logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy sieć wytrzyma moc 3,6kW piekarnika? Parametry Tauron Pp=4kW

Alicja02 23 Maj 2020 12:33 4317 18
REKLAMA
  • #1 18712431
    Alicja02
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Kupilam piekarnik z opcją pyrolizy. Pan w sklepie nie umiał mi powiedzieć, jaka jest moc przyłączeniowa. Zaryzykowalam i kupilam, bo generalnie moc przylaczeniowa nie przekracza w takich piekarnikach 3kW.
    Pogrzebalam w necie i okazalo sie, ze moc przylaczeniowa tego piekarnika to 3,6 kW.
    Czy sieć w moim mieszkaniu to wytrzyma?
    W umowie z Tauronem mam następujące parametry:
    Pp=4kW, Pu=4kW, Izab=20A, Faz=1
    Brać, czy wymienić na inny? Mają mi dowieźć piekarnik w poniedziałek. Do tej pory mialam Mastercooka z 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 18712469
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Trochę za dużo. Może okazać się, że trzeba będzie po ciemku siedzieć na czas pieczenia, a na pewno się nie poprasuje, nie wypierze itp.
  • REKLAMA
  • #3 18712476
    Alicja02
    Poziom 5  
    vieleicht napisał:
    Trochę za dużo. Może okazać się, że trzeba będzie po ciemku siedzieć na czas pieczenia, a na pewno się nie poprasuje, nie wypierze itp.

Tylko pytanie - czy to wylacznie pyroliza tyle zezre? Wtedy w piekarniku ma być 500 st. C, a normalne pieczenie nie sprawi problemu?
    Pyrolizę stosuje się raz na kilka miesięcy.
  • #4 18712501
    vieleicht
    Poziom 37  
    To zależy od tego, czy do pyrolizy używane są jakieś dodatkowe grzałki. Osobiście w to wątpię, bo prawdopodobnie polega to na dłuższym grzaniu tych samych grzałek, które są wykorzystywane do normalnej eksploatacji. Powinno być to jednak w instrukcji napisane.
  • REKLAMA
  • #5 18712540
    Alicja02
    Poziom 5  
    Niestety, instrukcja milczy jak zaklęta na ten temat.
    Wygrzebalsm z Internetu jeszcze to: Czy sieć wytrzyma moc 3,6kW piekarnika? Parametry Tauron Pp=4kW
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18712547
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2813
    Piekarnik wymaga zabezpieczenia 16A, ty przed licznikiem masz 20A. Teoretycznie 4A zapasu, w praktyce więcej bo takie zabezpieczenie nie zadziała przy 20,1A ani przy 22A. Nie da się uruchomić 2 pradożernych urządzeń jednocześnie. Piekarnik i sporo drobnicy będzie działać. Pytanie zasadnicze jaką masz instalacje do piekarnika? Miedź, aluminium, przekrój?
  • #7 18712556
    Alicja02
    Poziom 5  
    Na to trudne pytanie nie odpowiem.
    Blok z płyty, z końca lat 70tych. Cholera wie, co tam dawali.
    W każdym razie po wprowadzeniu się szesc lat temu korki wylatywaly po wlaczeniu żelazka i odkurzacza. Po wymianie skrzynki bezpiecznikowej wszystko gra i buczy. Korki nigdy nie wyleciały już.
  • #8 18712582
    vieleicht
    Poziom 37  
    Alicja02 napisał:
    Niestety, instrukcja milczy jak zaklęta na ten temat.

To trzeba raczej przyjąć, że podczas normalnego użytkowania piekarnik będzie pobierać moc znamionową ponad 3kW.
  • #9 18712599
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2813
    Alicja02 napisał:
    Na to trudne pytanie nie odpowiem.
    Blok z płyty, z końca lat 70tych. Cholera wie, co tam dawali.
    W każdym razie po wprowadzeniu się szesc lat temu korki wylatywaly po wlaczeniu żelazka i odkurzacza. Po wymianie skrzynki bezpiecznikowej wszystko gra i buczy. Korki nigdy nie wyleciały już.

To musisz się dowiedzieć co masz w ścianie, pewnie nie bez przyczyny były małe zabezpieczenia. 3,6kW to już jest sporo na być może słabą instalację.
    Przy tej mocy piekarnik powinien mieć własne zabezpieczenie. Tylko on i nic więcej na tym zabezpieczeniu. W latach 70 tak się nie robiło.
  • #10 18712624
    vieleicht
    Poziom 37  
    W latach 70 w "wielkiej płycie" bardzo często wykonywana była instalacja z przewodów aluminiowych.
  • #11 18712669
    Alicja02
    Poziom 5  
    No nic, na razie dziękuję bardzo za pomoc.
    W poniedziałek piekarnik przyjedzie, zostanie zamontowany i napiszę, jak się sprawy mają.
  • #12 18712715
    michałek3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    A jaki ma Pani model ?
    Mam piekarnik W7 OM4 4S1 P, ma on możliwość ustawienia zużycia energii. Może Pani też tak ma?
  • #13 18713136
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 505
    Do piekarnika o takiej mocy należy wykonać dodatkowy obwód bezpośrednio z rozdzielnicy, stosownie zabezpieczony, zakończony gniazdem przeznaczonym tylko do tego urządzenia.
  • #14 18719438
    Alicja02
    Poziom 5  
    Przygód z piekarnikiem ciąg dalszy.
    Panowie wczoraj przyjechali, zamontowali i... kabel zasilający okazał się za krótki🤣.
    Wszystko sprawdziłam, ale nie przyszło mi do głowy, że teraz takie krótkie kable mają urzadzenia, bo stary piekarnik miał długi kabel.
    Panowie fachowcy-montazysci srednio się popisali, bo:
    1. Oznajmili, ze dluzszych kabli nie ma
    2. Zasugerowali korzystanie z przedłużacza😱.Na moja nieśmiałą uwagę, że to przecież 3,6kW nie zareagowali.
    W efekcie:
    Zadzwonilam do Siemensa i przyslą mi nowy, dłuższy kabel.
    Piekarnik jest podlaczony do przedłużacza i "robi" chwilowo za duzy, elegancki zegar 😉
    Ciąg dalszy nastąpi😉.
  • #15 18721394
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3459
    Ale nie to jest problemem.
    Jedno i to samo elektrycznie przedłużacz czy dłuższy kabel.
    Nie o tym pisze koleżanka w poście #1.
  • #16 18721455
    Alicja02
    Poziom 5  
    Ale długość kabla zasilającego to kolejny problem, nieplanowany, bo nowy obwód, specjalnie dla piekarnika też konczy się gniazdkiem😉 i krótki kabel nie sięgnie do miejsca, gdzie to gniazdko musi być, aby obeszło się bez demolowania połowy kuchni. Zaplanowałam wymianę piekarnika, a nie gruntowny remont kuchni😎.
  • #17 18721492
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3459
    Alicja02 napisał:
    Ale długość kabla zasilającego to kolejny problem
    Mają przecież przysłać nowy, dłuższy.
    Można zastosować przedłużacz 16A z żyłami o przekroju 1,5mm².
    Koszt przewodu z wtyczką 3x1.5mm² o długości 2,5m to ok.20zł.
  • #18 20158660
    Alicja02
    Poziom 5  
    Piekarnik hula aż miło. Dokupilam dłuższy kabel, elektrycy ze spółdzielni mieszkaniowej upewnili mnie, że miedziana instalacja wytrzyma. Jedyne zagrożenie jest takie, że jak podłączę jeszcze coś prądożernego, to mi korki wywali. Na wszelki wypadek na dwie godziny czyszczenia pyrolitycznego rezygnuję z innych urządzeń.
    Zamykam temat😀
  • #19 20158662
    Alicja02
    Poziom 5  
    Opisałam w ostatnim poście. wg zapewnień elektryków spółdzielni wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Kobieta zakupiła piekarnik z funkcją pyrolizy, którego moc przyłączeniowa wynosi 3,6 kW, co budzi obawy dotyczące możliwości zasilania w jej mieszkaniu, gdzie umowa z Tauronem przewiduje moc 4 kW. Użytkownicy forum wskazują, że piekarnik wymaga zabezpieczenia 16A, a instalacja elektryczna w bloku z lat 70-tych może być problematyczna, zwłaszcza jeśli użyto przewodów aluminiowych. Po zamontowaniu piekarnika okazało się, że kabel zasilający jest za krótki, co wymusiło zamówienie nowego. Po wymianie kabla i zapewnieniach elektryków, że instalacja miedziana wytrzyma obciążenie, użytkowniczka zdecydowała się na ostrożność przy używaniu innych urządzeń podczas pyrolizy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA