj problem jest dosc nietypowy, mam kolezanke ktore chce sprzedac laptopa, niestety jest problem bo kiedys zachcialo sie jej zakladac haslelko :( mowila mi ze cos zakladala, jest pewna ze dobze to wpisala (w to jej akurat nie wieze, bo jest "troszke" slepa :D) no i wlancza go i pojawia sie miejsce na hasleko, ale niestety jej haslo nie dziala :(
    i teraz chce sie go pozbyc bo dzwonila do servisu a oni powiedzieli ze trzeba im to do warszawy wysylaci wogle ze to trzeba sie duzo grzebac itp.

Teraz ja go moge kupic i pytam Was czy takie haselko z takimi objawami mozna jakos "ominac" ??

Acha laptop to comaq armada 1540D, byl bym tez wdzieczny za jakies info o nim bo ona wie tylko ze mial cdroma i glosniczki :(
    PS. ile jej mozna za taki zlomik dac ???????

• #2 15918
    pawulon
    Poziom 12  
    musiałbyś sprawdzić jaki bios tam siedzi.Każdy ma uniwersalny kod,albo reset biosu
  • REKLAMA
  • #3 15936
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Hasła uniwersalne znajdziesz na stronie www.bios.help.pl.
    Możesz także próbować zresetować BIOS ( to jednak wymaga dość kłopotliwego rozkręcania całego laptopa i późniejsze złożenie całości:).
    Mnie kiedyś udało się, poprzez rozkręcenie notebooka, spowodować błąd sumy kontrolnej i on sam wrócił do ustawień fabrycznych.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 15939
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Co do modelu notebooka to na szybko znalazłem tyle : The Compaq Armada 1540D is the ideal solution for business on the move. Its highly competitive features include 150MHz Pentium® processor with MMX technology, 16MB RAM, 2.1GB Hard Disk, 12.1" STN screen, 20 x CD-ROM and Lithium Ion battery.

Jeżeli chodzi o cenę to taki sprzęt z CD,fdd,sprawną baterią kosztuje coś koło 1000-1200 zł. Więc jest o co powalczyć :) Odblokowanie go na giełdzie elektronicznej może kosztować ok. 150 zł. Nie wiem jak w compaq-ach, ale w Dell-u jest zworka resetująca pamięc CMOS.Jest ona opisana w tzw. service guide,którą można pobrać ze strony producenta.
    Jest tylko jeden problem-trzeba rozkręcać a potem złożyć :)
  • #5 15950
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Ja bym polecił hasełka uniwersalne ze strony wimsbios.com
  • #6 15989
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Jak już zdecydujesz się na rozkręcanie tego notebooka to moją dobrą radą jest opisanie sobie( nawet na rysunkach) co i jak się zdejmuje. W zależności od "kultury" producenta są one łatwiej lub trudniej składane i rozkładane (pewnego TwinHead'a składałem 3 dni i za każdym razem zostawały mi części :).
  • #7 16030
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    no nic ja tak prawde mówiąc myślałem że wyjęcie baterii podtrzymującej wystarczy (czy takie cos wogle istnieje ?????????)

ale nic ja jeszcze pomysle :D

jeszcze jedna sprawa - kolega Draakul napisal ze ekran to jakis STN :( coz to oznacza ??

• #8 16033
    kaczor99
    Poziom 12  
    Kiedyś miałem podobny problem zabezpieczenie nie było w biosie lecz na ukrytej partycji na dysku.Dowiedziałem sie otym zmieniając HD bez tej ukrytej partycji nie dało sie zainstalowac systemu, dopiero Ghost pomógł po skopiowaniu partycji, dlatego zalecam ostrożność, w komplecie od producenta jest specjalnie spreparowany CD i tylko z niego można zainstalowac system na gołym dysku
    Mirek
  • #9 16125
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ja bym spróbował z bateryjką...
  • #10 16172
    draakul
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Więc coś więcej o ekranie typu STN. Nie jest to matryca aktywna TFT tylko tzw. Dual-scan color zwany STN. Od martycy aktywnej odróżnia go np. response time(typical), który jest dużo większy np. 300ms a dla TFT -60ms. A im mniej tym lepiej bo np. "piksele mogą nie nadążać za zmianą obrazu" i wtedy występuje lekkie smużenie np. przy oglądaniu divx na starszych laptopach. Ale to nie zawsze tak się objawia.

Poza tym obraz na TFT i STN jest porównywalny i wygląda świetnie :)
  • REKLAMA
  • #11 16269
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    DOBRA - teraz moje piec minut chciaz podobno jestem lamerem...

Po pierwsze : Jak rozkrecisz LAPTAKA to :
    1. znajdz kosc 24c02.
    2. Wrzuc na programator.
    3. Odczytaj haslo - jest nie zaszyfrowane.
    4. Jezeli nie ma czegos jak haslo to wypelinj kosc zaw. FFh

Jezeli nie masz programatora to odlacz ta kosc :
    Notebook bedzie dlugo sie zastanawial i ruszy bez HASLA.
    Jezeli NOTEBOOK ma haslo na hdd to musisz WYCZYSCIC cyl.0 track.0 - oczywiscie tracisz wtedy dane, podlacz go na SLAVE przegraj dane i po klopocie.

Mozesz miec dwa rozwiazania z tym haslem - jak ostatnio robilem DELLA to tak wlasnie bylo .
    Zadnymi uniwersalnymi haslami sie nie sugeruj.
    Podpowiem Ci ,ze za nim ja zrobilem tego notebooka to byl on juz w 5 miejscach wiec mysle (w sumie koles nie mial go 5 miesiecy) ,ze kolesie juz wszystko inne przecwiczyli.

PS Juz sie wycofywalem z tego forum , ale jako ,ze potraktowales mnie milym slowem to Ci podpowiadam!!!
    POZDRAWIAM Michal
  • #12 16270
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Prawdopdobnie baterii tam nie znajdziesz (bedzie tylko dla RTC) - to troche starszy model ale tez tak moze byc.
  • #13 17314
    elektron1
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam

Michał ma rację

Ten model może być bez eepromu
    a wyposażony jest w dodatkowy akumulatorek 3.6v NICD

Po zdjęcu klawiatury znajdziesz jego wtyczke.

Wyciągnij wszystkie akumulatory i zostaw na pare minut.

Powodzenia
    ELEKTRON1
  • #14 17773
    LUCOM
    Ocena: 72
    Michał2002 pisząc odłącz tą kość masz na myśli odłącz zasilanie czy całą trza wylutować z płyty ?

Niedawnio miałem taki problem z hasłem na HDD w laptopie DELL-a i nikt mi nic nie podrzucił !!!
  • #15 75187
    chicote
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    wystarczy przy tym modelu odłączyć bateryjkę podtrzymującą bios na 10 minut i akumulator także ,póżniej odpalić go tylko z zasilacza i po kłopocie ,pokaze że błąd pamięci i pozwoli znależć się w biosie a o to tylko chodzi.
  • #16 412164
    Master WOO
    Poziom 12  
    Michal2002 napisał:
    Po pierwsze : Jak rozkrecisz LAPTAKA to :
    1. znajdz kosc 24c02.
    2. Wrzuc na programator.
    3. Odczytaj haslo - jest nie zaszyfrowane.
    4. Jezeli nie ma czegos jak haslo to wypelinj kosc zaw. FFh

Ło siet!;) Ale mieszania!;)

Nie chcę mi się wgłębiać w temat, ale mam na to swój sposób. Jeżeli to blachowy(czyt PC) lap. lub zwykły PC zabezpieczony po zęby;) robię tak(przeważnie działa): jeżeli lap ma wbudowanego flopa to przewaznie domyślnie zawsze wszystko będzie brał najpierw ze stacji (jak stacjonarny)jeśli umieścimy tam dyskietkę ze starym jak świat biosem (takim jeszcze z XT'ka (który nie miał biosu na epromie, tylko musiał zabutować z fdd), wtedy prawie każdy super hyper PC bezmyślnie łyka stare ustawienia w którym nie było mowy o passwordach itp;)

PS Ehh Najpiękniejsze są proste akcje, a i ręce czyste i bateria w spokoju sobie działa :P ;)
  • #17 444418
    Doser
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    chcialbym sprobowac tej metody z dyskietka.. Tylko moze podpowiesz mi skad wziac taki stary jak swiat bios??
  • #18 444437
    tzok
    Ocena: 6426
    Słowo sprostowania STN to matryca pasywna DSTN to tzw. półaktywna, TFT - aktywna. Draakul pisał o DSTN, STN jest jeszcze wolniejsza.
  • #19 444516
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ale jeżeli jest hasło na system, to przecież najpierw komputer prosi o to hasło, a dopiero potem próbuje bootować.
  • #20 445444
    tzok
    Ocena: 6426
    Też mi się to coś nie zgadza... owszem XT nie miało SETUPu ale BIOS był tam w ROMie a ustawień dokonywało się przy pomocy zworek na płycie i kontrolerze I/O (XT ani 286 nie miały zintegrowanego kontrolera I/O). Zresztą ówczesne komputery nie miały zazwyczaj dysków twardych ani pamięci CACHE, więc jakich niby ustawień miało by się dokonywać w SETUPie?
  • #21 1279151
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Ciekaw jestem czy tytulowy problem udalo sie rozwiazac ?
    Walczye aktualnie z Compaq Armada 4130T , ktora ma założony Power-on Password
    Bezinwazyjnie mi sie na razie nie udalo. Smieszne sa rady w stylu "stary BIOS" i hasla uniwersalne, zadne tez odlaczanie zasilania i odpalanie na AC nie skutkuje . Mam pewnosc ze jest to zapisane na czyms niewymazywalnym od zaniku zasilania (np maly EPROM)
    Czy to 24C02 lub 24C16 to domniemanie czy rzeczywistosc ?Ponoc w seri 7000 bylo zastosowane.... Pobiezne ogledziny przy poszukiwaniu baterii RTC nic nie wyjasnily. Czy ktos wie gdzie szukac tej kostki (symbol ?)
  • #22 1279660
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Tylko pamiętaj, żeby przed każdą operacją zrobić SAVE, a przede wszystkim zrób go przed rozkręceniem :)

Pozdrawiam
  • #23 1282512
    _DooM
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    poszukaj serwisowki bo do ibm'ow bylo tam opisane jak zdjac power password
  • #24 1284662
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Serwisowke to ja mam od poczatku, tylko problem w tym , ze sposob zdjecia power-on password zalecany przez producenta w tym konkretnym przypadku niestety nie funkcjonuje...
  • #25 3476387
    squreczka
    Poziom 1  
    hej aktualnie ja mam takie problem. sformatowałam dysk partycje C w komputerze COMPAQ Armada 1540D i w momencie jego uruchomiania wyskakuje mi napis power-on password co mam zrobić bo jestem całkowicie bezradna;( proszę o pomoc!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odblokowania laptopa Compaq Armada 1540D zabezpieczonego hasłem Power-on Password, które użytkownik zapomniał. W dyskusji wskazano, że hasło może być zapisane w BIOS-ie lub na ukrytej partycji dysku twardego, co utrudnia jego obejście. Proponowane metody obejmują: użycie uniwersalnych kodów BIOS dostępnych na stronach takich jak bios.help.pl czy wimsbios.com; reset BIOS-u poprzez odłączenie baterii podtrzymującej (RTC) i akumulatora na kilka minut, co może spowodować przywrócenie ustawień fabrycznych; rozkręcenie laptopa w celu znalezienia i odczytania kości EEPROM (np. 24C02) za pomocą programatora lub jej odłączenie, co może pozwolić na uruchomienie bez hasła; czyszczenie pierwszego cylindra dysku twardego w przypadku hasła na HDD, co jednak powoduje utratę danych. Wskazano, że resetowanie BIOS-u w modelu Armada 1540D jest trudne i wymaga ostrożności przy demontażu. Ekran laptopa to matryca pasywna STN, charakteryzująca się dłuższym czasem reakcji niż TFT. Cena używanego, sprawnego modelu z CD-ROM i baterią oscyluje około 1000-1200 zł, a odblokowanie w serwisie może kosztować około 150 zł. W nowszych modelach hasło może być zapisane w niewymazywalnej pamięci, co komplikuje reset. Niektóre metody, jak użycie starego BIOS-u z dyskietki, są dyskusyjne i mogą nie działać w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA