Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EGZAMIN EE26 Technik elektryk czerwiec 2020

Bartek9991 08 Jun 2020 13:38 5586 39
    Bartek9991
    Level 4  
    Witam wszystkich jestem tu nowy i mam pytanie do osób które przystępują do egzaminu na Technika elektryka w czerwcu 2020 czy może ktoś ma jakieś przecieki co będzie na zadaniu praktycznym ? Analizując ostatnie egzaminu z przed lat to wypada kolejność raz silnik raz instalacja ostatnio był silnik to teraz może bd instalacja. Jakby ktoś miał jakieś dziwne źródła bądź jego nauczyciel coś wspominał jaki może być temat to byłbym wdzięczny za informacje . Pozdrawiam
    Kola00
    Level 7  
    Też bym chciał wiedzieć bo nie wiadomo z czego się uczyć
    Matti1
    Level 8  
    Podbijam Temat. Mam praktykę 22.06 Szukam przykładów egzaminów praktycznych EE.26 wraz z rozwiązaniami, żeby na tej podstawie przygotować się do egzaminu.
    Wcześniejsze kwalifikacje pod tego technika miałem już jakiś czas temu, a w tym semestrze przez "pandemie" brak zajęć, więc człowiek się trochę zamulił.
    Jeśli ktoś nam mógłby trochę przybliżyć temat to będziemy wdzięczni.
    bodzio507
    Level 30  
    Na ostatniej sesji na EE.26 było to samo co co na E.24.
    I myślę że w tym roku też tak będzie.
    Na arkusze.pl są arkusze z poprzednich lat i zasady oceniania.
    Przejrzenie ich na pewno pomoże
    Michal_ee.26
    Level 6  
    Jak odczucia panowie po egzaminie ? Przesadzili z zadaniem czy raczej był łatwy ? Jakie usterki zapisaliscie ?
    Kola00
    Level 7  
    Tak to było napisane że ciężko było się połapać o co chodzi. Ja na 100% w styczniu powtórka.
    Puźniej jak mi powiedzieli jaka była usterka to okazało się banalne. Ale to po fakcie
    Michal_ee.26
    Level 6  
    Troszkę przesadzili wiedząc że była "pandemia" i nauczanie jakie było takie było. Jeszcze dowalili impedancję obliczyć i kondensator..
    Kola00
    Level 7  
    Jutro testy ee05 i ee26. Robił ktoś już testy?
    Michal_ee.26
    Level 6  
    A jaka była usterka ? I ile ich było ?
    Michal_ee.26
    Level 6  
    Sądzę że przerwa przewodu PEN
    Kola00
    Level 7  
    Dokładnie luźny, przerwa nie dokręcony.

Dodano po 4 [minuty]:

A ja szukałem w tym samym miejscu przebicia, nie wziołem w ogóle pod uwagę przerwy. Teraz myślę jak to się stało ale już za puźno. Trudno w styczniu będą silniki.
    Michal_ee.26
    Level 6  
    A czy wyłącznik rcd był do wymiany ? Moim zdaniem wartość zadziałania była zbyt duża
    Bartek9991
    Level 4  
    Chyba 3 usterki rcd za duzy prąd wylaczania kondensator i przewod pen miedzy licznikiem a rozdzielnica
    orillo5556
    Level 2  
    a że wyłaczniki B nieczytelne?? tez usterka?
    Bartek9991
    Level 4  
    Ogólnie napisalem ze do wymiany przewód pen kondensator rcd oraz 5 razy b16 i 2× 10 a jak wypelnialiscie tabelke odnosnie silnika sprawny nie sprawny gdzie wpisaliscie co i jak. W tych uzwojeniach ?
    orillo5556
    Level 2  
    ja podalem do wymiany przeówd PEN RCD i te esy nieczytelne
    powody usterek:

PEN brak ciągłości lub nie dorkecony mozna byłe tez napisac ze jest faza na obudowie tych AGD ale nie napisąłem (zapomniałem)
    w narpawie napisałem że tym urzadzeniem do nawijania drutów mozna go wyciągnąć
    RCD za duzy prąd 36 mA ma a bład max +- 10 proc
    wyłaczniki B nieczytelne
    o kondensatorze nic nie pisąłem tylko wylicżłem pojemnosć
    impedancje pentli zwarcja dąłem zę jest srpawne bo z wliczęń wychodziło kolo 7 ohm czy cos (dla wylocznika B 3-5 razy prąd znamionowy)

silnik dąłem że te rezystancje uzwojeń są sprawne tylko nie sprawne dałem ze nieczytelny kondensator

odpiszcie czy sie zgadzacie
    Bartek9991
    Level 4  
    Ten kondensator taki nie wiadomy ale z mojej grupy wszyscy wpisali ze do wymiany i obliczenie jaki i tyle w zadaniu to wszystkiego po trochu zobaczymy jak to bedzie najwieksze punkty to pewnie za obliczenie byly i opisy
    Gosteck
    Level 1  
    Ma ktoś jutro teorię ee26 do południa? Czy od 14:00 wszyscy?
    Bartek9991
    Level 4  
    14 chyba to godzina w calej Polsce
    Kola00
    Level 7  
    To jesteśmy chyba pechowcami co idą na pierwszy strzał że wszystkiego. Praktyczny z ee. 05 ma ktoś wcześniej niź 29
    Sharuga
    Level 14  
    Usterki to brak ciągłości PEN między TA i TM, więc wymiana (tu potrzebny był ten kawałek 5cm taśmy niebieskiej, by oznaczyć końcówki DY 2,5 mm2 zółto-zielonego), uszkodzony RCD, esy do wymiany wszystkie, kondensator - 40 mikro albo 16+22 równolegle, i - co olśniło mnie już po fakcie - styki uzwojeń silnika w tabliczce zaciskowej do wyczyszczenia (bo za duża rezystancja).
    Kola00
    Level 7  
    Jak po testach na ee. 26 ma ktoś pewne odpowiedzi żeby sprawdzić
    Bartek9991
    Level 4  
    Dużo padło pytan. Z egzaminow z styczen 2020 oraz czerwiec 2019 z 17 pytan sie powtórzyło tak mi sie wydaje z tego co widze jak przerabialem tamte wczesniejsze
    Kola00
    Level 7  
    1A
    2A
    3?
    4C
    5?
    6D
    7?
    8?
    9?
    10?
    11D
    12?
    13C
    14C
    15B
    16?
    17?
    18?
    19A
    20?
    21?
    22C
    23D
    24?
    25?
    26?
    27?
    28A
    29?
    30D
    31C
    32?
    33?
    34?
    35A
    36B
    37?
    38?
    39?
    40?
    16 jestem pewny.
    Tam gdzie pytajnik nie jestem pewien jak by ktoś podpowiedział któreś bo chcę wiedzieć czy zaliczyłem
    Bartek9991
    Level 4  
    25.06 od godzin 16. Na cke będą klucze odp wszystko sie okaże mysle ze bd dobrze
    Tintusia85
    Level 2  
    I jak Wam poszło? Testy zaliczone?
    Bartek9991
    Level 4  
    U mnie ee26 30 dobrych.