logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 SP1 na Dell E5470 - błąd sterownika CD/DVD z USB

nanab 14 Cze 2020 02:32 4191 16
REKLAMA
  • #1 18757798
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Mam della E5470 bez systemu(licencja jest oczywiście), laptop nie ma ODD, więc trzeba instalować z pendrive.
    Win10 z pendrive instaluje się bez problemu, ale potrzebuję jakiś normalny i działający system. Próbuję Win 7 home premium SP1.
    Przeczytałem kilka tematów z tym problemem ale żaden nie rozwiązał mojego problemu, a wiekszośc linków jest już martwa.
    Obraz na pendrive nagrywałem narzędziem ze strony Microsoftu.
    W komputerze są same gniazda usb 2.0/3.0, nie ma osobnych 2.0.
    Do .iso dograłem(programem wintoolkit) te dwa sterowniki:
    https://www.dell.com/support/home/en-us/drive...oscode=w764&productcode=latitude-e5470-laptop
    https://www.dell.com/support/home/en-us/drive...oscode=w764&productcode=latitude-e5470-laptop
    Bez zmian.
    Jakiś pomysł jak to rozwiązać? Niestety ODD na usb ani przejściówki żeby podłączyć SSD M2 do innego komputera nie mam i nie chcę kupować dopóki nie spróbuję wszystkich innych sposobów.
  • REKLAMA
  • #2 18757805
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Tu będzie problem:
    Cytat:
    Do .iso dograłem(programem wintoolkit) te dwa sterowniki

Szczerze nie miałem potrzeby dogrywania driverów (wszystko robię przez PXE) więc tego oprogramowania nie znam. Z opisu wynika że system nie widzi pendrive.... Poza tym pozostaje kwestia obsługi NVMe przez Windows 7.

Ogólnie tu jest instrukcja jak zrobić to prawidłowo, zarówno jeżeli chodzi o USB 3.0 na skylake jak i NVMe:
    https://www.dell.com/support/article/pl-pl/ho...ows-7-on-systems-with-skylake-chipset?lang=en
  • #3 18757823
    maniek1720
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    jaki dokładnie jest problem z instalacja sys. wind 7?
    jeśli nie boot-uje ci wind. 7 sp1 to może w BIOS masz ustawione na BOOT wind.10 i tam przestaw sobie na win 7. Opisz dokładnie problem w instalowaniu systemu. Jeśli bluescreen sie pojawia to w BIOS zmien AHCI na IDE
  • REKLAMA
  • #4 18757963
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 244
    Dell ma dedykowane narzędzie do pobierania obrazów systemu wraz z sterownikami.
    Niech kolega spróbuje Dell OS Recovery Tool do pobrania obrazu potrzebny będzie SN laptopa.
  • #5 18759451
    nanab
    Poziom 27  
    blekis napisał:
    Dell ma dedykowane narzędzie do pobierania obrazów systemu wraz z sterownikami.
    Niech kolega spróbuje Dell OS Recovery Tool do pobrania obrazu potrzebny będzie SN laptopa.

Tylko on będzie chciał mi wcisnąć win10.
    Magic_moon napisał:
    Dlaczego uważasz Windows 10 za nienormalny system ? Na początku były z nim dość duże problemy, ale na dzień dzisiejszy jest wszystko ok.

"Ok" to dla mnie niewystarczająco, wolę mieć dobry system niż "ok". W pracy jestem zmuszony korzystać z tego czegoś, dzięki czemu przypomniałem sobie czym jest bsod i czekanie kilka sekund na reakcję na kliknięcie.
    maniek1720 napisał:
    jaki dokładnie jest problem z instalacja sys. wind 7?

Napisałem w pierwszym poście-instalator wywala błąd braku sterownika napędu.
    maniek1720 napisał:
    zmien AHCI na IDE

To jest laptop z około 2016 roku, nie z 1996, nie ma tam takich opcji. SATA operation można wybrać tylko AHCI albo RAID on i nie ma to związku z opisanym problemem.
    sylweksylwina napisał:
    Szczerze nie miałem potrzeby dogrywania driverów (wszystko robię przez PXE)

Myślałem o tej opcji, ale nie mam jeszcze pojęcia jak to zrobić, taką instalację znam tylko od strony operatora-podłącz lan i zabootuj.
    sylweksylwina napisał:

Ogólnie tu jest instrukcja jak zrobić to prawidłowo, zarówno jeżeli chodzi o USB 3.0 na skylake jak i NVMe:

Dzięki za linka, spróbuję.
    Edit:
    Próbowałem sposobu z linku i jest niekompletny, linki do sterowników prowadzą do strony głównej della, a wymienionych sterowników (intelRST, USB3.0) nie ma do tego modelu. Linki do strony microsoftu też martwe: "This hotfix is no longer available"
  • #6 18759964
    blekis
    Poziom 27  
    Narzędzie Della wystawia obraz systemu taki jaki jest na stikerze licencyjnym i w zależności jeśli wychodziły laptopy z W7 to będzie obraz do wyboru.
    Jeśli chcesz poniżej masz kilka sn z których pobierzesz W7 ( obraz przygotowany pod 5450):
    7NRKY52
    2MVWS32
    3RZF362

Kilka sterowników będziesz musiał ręcznie dograć.
  • #8 18800805
    nanab
    Poziom 27  
    blekis napisał:
    Narzędzie Della wystawia obraz systemu taki jaki jest na stikerze licencyjnym i w zależności jeśli wychodziły laptopy z W7 to będzie obraz do wyboru.

Jakie to narzędzie della?
    Jeśli chodzi o to:
    https://www.dell.com/support/home/en-us/drivers/osiso/recoverytool/w764
    to nie działa, jedynie flooduje dysk na którym jest zainstalowany(przy każdej kolejnej próbie dodaje 7GB ukrytych plików), przy próbie stworzenia nośnika z obrazu który pobrał pokazuje "błąd przy wyodrębnianiu pliku", a po podaniu mu innego obrazu systemu kończy tworzenie, ale pendrive nie bootuje(po legacy "selected boot device failed", po uefi nie pokazuje go nawet na liście).
  • #9 18802113
    blekis
    Poziom 27  
    Zależy jaki system.
    W7 normalnie robi pendrive z instalacją Windowsa.
    Przy Windows 10 jest jak piszesz.
  • REKLAMA
  • #10 18802160
    nanab
    Poziom 27  
    Odwrotnie, win10 zrobiłem bez problemów, win7 nie idzie zrobić.
  • REKLAMA
  • #11 18802267
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Ze strony www.heidoc.net ściągnij Windows-ISO-Downloader.exe. Po uruchomieniu z zakładki Windows wybierz DELL, a następnie z rozwijanego menu wybierz swój model i wersję systemu operacyjnego. Po ściągnięciu pliku *.ISO stwórz przy pomocy Rufusa pendrive i rozpocznij instalację. Jeśli zadziała, to pochwal się, jeśli nie, to też napisz.
    W moim przypadku, choć to inny Dell, powyższa procedura działała już kilka razy.
  • #12 18802296
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Super stronka, dzięki za linka, przyda się.
  • #13 18812933
    nanab
    Poziom 27  
    adamjk napisał:
    Ze strony www.heidoc.net ściągnij Windows-ISO-Downloader.exe. Po uruchomieniu z zakładki Windows wybierz DELL, a następnie z rozwijanego menu wybierz swój model i wersję systemu operacyjnego. Po ściągnięciu pliku *.ISO stwórz przy pomocy Rufusa pendrive i rozpocznij instalację. Jeśli zadziała, to pochwal się, jeśli nie, to też napisz.
    W moim przypadku, choć to inny Dell, powyższa procedura działała już kilka razy.

Taki sam problem-brak sterownika cd/dvd
  • #14 18812973
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Czytając inny temat o braku sterowników podczas próby instalacji systemu z płyty CD i płyty głównej z USB 3 przyszło mi do głowy aby na czas instalacji wyłączyć w biosie gniazda USB. Wiem, że trochę może utrudnić ale jest klawiatura więc da się poruszać po menu i zatwierdzać opcję jeśli zajdzie potrzeba.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3278318.html
  • #15 18812986
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    nomudrek napisał:
    Czytając inny temat o braku sterowników podczas próby instalacji systemu z płyty CD i płyty głównej z USB 3 przyszło mi do głowy aby na czas instalacji wyłączyć w biosie gniazda USB. Wiem, że trochę może utrudnić ale jest klawiatura więc da się poruszać po menu i zatwierdzać opcję jeśli zajdzie potrzeba.

O ile ich wyłączenie nie spowoduje także odcięcia wewnętrznego czytnika kart pamięci.
  • #17 18812996
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    nomudrek napisał:
    Przecież instalacja systemu ma się odbyć z płyty DVD

Przeczytaj wistujący post, zerknij na specyfikację E5470

nomudrek napisał:
    a co ma wspólnego czytnik kart pamięci?

Złącza e-SATA też tam nie widzę. Co innego pozostaje? Czytnik lub PXE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zainstalować system Windows 7 SP1 na laptopie Dell E5470, który nie ma napędu optycznego, korzystając z pendrive'a. Instalacja Windows 10 przebiegła bez problemów, jednak Windows 7 generuje błąd braku sterownika napędu. Użytkownik dodał sterowniki do obrazu ISO, ale to nie pomogło. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym zmiana ustawień BIOS, użycie narzędzia Dell OS Recovery Tool oraz pobranie odpowiednich sterowników. Wskazówki obejmują również wyłączenie portów USB w BIOSie oraz użycie narzędzi do pobierania obrazów systemu. Użytkownik napotkał trudności z niekompletnymi instrukcjami i martwymi linkami do sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA