logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak równo skrócić i zwężyć meble bez piły stołowej? Bosch EasyCut 50?

Terebint 25 Cze 2020 12:09 1941 12
REKLAMA
  • #1 18781844
    Terebint
    Poziom 8  
    Ocena: 69
    Będę chciał skrócić i zwężyć meble. Dwa centymetry od dołu, i po dwa centymetry z boku. Pytanie tylko czym, tak aby to jak najrówniej wyszło i aby nie było za dużo odprysków laminatu? Najlepsza by była piła stołowa, ale te są akurat dla mnie za drogie.

Myślałem nad takim urządzeniem: https://www.narzedzia.pl/wyrzynarka-nanoblade-bosch-easycut-50,73054.html

Ale czy by było na pewno lepsze od jakiejś wyrzynarki? Problem w tym, że kiedyś próbowałem robić wyrzynarką,którąś z tych tańszych nołnejmów i nie potrafiłem na tym robić. Zamiast linii prostej wychodziły mi zygzaki.
  • REKLAMA
  • #2 18781869
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    Niedawno dorabiałem półki i skracałem wyrzynarką, a później dopieszczałem strugiem elektrycznym (2-3mm na kilka razy). Wyszło całkiem nieźle.
  • REKLAMA
  • #3 18781879
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 903
    Jeżeli zdecydowałeś się to robić samemu, to powinieneś kupić sobie piłę tarczową, taką która będzie miała przykładnicę. Wtedy będziesz miał gwarancję że linie proste będą rzeczywiście proste. Ta piła do której dałeś linka raczej się nie nadaje, bo nie poprowadzisz jej prosto po linii.
    Fachowo się to nazywa -listwa prowadząca.
  • #4 18781889
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2246
    Terebint napisał:
    Myślałem nad takim urządzeniem:
    Jeżeli dobrze widzę, to jest tam ostrze (łańcuch) jak w pile spalinowej, to będzie szarpało krawędzie, jak już nie piła tarczowa widiowa to normalna wyrzynarka z brzeszczotem o drobnych zębach i ze wskaźnikiem laserowym, później wygładzić krawędzie szlifierką oscylacyjną.
  • #5 18781899
    damian1115
    Poziom 37  
    Co powiesz na takie coś : https://www.narzedzia.pl/pilarka-tarczowa-bosch-pks-40,65402.html . i do tego : https://www.narzedzia.pl/listwa-prowadzaca-bosch-fsn-140,5812.html
    Wiem troszeczkę drogo to wychodzi, ale będzie ładnie, i bez szlifowania. Tylko przetrzeć papierkiem ściernym żeby złagodzić krawędzie i gotowe.
  • #6 18781934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18781952
    damian1115
    Poziom 37  
    baseemitercollector napisał:
    Od biedy mozna prowadzic wyrzynarke wzdluz jakiejs deski przymocowanej za pomoca sciskow stolarskich.. dziala ale trzeba sie postarac aby bylo prosto.

To tyle jeśli chodzi o teorię, a w praktyce jest tak że brzeszczoty w wyrzynarce lubią się wyginać podczas cięcia. Wtedy jedna krawędź płyty będzie krótsza a druga dłuższa. Przy takiej robocie jak skracanie mebli raczej nie można się na to pozwolić. Tutaj link do kompletu.
    https://www.narzedzia.pl/pilarka-tarczowa-bosch-pks-40,65402.html
  • #8 18781956
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    baseemitercollector napisał:

Od biedy mozna prowadzic wyrzynarke wzdluz jakiejs deski przymocowanej za pomoca sciskow stolarskich.. dziala ale trzeba sie postarac aby bylo prosto.

Niestety to nie zadziała - próbowałem, wychodzą fale bo brzeszczot ma za duży luz.
  • #9 18781990
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    Zaznaczysz linię na wymiar ostateczny.Tniesz piłą tarczową około 1- 1,5mm dalej. Resztę wyrównujesz co tam masz pod ręką.
    W taki sposób likwidujesz i nierówności i odpryski laminatu.
    Można tak zrobić przy kilku sztukach,bo dość żmudne.
    Ale jak zorganizujesz sobie piłę o dużej prędkości obwodowej( wypożyczalnia narzędzi) to półki zrobisz od razu na gotowo.
  • REKLAMA
  • #10 18782022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18782920
    Terebint
    Poziom 8  
    damian1115 napisał:
    Przy takiej robocie jak skracanie mebli raczej nie można się na to pozwolić. Tutaj link do kompletu.
    https://www.narzedzia.pl/pilarka-tarczowa-bosch-pks-40,65402.html

No i teraz mam ćwieka zabitego. Nie spodziewałem się takie opcji. Muszę przyznać, że to mega pomysłowe, ale w tym momencie raczej nie udźwignę tego finansowo, bo mam trochę wydatków, ale jest to kapitalna opcja na przyszłość.
  • #12 18782976
    damian1115
    Poziom 37  
    Jeżeli nie jesteś w stanie podołać temu finansowo, to rozejrzyj się jak wygląda sprawa z wypożyczalniami sprzętu. Ktoś już o tym wspomniał. Ja w ten sposób zrobiłem sobie instalacje wodną, wypożyczyłem zgrzewarkę do rur. Opłata jest za dobę. Najpierw wszystko sobie przygotujesz, pożyczasz piłę, wszystko potniesz, i sprawa załatwiona.
    Taka piła to jest skarb, będziesz pewien że robotę zrobisz fachowo, jak prawdziwy stolarz.
  • #13 18788518
    Terebint
    Poziom 8  
    Na razie musiałem zadowolić się własnoręcznie zrobioną prowadnicą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skrócić i zwężyć meble o dwa centymetry z dołu i boku, poszukując narzędzia, które zapewni równe cięcia bez odprysków laminatu. Zasugerowano kilka opcji, w tym piłę tarczową z prowadnicą, która gwarantuje proste cięcia, oraz wyrzynarkę, ale z uwagą na jej ograniczenia, takie jak wyginanie brzeszczotu. Wskazano na możliwość wypożyczenia sprzętu, co może być korzystne finansowo. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując użycie piły tarczowej Bosch PKS 40 oraz listwy prowadzącej Bosch FSN 140, a także podkreślili znaczenie precyzyjnego oznaczania linii cięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA