logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać usunięty plik 100MB na Windows 10 bez przywracania?

paka1991 03 Lip 2020 19:41 498 8
REKLAMA
  • #1 18797548
    paka1991
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

przez nieostrożność i głupotę usunąłem bardzo ważny dla mnie plik (zajmował ponad 100 mb). Od wczoraj próbuję na różne sposoby go odzyskać, jednak wszystko zawodzi...

Mam Windows 10, nie było ustawionego przywracania systemu, próbowałem poprzez program RecoverIt oraz Recuva. RecoverIt znajduje inne pliki, które były w starym folderze, ale akurat tego jednego nie odnajduje...

Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania pliku?

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18797571
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    dufek napisał:
    Dysk SSD czy HD?

Co to dysk HD?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 18797572
    paka1991
    Poziom 9  
    dufek napisał:
    Dysk SSD czy HD?

SSD
  • REKLAMA
  • #6 18797831
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Zbyt mało informacji ale zgaduję, że:
    Plik pewnie znajdował się na dysku systemowym, na który to ściągnąłeś, zainstalowałeś i pracujesz na programach do odzysku i zapewne próbujesz na nim zapisać odzyskiwaną zawartość.
    Doliczyć należy pracujący system.
    Dane, jeśli nie zostały już prawdopodobnie zostały nadpisane przez twoje działania, to zostały usunięte przez TRIM.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #7 18798002
    paka1991
    Poziom 9  
    Plik znajdował się w „moich dokumentach” czyli na systemowym dysku C...

Jeśli chodzi o moje dzialania to zbyt wiele nie robiłem, poza skanowaniem przez w.w. programy.

Rozumiem, że szans na odzyskanie pliku raczej nie ma?
  • #8 18798019
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    paka1991 napisał:
    Jeśli chodzi o moje dzialania to zbyt wiele nie robiłem, poza skanowaniem przez w.w. programy

Zrobiłeś wystarczająco dużo niestety. Rozpocząć należało, po utracie pliku, od odłączenia zasilania i szybkiego wykonania kopii posektorowej.
    Jak wspomniałem - jeśli nie ty to TRIM dokończył za ciebie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #9 18798160
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 407
    W przypadku usunięcia pliku należy natychmiast wyłączyć komputer, najlepiej odłączając mu zasilanie ( w żadnym przypadku nie zamykać systemu). Przełożyć dysk do innego komputera i wtedy podjąć próby odnalezienia usuniętego pliku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odzyskaniem usuniętego pliku o wielkości ponad 100 MB na systemie Windows 10, na dysku SSD, bez możliwości przywracania systemu. Próbował programów RecoverIt i Recuva, jednak nie udało mu się odnaleźć pliku. Odpowiedzi wskazują, że odzyskanie pliku z dysku SSD jest trudniejsze z powodu algorytmów TRIM, które mogą nadpisać usunięte dane. Użytkownik został poinformowany, że najlepszym działaniem po utracie pliku byłoby natychmiastowe odłączenie zasilania i wykonanie kopii posektorowej, co nie zostało zrobione. Wskazano również, że dalsze działania na tym samym dysku mogą prowadzić do nadpisania danych, co zmniejsza szanse na odzyskanie pliku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA