logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 7560 - Instalacja Win7, brak sterowników CD/DVD

Bartec 09 Cze 2017 21:17 2013 13
REKLAMA
  • #1 16521387
    Bartec
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.
    Zakupiłem ostatnio nowego lapka Dell Inspiron 7560 z Win10 na pokładzie i z racji że interfejsy ktorych używam nie wspołgrają z tym systemem musze zainstalować Win7 najlepiej professional. Próbowałem już chyba wszystkich możliwości które mi przyszły do głowy, z pendriva, zewnetrznego napedu DVD, usb 2.0 , 3.0 niby UEFI widzi urzadzenia usb ale w krótce pojawia sie komunikat o braku sterowników CD/DVD.
    Próbowalem róznych ustawień biosu itp i nadal nic. Kwestia dogrania sterów USB do Win7?? Tylko ze strony producenta zero wspacia do Win7.

Bede wdzieczny za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16521578
    Bartec
    Poziom 14  
    Mikomaaz dzieki za linka ale to było w pierwszej kolejności którą wykonałem.
    Przyszła mi jeszcze myśl nad wgraniem instalki Win7 na partycje recovery. Uda sie? Prosze o jakiekolwiek sugestie.
  • REKLAMA
  • #4 16521584
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    A z ciekawości... co nie działa z programów ?
    Z dziwnych pomysłów przychodzi mi jeszcze wsadzenie tego dysku do jakiejś puszki USB i instalacja z innego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 16521616
    Bartec
    Poziom 14  
    Nie działają mi interfejsy diagnostyczne do samochodów... tylko max Win7 je obsługuje...
    W lapku mam możliwość wsadzenia dodatkowego dysku oprócz oryginalnie wsadzonego M2 256Gb
  • #6 16521621
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Spróbuj zrobić pendrive instalacyjny zgodnie z poradnikiem MS i ich programem. Wyłacz UEFI i zmień na legacy mode. Sprawdź, czy w opcjach boot i security nie ma jakiś ustawień typu "safe boot" ( lub o podobnej nazwie) i je wyłącz.
  • #8 16521908
    Bartec
    Poziom 14  
    enhanced napisał:
    To laptop pod win10 - jak to 7 generacja CoreI to integry nie zainstalujesz bo brak sterowników pod 7.

Nie wiem czy nie lepiej postawić win7 na virtualboxie?

Zaladowany jest i5-7200 wiec mam rozumieć że 7 nie postwie na nim?
    Chciałem zainstalować 8 i niby wszystko fajnie ale znowu styl partycji GPT nie podchodzi "ósemce". Zmienie na MBR i zobacze jakie beda efekty. A jak 8 pójdzie to 7 też powinna dać rade- tak na chłopski rozum:-)
  • #10 16522772
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Cytat:
    OS support

On 7th Generation Intel® Core™ Processors, Intel® Xeon® Mobile Processors and related Intel® Pentium® Processors/Intel® Celeron® Processors:

Microsoft Windows® 10* 64-bit only

On 6th Generation Intel® Core™ Processors, Intel Xeon Mobile Processors and related Intel Pentium Processors/Intel Celeron Processors:

Microsoft Windows 10 64-bit

Microsoft Windows 8.1* 64-bit

Microsoft Windows 7* 64-bit

Intel® Atom® and related Intel Pentium Processors/Intel Celeron Processors formerly known as Apollo Lake:

Microsoft Windows 10 64-bit only

Purpose

Downloads the Intel® Graphics Driver version 15.45.19.4678 for Windows*.

https://downloadcenter.intel.com/download/268...phics-Driver-for-Windows-15-45-?product=95443

Więc wyraźnie widać że nic poza 10 nie obsługuje ten sterownik.
  • Pomocny post
    #11 16524033
    kolys
    Poziom 20  
    Ocena: 56
    Windows 7 bez problemu powinien dać się zainstalować po odpowiednim przygotowaniu instalacji. Problemem może być tylko brak sterowników do niektórych urządzeń.

Narzędzie do integracji sterowników USB z instalacją Windows 7 jest tutaj:
    https://downloadcenter.intel.com/download/25476/NUCs-Windows-7-USB-3-0-Creator-Utility

Bardzo ważne: Narzędzie spakowane jest do archiwum w formacie zip. Przed wypakowaniem należy odblokować ten plik (prawy przycisk myszy > właściwości > odblokuj > zastosuj).
    Dell Inspiron 7560 - Instalacja Win7, brak sterowników CD/DVD
    Dopiero po odblokowaniu należy wypakować wszystkie pliki i można uruchomić narzędzie. Instrukcja też jest w tym archiwum.

Sterowniki do zintegrowanej karty graficznej Kaby Lake pod Windows 7:
    http://download.msi.com/dvr_exe/intel_vga_kbl_w7.zip

Pozostałe sterowniki trzeba szukać po identyfikatorze urządzenia.
  • #12 16528180
    Bartec
    Poziom 14  
    Wkońcu coś sie ruszyło. Dograłem sterowniki usb 3.0 oraz Kaby Lake do instalki Win7 i USB rozpoznaje prawidłowo ale nie mogę zainstalować bo sposób partycjonowania dysku to GPT. Podobnie jak chciałem zainstalować Win8 z zewnętrznego napędu DVD.
    Rufusem stworzyłem bootowalny USB ze schematem partycjonowania GPT dla UEFI ale zaś wyskakuje komunikat że wybrany dysk jest "failed".
    Co pozostaje przekszałcenie dysku z GPT na MBR??
    Da sie to wykonać bez montowania dodatkowego dysku do lapka? Aktualnie mam SSD M2.

PS większość sterowników do tego lapka pod win7 są dostępne ale czy wszystkie funkcje np płytki wielodotykowej/urządzenia wskazującego też będą działać?
  • #13 16528276
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4861
    Bartec napisał:
    Co pozostaje przekszałcenie dysku z GPT na MBR??
    Tak.
    Bartec napisał:
    Da sie to wykonać bez montowania dodatkowego dysku do lapka? Aktualnie mam SSD M2
    Tak, programem GParted.
  • #14 16528342
    Bartec
    Poziom 14  
    Jednak poszło i obyło się bez zmiany dysku na MBR.
    Zrobiłem pendrajwa z partycjonowaniem MBR dla UEFI i się udało. Instalka jeszcze tylko poinformowała że na stronie producenta są informacje jak instalować na GPT bla bla bla... ale obyło sie bez nich.
    Dzięki za zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptopa Dell Inspiron 7560 z systemem Windows 10, ale potrzebuje zainstalować Windows 7 Professional z powodu niekompatybilności interfejsów diagnostycznych. Napotkał problem z brakiem sterowników CD/DVD podczas instalacji z pendrive'a oraz zewnętrznego napędu DVD. Po próbach z różnymi ustawieniami BIOS, użytkownik zainstalował sterowniki USB 3.0 oraz Kaby Lake, co umożliwiło rozpoznanie USB. Ostatecznie udało mu się zainstalować Windows 7, tworząc bootowalny pendrive z partycjonowaniem MBR dla UEFI, mimo wcześniejszych trudności z GPT. Użytkownik zadał również pytanie o dostępność sterowników dla funkcji laptopa, takich jak touchpad.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA