logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G50-80 nie wykrywa EGPU przez NGFF m.2 - jak rozwiązać?

pawelTI 02 Cze 2020 19:29 1899 24
REKLAMA
  • #1 18734744
    pawelTI
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam, mam pewien problem, kupiłem popularną przejściówkę do egpu z końcówką NGFF m.2 podłączyłem wszystko zgodnie z instrukcją, w BIOS'ie zmieniłem PXE boot to LAN na disable i po uruchomieniu laptopa uruchamia się jak zawsze wszystko działa, wentylatory karty graficznej i zasilacza się kręcą, komputer chodzi tak jak wcześniej, ale nie widzi tej karty graficznej. Zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, ale nic to nie dało. Próbowałem zainstalwoać sterowniki do karty ale pokazuje mi, że nie znalazło kompatybilnego urządzenia. W Menadżerze urządzeń nie znajduje tej kart graficznej ( szukałem po wszystkich zakładkach, uruchamiałem skanowanie w poszukiwaniu nowych urządzeń - nic nie działa). Próbowałem też podłączyć dodatkowy monitor, też nic nie daje. Czy wiecie co mógłbym jeszcze zrobić?

Laptop:
    Lenovo G50-80
    Procesor:
    Intel Core i5 -5200u 2.5 GHz
    Karty Graficzne:
    AMD Radeon (TM) R5 M330
    Inter(R) HD Graphics 5500
    RAM:
    8Gb RAM

EGPU:
    Zasilacz: SilentiumPC Vero 700W 80+ bronze
    GPU : Gigabyte GTX 1660 Super 6GB GDDR 6
    Przejściówka/Adapter : EXP GDC
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18734848
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    W Biosie powinna być opcja, która odpowiada za grafikę. Spróbuj ją przełączyć.
  • #3 18734990
    pawelTI
    Poziom 6  
    marcinadd napisał:
    W Biosie powinna być opcja, która odpowiada za grafikę. Spróbuj ją przełączyć.

opcja odpowiedzialna za grafikę to znaczy? chodzi ci o to by laptop uruchomił tylko zintegrowaną kartę ? próbowałem, też nie działa chyba że chodzi o cos innego
  • #4 18735004
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Podaj link do tego konkretnego adaptera EGPU.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 18735027
    sosarek

Poziom 43  
    Jakoś nie widzę na liście by wspierany był Twój laptop.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18735056
    pawelTI
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Jakoś nie widzę na liście by wspierany był Twój laptop.

Wiem, że nie ma go na liście aczkolwiek posiłkowałem się materiałem na yt link- https://www.youtube.com/watch?v=aM3D3cZmqn0&t=472s
    w którym ktoś używa laptopa z tej samej serii G50 używając adaptera który wspiera te same laptopy które wspiera mój adapter i u niego wszystko śmiga
  • #8 18735077
    sosarek

Poziom 43  
    To ze na YT ktoś "pokazał" nie ma żadnego uzasadnienia, Twój laptop jest za stary i nie będzie to działać, jedyne EGPU które widziałem że działają to te na USB-C i Thunderbolt ale to w nowych laptopach.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18735087
    marcinadd
    Poziom 23  
    Zobacz czy w BIOSie nie masz ustawienia Graphic Device.
  • #10 18735117
    pawelTI
    Poziom 6  
    marcinadd napisał:
    Zobacz czy w BIOSie nie masz ustawienia Graphic Device.

i co z nimi?
  • REKLAMA
  • #11 18735120
    marcinadd
    Poziom 23  
    Jakie opcje posiadasz? Potestuj każdą. Zasadniczo bodajże na UMA, powinno działać.
  • #12 18735126
    pawelTI
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    To ze na YT ktoś "pokazał" nie ma żadnego uzasadnienia, Twój laptop jest za stary i nie będzie to działać, jedyne EGPU które widziałem że działają to te na USB-C i Thunderbolt ale to w nowych laptopach.

Eh jeśli uważasz że mój laptop jest za stary to wytłumacz mi jak na jakichś thinkpadach z 2010 roku na expresscardzie to śmiga :P
    przypomnę ci że NGFF m.2 kładą w laptopy od około 2015 więc......

Dodano po 53 [sekundy]:

marcinadd napisał:
    Jakie opcje posiadasz? Potestuj każdą. Zasadniczo bodajże na UMA, powinno działać.

Z UMA próbowałem, uruchamiał się na zintegrowanej a radeona nawet nie widział w kartach graficznych ale i tak nie znajdował egpu
  • Pomocny post
    #13 18735143
    marcinadd
    Poziom 23  
    Nic tu działać nie musi. Wszystko ma raczej charakter eksperymentalny.
    Hmm jesteś pewnien, że to nie wina systemu?
    Spróbuj zabootować jakiegoś Linuxa (w trybie Live USB bez instalacji), chociażby Ubuntu, otworzyć terminal i wydać polecenie lspci (oczywiście testując na wszystkich wersjach Graphic Device po kolei). Wtedy zobaczyłbyś chociaż czy Twoja karta jest wykrywana.
  • #14 18735153
    pawelTI
    Poziom 6  
    marcinadd napisał:
    Spróbuj zabootować jakiegoś Linuxa (w trybie Live USB bez instalacji), chociażby Ubuntu, otworzyć terminal i wydać polecenie lspci (oczywiście testując na wszystkich wersjach Graphic Device po kolei). Wtedy zobaczyłbyś chociaż czy Twoja karta jest wykrywana.

spróbuję tak zrobić i dam znać
  • #15 18735272
    sosarek

Poziom 43  
    Nawet jeśli zadziała obniżona przepustowość, słaby CPU i karta może będzie pracowała na 40% możliwości...
    Także zakup bez sensu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 18735355
    pawelTI
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Nawet jeśli zadziała obniżona przepustowość, słaby CPU i karta może będzie pracowała na 40% możliwości...
    Także zakup bez sensu.

Zakup jest kierunkowany przyszłym upgradem do zwykłego pc, narazie budżet pozwolił mi na gpu i psu a już teraz chciałem mieć większą wydajność w grach, oraz z czystej ciekawości sprawdzić "z czym to sie je" zdaję sobie sprawę, że nie będzie to bestia w grach a procesor bedzie mocno bottelcekować gpu ale zawsze lepiej jest zagrać na średnich w wiedzmina w 20/30 fps niż na niskich w 4 ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Lenovo G50-80 nie wykrywa EGPU przez NGFF m.2 - jak rozwiązać?
    marcinadd napisał:

Lenovo G50-80 nie wykrywa EGPU przez NGFF m.2 - jak rozwiązać? Sory za jakość ale doczytać się chyba da, nie zabardzo rozumiem co mi tam linux namalował ale chyba nie wykrywa co nie?
  • #17 18735634
    marcinadd
    Poziom 23  
    Nie jest wykrywana. To mam jeszcze taki pomysły. Być może Twoja karta startuje zbyt późno. Do celów testowych możesz w zasilaczu zmostkować kabel zielony z czarnym i pierw dać zasilanie do karty graficznej, a potem włączyć laptop (a. Jak to nie pomaga, to możesz spróbować tzw. hot swap. Wykonujesz go przy zmostkowanym zasilaczu, tak aby karta graficzna była odpalona podczas operacji.
    1. Wkładasz kartę sieciową i uruchamiasz komputer.
    2. Usypiasz go do RAMu (opcja uśpij).
    3. Ostrożnie wyciągasz kartę sieciową i podłączasz eGPU.
    4. Wybudzasz komputer z uśpienia.
    Ma to przeciwdziałać whiteliście biosu (o ile ta działa na eGPU) i jest to rozwiązanie raczej tymczasowe, do celów testowych. Wypróbuj na Windowsie i Linuxie.

Możesz popróbować też z przełącznikiem CTD PTD na adapterze.
    Tutaj znalazłem więcej informacji.
    https://www.techinferno.com/index.php?/forums/topic/10811-mpcieec-egpu-troubleshooting-steps/
  • #18 18736822
    pawelTI
    Poziom 6  
    marcinadd napisał:
    Nie jest wykrywana. To mam jeszcze taki pomysły. Być może Twoja karta startuje zbyt późno. Do celów testowych możesz w zasilaczu zmostkować kabel zielony z czarnym i pierw dać zasilanie do karty graficznej, a potem włączyć laptop (a. Jak to nie pomaga, to możesz spróbować tzw. hot swap. Wykonujesz go przy zmostkowanym zasilaczu, tak aby karta graficzna była odpalona podczas operacji.
    Ma to przeciwdziałać whiteliście biosu (o ile ta działa na eGPU) i jest to rozwiązanie raczej tymczasowe, do celów testowych. Wypróbuj na Windowsie i Linuxie.

https://www.techinferno.com/index.php?/forums/topic/10811-mpcieec-egpu-troubleshooting-steps/

Czyli z tego co rozumiem mam uśpić komputer i w trakcie tego podłączyć do niego zamiast karty sieciowej egpu, ale powiedz mi jak zrobić to żeby niepodłączone egpu działało zanim wepnę je do komputera chodzi mi o ten zmostkowany zasilacz i czrnym/zielonym przewodzie

Dodano po 3 [minuty]:

pawelTI napisał:
    marcinadd napisał:

znaczy rozumiem że mam pewnie połączyć ten zielony od startu z jakimkolwiek czarnym przewodem tyle że zielony przewód od uruchamiania jest zajęty przez zasilanie adaptera egpu

Czyli z tego co rozumiem mam uśpić komputer i w trakcie tego podłączyć do niego zamiast karty sieciowej egpu, ale powiedz mi jak zrobić to żeby niepodłączone egpu działało zanim wepnę je do komputera chodzi mi o ten zmostkowany zasilacz i czrnym/zielonym przewodzie

Dodano po 3 [minuty]:

pawelTI napisał:
    marcinadd napisał:

Dodano po 3 [minuty]:

pawelTI napisał:
    marcinadd napisał:

znaczy rozumiem że mam pewnie połączyć ten zielony od startu z jakimkolwiek czarnym przewodem tyle że zielony przewód od uruchamiania jest zajęty przez zasilanie adaptera egpu

Chyba że odpiąć zasilanie adaptera od 24 pinów i zostawić tylko zasilanie cpu 8pin w nim bo wtedy i tak będzie chodził zasilacz czyli będzie zasilany a ten zielony jest po to by on startował z laptopem dobrze rozumiem?
  • #19 18736863
    marcinadd
    Poziom 23  
    Nie cytuj całych postów, poprzedzających, bo robi się bałagan.
    Jeżeli zmostkujesz w zasilaczu kabel zielony z czarnym, to wtedy zasilacz się uruchomi. Chodzi o to aby karta dostawała zasilanie przed wybudzeniem komputera (tak to rozumiem). Możesz to zrobić np. za pomocą spinacza biurowego.
    Czyli jeszcze raz.
    1. Uruchamiasz komputer z kartą sieciową.
    2. Usypiasz komputer, wyciągasz kartę sieciową.
    3. Podłączasz eGPU
    4. Mostkujesz zasilacz, aby się uruchomił kartę.
    5. Wybudzasz komputer.
  • #20 18737041
    pawelTI
    Poziom 6  
    mogę to zrobić jakimś kablem od ledów rgb? nie mam nic innego pod ręką?
  • #21 18737055
    marcinadd
    Poziom 23  
    Jest to obojętne, ważne aby było zrobione pewnie.
  • REKLAMA
  • #22 18737141
    pawelTI
    Poziom 6  
    A czy przy uruchamianiu z karta sieciowa mam wyłączyć w biosie pxe boot to lan - prxy uruchamianiu egpu zalecali by to wylaczyc
  • #23 18737149
    marcinadd
    Poziom 23  
    Wyłącz. Nie sądzę, abyś korzystał z tej opcji.
  • #24 18737156
    sosarek

Poziom 43  
    Sam adapter jest wykrywany i widoczny w Menadżerze urządzeń?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 18737321
    pawelTI
    Poziom 6  
    Jeśli chodzi o to że jest wpięty w karty sieciowe to komputer wykrywa takie urządzenia, w kartach graficznych ani monitorach nie odnajduje Lenovo G50-80 nie wykrywa EGPU przez NGFF m.2 - jak rozwiązać?

Dodano po 3 [minuty]:

marcinadd napisał:
    Nie cytuj całych postów, poprzedzających, bo robi się bałagan.
    Jeżeli zmostkujesz w zasilaczu kabel zielony z czarnym, to wtedy zasilacz się uruchomi. Chodzi o to aby karta dostawała zasilanie przed wybudzeniem komputera (tak to rozumiem). Możesz to zrobić np. za pomocą spinacza biurowego.
    Czyli jeszcze raz.
    1. Uruchamiasz komputer z kartą sieciową.
    2. Usypiasz komputer, wyciągasz kartę sieciową.
    3. Podłączasz eGPU
    4. Mostkujesz zasilacz, aby się uruchomił kartę.
    5. Wybudzasz komputer.

A więc tak:
    komputer uśpiony z kartą sieciową ✓
    Podmieniona karta sieciowa na egpu ✓
    uruchomienie egpu (zasilacz zmostkowany, karta chodizła przed uruchomieniem komputera)✓
    wybudzenie komputera ✓
    niestety komputer dalej nie zauważa egpu
    próbowałem rózynych ustawień w biosie, podłączyłem zewnętrzyny monitror - dalej nic.

Dodano po 11 [minuty]:

Nasuwają mi się jeszcze tylko dwa rozwiązania - jedno może by na tym zdjęciu aczkolwiek nie zabardzo kminie co autor ma na myśli (to instrukcja obsługi od egpu)
    drugie - czytalem w necie że chipset (lub cos w tym stylu) są za stare na gtx z serii16 i pownienem spróbować z czymś starszym Lenovo G50-80 nie wykrywa EGPU przez NGFF m.2 - jak rozwiązać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wykryciem karty graficznej podłączonej przez adapter eGPU do laptopa Lenovo G50-80. Po zmianie ustawień w BIOSie i aktualizacji BIOSu, laptop nie rozpoznaje karty graficznej, mimo że adapter działa (wentylatory się kręcą). Użytkownik próbował różnych ustawień w BIOSie, w tym opcji dotyczących urządzeń graficznych, oraz testował zewnętrzny monitor, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, takie jak testowanie z systemem Linux, zmostkowanie zasilacza, czy sprawdzenie kompatybilności laptopa z adapterem. Wskazano również, że starsze laptopy mogą mieć problemy z obsługą nowoczesnych eGPU.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA