logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-FLM553 - Wymiana bębna i materiałów eksploatacyjnych po zacięciu?

elpast 05 Paź 2005 12:39 1163 3
REKLAMA
  • #1 1874392
    elpast
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam wszystkich!

Od samego początku z tym pudłem mam problemy, ale do sedna.
    Ok tydzień temu założyłem nowy toner i nowy bęben. Dzisiaj wchodzę do biura to jak u dentysty, taki dziwny zapach. Element zespołu grzałki był bardzo gorący jak by od wczoraj był załączony. W srodku w podajniku wysyłania była kartka zacięta. Prawdopodobnie ma to związek ze sobą.
    Po wyciągnięciu kartki fax zaczął drukować z pamięci, ale puste strony. Wyłączyłem go do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu komunikat: WYMIEŃ BĘBEN, WYMIEŃ MAT.EKSP.

Moje pytanie czy muszę to wymienić czy można to skasować?
    Co robić dalej?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1876700
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1231
    Podejdź do tego spokojnie i bez emocji.
    To urządzenie ma trochę niedociąnięć ale nie jest tak źle.

Najpierw upewnij się, że w środku na pewno jest toner. Usuń w tym celu plastikową rurkę a następnie oburącz, kciukami przesuń jasną blachę zamykającą wlot do komory mieszania toneru.
    Jeśli tam jest to tylko zasuń blaszkę, wytrzyj ręce, zasłoń zielononiebieski bęben chroniąc go przed światłem i przypadkowym porysowaniem.
    Teraz musisz sprawdzić, czy wodzik czujnika obecności-ilości toneru porusza sie swobodnie.
    To niewielki element przypominający dziecięcą huśtawkę umieszczony na dnie komory zespołu drukarki, tuż sa kołem napędzającym zespół bębna.
    Reszta zależy od tego, co tam wypatrzysz i od Twojej wyobraźni.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 1878817
    krzys_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jeżeli chodzi o zbyt mocne nagrzewanie, może a raczej napewno bedzie to wina termistora w zespole nagrzewacza. Trzeba odkręcić pare śrubek i przeczyścić termistor, ewentualnie wymienić.
  • #4 1879613
    elpast
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam

Jak już napisałem z tym faxem mam non stop problemy.
    Co się już okazało i co się może dopiero okazać po przyjściu z serwisu.

Zęby tryba w zespole bębna wyłamały się i fax usiłował wydrukować nowe faxy które przychodziły. Prawdopodobnie całą noc, niby inteligentne urządzenie. W szczęściu nieszczęścia miałem ostatni dzień gwarancji!!!!!!!!!!!

Co się okaże dale to napiszę później. Najchętniej chciałbym go wymienić na inny lub niech dają nowy albo sprzedam go.
    Aha jeszcze myślę wysłać sekretarkę na kurs serwisanta PANASONICA:-)

Pozdrawiam
REKLAMA