logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Becker Europa 2000 po wpisaniu złego kodu?

horzym 01 Lip 2020 09:48 1959 8
REKLAMA
  • #1 18792848
    horzym
    Poziom 2  
    hey

Moje radio jest zablokowane (Becker Europa 2000 w mercedesie 180E z 1991 roku). Wyświetla się ____ co znaczy że Code był źle wpisany 3x.
    Widziałem wcześniejsze na forum porady żeby na zapłonie go zostawić przez godzine to się włączy spowrotem na CODE.
    Odpalilem go pare razy na 2-3 godziny z włączonym radiem bez dotykania niczego i dalej nic. Wczoraj zostawiłem go włączonego na 10 godzin i dalej tylko ____. Pół baku paliwa poszło.

Ma ktoś jakiś pomysł? Radio na pewno działało zanim je złym kodem zepsułem.
  • REKLAMA
  • #2 18793339
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 653
    horzym napisał:
    Pół baku paliwa poszło.
    Silnik nie musi być włączony, tylko kluczyk przekręcony w pozycję "zapłon".
    horzym napisał:
    Radio na pewno działało zanim je złym kodem zepsułem.
    Jeżeli doprowadziłeś radio do tak długiego oczekiwania na możliwość wpisania kodu, do raczej kod który wpisujesz jest niepoprawny.
  • REKLAMA
  • #3 18793537
    horzym
    Poziom 2  
    emik napisał:
    horzym napisał:
    Pół baku paliwa poszło.
    Silnik nie musi być włączony, tylko kluczyk przekręcony w pozycję "zapłon".
    horzym napisał:
    Radio na pewno działało zanim je złym kodem zepsułem.
    Jeżeli doprowadziłeś radio do tak długiego oczekiwania na możliwość wpisania kodu, do raczej kod który wpisujesz jest niepoprawny.

Kod już mam poprawny. Wcześniej 3x złym próbowałem. Teraz wpisać się nie da już więcej. Boje się zostawić auto na baterii dłużej niz 10godzin. Ale jak 10 godzin nie starczyło to jeszcze raz ale dłużej próbować?
  • #4 18794471
    emik
    Poziom 34  
    horzym napisał:
    Wcześniej 3x złym próbowałem.
    Jeżeli to było "tylko" 3x to 10 godz. jest aż za długim czasem oczekiwania na pojawienie się napisu Code i możliwości wpisania kodu. Chyba że wpisywałeś go znacznie większą ilość razy. Jeżeli masz możliwość odczytania pamięci PCF85C82 z radia, możesz pokusić się o korektę LB (licznika błędów).
  • #5 18796299
    AUTOSAN
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    emik napisał:
    Jeżeli to było "tylko" 3x to 10 godz. jest aż za długim czasem oczekiwania na pojawienie się napisu Code i możliwości wpisania kodu. Chyba że wpisywałeś go znacznie większą ilość razy.

Z instrukcji Becker Europa 2000:
    3x nieprawidłowy kod = 15 minut blokady
    9x nieprawidłowy kod = 24h blokady

emik napisał:
    Jeżeli masz możliwość odczytania pamięci PCF85C82 z radia, możesz pokusić się o korektę LB (licznika błędów).

Wyzwaniem jest nie tyle sczytanie zawartości 85C82, co jego zaprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #6 18796529
    emik
    Poziom 34  
    AUTOSAN napisał:
    Wyzwaniem jest nie tyle sczytanie zawartości 85C82, co jego zaprogramowanie
    Normalny programator, a nie darmowe aplikacje z prostymi interfejsami radzą sobie dobrze z obsługą tych pamięci.
  • #7 18796663
    AUTOSAN
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    emik napisał:
    Normalny programator, a nie darmowe aplikacje z prostymi interfejsami radzą sobie dobrze z obsługą tych pamięci.

Ok. Podaj konkrety programator mający w bazie 85C82 działający po USB poniżej progu profesjonalnego. Nie wątpię, że sprzęt za kilkaset/kilka tysięcy złotych zaprogramuje tą archaiczną pamięć - jak każdą inną.
  • REKLAMA
  • #8 18808478
    horzym
    Poziom 2  
    Dzięki za info. Wygląda na to że na 24godz go musze odpalić.
  • #9 18808482
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    Wyjmij radio i podłącz w domu pod zasilacz na ten czas.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z odblokowaniem radia Becker Europa 2000 w Mercedesie 180E po trzykrotnym błędnym wpisaniu kodu, co spowodowało zablokowanie urządzenia. Wskazówki na forum sugerują, że radio powinno być pozostawione na zapłonie przez określony czas, jednak użytkownik nie uzyskał pozytywnego rezultatu po 10 godzinach. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że po trzech błędnych próbach kodu następuje 15-minutowa blokada, a po dziewięciu - 24-godzinna. Zasugerowano również możliwość odczytania pamięci PCF85C82 w celu korekty licznika błędów, co wymaga odpowiedniego programatora. Użytkownik rozważa pozostawienie radia na dłużej lub podłączenie go do zasilacza w domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA