logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia 1.9 TDi 110 KM - Brak mocy nie sposób jezdzić.

slaw777 19 Cze 2020 20:22 4134 16
REKLAMA
  • #1 18769629
    slaw777
    Poziom 11  
    Ocena: 215
    Witam wszystkich wystąpił problem auto ma brak mocy. Dziś sprawdziłem,że jest dziurawa gruszka, gdyż nie trzyma podciśnienia. Wężyk od podciśnienia zakładany na króciec gruszki był pęknięty, kiepskiej jakości są te wężyki nie wiem czy silikonowe teraz kupić, może lepsze będą?. Co do sztangi gruszki rusza się, ale czy w pełnym zakresie tego nie wiem, najlepiej było by zdemontowac turbinę i wtedy zobaczyć czy w pełnym zakresie działają kierownice. Wcześniej zamówię wężyki podciśnieniowe i wszystkie wymienie.
    Zastanawam się dlaczego gruszka rozszczelnia się? poprzednio też taki problem wystąpił.
    Czy turbine łatwo zdemontować? Długo to trwa dla kogoś nie wprawionego? Czy trzeba wymieniać olej? niedawno był wymieniany.
  • REKLAMA
  • #2 18769924
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3346
    Olej wg mnie 15 tys. km lub rok max ( co wystąpi pierwsze). Co do gruszki to pytanie czy ma tą blaszaną osłone termiczną. Turbo żeby wyciągnać jest trochę roboty. Do weryfikacji wystarczy wykres doładowania na pedale gazu w podłodze na 3 lub 4 biegu od 1500 rpm do 4000 plus sprawdzenie luzu wirnika i stan koła kompresji ( można zdjąć weża i na zamontowanej lusterkiem czy od strony koła zajrzeć).
  • #3 18770368
    slaw777
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    stan koła kompresji ( można zdjąć weża i na zamontowanej lusterkiem czy od strony koła zajrzeć).

Sprężarka była już kiedyś regenerowana, to raczej wirnik nie powinien miec luzów wirnik. Koło kompresji to ten wirnik z lopatkami po "stronie czystej"?
    sigwa18 napisał:
    Co do gruszki to pytanie czy ma tą blaszaną osłone termiczną

Chyba gruszka jest bez tej osłony. Co do gruszki to ta blaszka gruszki jest tak cienka,że pewnie przerdzewiała i zrobiła się dziura. Strzykawką sprawdzając nie trzyma podciśnienia.
    sigwa18 napisał:
    Do weryfikacji wystarczy wykres doładowania na pedale gazu w podłodze na 3 lub 4 biegu od 1500 rpm do 4000

Ten wykres doladowania to nie wiem czy coś powie, ponieważ auto teraz ma może jakieś 60KM, można zapomnieć aby wyprzedzic kogoś, nie wiem czy jest sens robienia wykresu doładowania. Brak jest jakiegokolwiek przyspieszenia.

Wracając do gruszki sprawdzałem ją wężykiem i strzykawką to nie trzyma podciśnienia. Kupię wężyk i na nowym sprawdzę gruszkę.
  • REKLAMA
  • #5 18772188
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bez sprawnej gruchy masz silnik sdi czyli te 60 KM lub nawet mniej.
  • REKLAMA
  • #6 18772217
    slaw777
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    Bez sprawnej gruchy masz silnik sdi czyli te 60 KM lub nawet mniej.

tak straszny muł. Czy po zdemontowaniu nadkola dostanę się do gruszki? bo jak okażę się, że geometria nie jest zacięta to samą gruszkę wymienie.
  • REKLAMA
  • #8 18773336
    slaw777
    Poziom 11  
    Ramię gruszki nowej wyreguluję wg starej gruszki. Jak sztanga będzie choodziła w pełnym zakresie to nie ma sensu wyciągać turbo by czyścić geometrię. Turbawka moja była 5 lat temu regenerowana nie jest od nowości więc nie powinno być najgorzej z nią. Troche filmików instruktazowych pooglądalem więc pojęcie jakieś mam.
  • #9 18774784
    sigwa18
    Poziom 43  
    Wg starej może nie być dobrze najlepiej reguluje się z komputerem. Wtedy można sobie wykres doładowania żądany i aktulany zrobić i wyregulować turbo by się pokrywały jak najlepiej .
  • #10 18775707
    slaw777
    Poziom 11  
    sigwa18 napisał:
    najlepiej reguluje się z komputerem. Wtedy można sobie wykres doładowania żądany i aktulany zrobić i wyregulować turbo by się pokrywały jak najlepiej .

Kolego jak to zrobić w Vag Com, nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat?
  • #11 18784403
    slaw777
    Poziom 11  
    Stwierdziłem, że jednak będe zamawiał uzywane turbo ( jest czyszczone i jest parę miesięcy gwarancji), na warsztacie to przełoże. Pytanie tylko co co sie zaopatrzyc dodatkowo ( nakrętki kolektora - jakie?szpilki?c, czy uszczele pod kolektory ssacy i wydechowy - trzeba nowe? czy jak stare nie będą uszkodzone można dać te same?, czy rurka doprowadzająca olej - trzeba wymieniać czy można starą wykorzystać, tak samo rurka powrotna?
    Dodatkowo jeszcze chcialem sprawdzić dlugośc gruszki turbiny - sigwa18 kolego podzielisz sie ta wiedzą?,Mam Vgg Com, czy wchodze na kanał 11 dla turbiny i czy tam jest ten wykres ( żądany) w zakladce, chciałem to zrobic zgodnie ze sztuką, a oglądając filmy na youtube na różnych kanałąch podają aby porównać długośc ramienia uszkodzonej gruszki i tą długośc przenieść dla nowej, nikt nie wspomina, że można to wyregulować z komputerem.

Dzięki odwdzięczę się za pomoc.
  • Pomocny post
    #12 18785118
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pierwsze reguluje sie tak by n75 byl wysterowany w granicach 50-65 % przy zakładanym doładowaniu na pelnym gazie ( jak podczas loga ) od 2000 rpm do 4000rpm. Ja mam vcds wersja 10 i tam jest opcja z przełączyć się z bloku pomiarowego na wykres wtedy jak sie go dostosuje ( wartosci min i max oraz stała czasowa ) ładnie widać czego oczekuje ecu i co dostaje. Generalnie wtedy można tak wyregulować turbo by nie było falowania ciśnienieniem doładowania szczególnie gdy są luzy w zmiennej geometrii. Jak się za bardzo skróci sztangę turbo wstaje szybko ale gwałtownie i mamy zaraz ciśnienie ponad to co ecu żąda ecu probuje zbić i też robi to gwałtownie i zaraz mamy za niskie ciśnienie i tak w kótko dlużej lub krócej. Chodzi o to turbo wstawało płynnie i bez większego przesterowania ale też nie za łagodnym łukiem tak by osiągniecie ciśnienia zajmowało jej 5 sekund lub więcej. Choć czasem lepiej poświecić 50 mbar i ładować mniej na starym czy regenerowanym turbo dla spokoju i braku notlufa.
  • #13 18798377
    slaw777
    Poziom 11  
    Okazało się, że była błacha sprawa a mianowicie przewód podciśnieniowy idący od akumulatora podciśnienia był na złączu pęknięty - po przycięciu przewodu auto odzyskało moc ( dobrze, że nie jechałem do mechanika jak tu jeden kolega radził). Gruszka na szczęście okazała się szczelna - sprawdziłem strzykawką z dobrze spasowanym tłokiem.
  • #15 18799785
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2353
    @Kaziu1991
    I nawet może nowy wężyk by wleciał, a nie tylko skrócenie starego ;)
  • #16 18799830
    slaw777
    Poziom 11  
    Kaziu1991 nie było czasu by się za to wziąć a analiza problemu zajęła mi dosłownie pare minut,(nie miałbym co innego do roboty tylko 2 tyg autem się zajmować) tak więc pare stówek w kieszeni, a u mechanika na wymianie wężyków by się nie skończyło, pamietaj na drugi raz pomagaj a nie odsyłaj do mechanika. Gro osób na forum chciało by otrzymać informacje jak problem rozwiązać samodzielnie.

sylweksylwina napisał:
    I nawet może nowy wężyk by wleciał, a nie tylko skrócenie starego

spokojnie będzie nowy wężyk:)
  • #17 18799840
    slaw777
    Poziom 11  
    Kaziu1991 nie było czasu by się za to wziąć a analiza problemu zajęła mi dosłownie pare minut,(nie miałbym co innego do roboty tylko 2 tyg autem się zajmować) tak więc pare stówek w kieszeni, a u mechanika na wymianie wężyków by się nie skończyło, pamietaj na drugi raz pomagaj a nie odsyłaj do mechanika. Gro osób na forum chciało by otrzymać informacje jak problem rozwiązać samodzielnie.

sylweksylwina napisał:
    I nawet może nowy wężyk by wleciał, a nie tylko skrócenie starego

spokojnie będzie nowy wężyk:)

Dodano po 41 [minuty]:

Problem rozwiązany j.w

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem mocy w Skodzie Octavii 1.9 TDi, co związane było z uszkodzeniem gruszki podciśnieniowej oraz pękniętym wężem podciśnienia. Po wymianie wężyka i sprawdzeniu gruszki, okazało się, że problem został rozwiązany, a moc silnika wróciła. Użytkownicy forum sugerowali różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie geometrii turbiny oraz regulację gruszki. Wskazano również na możliwość samodzielnej naprawy, co pozwoliło zaoszczędzić na kosztach mechanika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA