logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach

lukklikeyou 05 Lip 2020 13:26 1179 6
REKLAMA
  • #1 18800399
    lukklikeyou
    Poziom 5  
    Witam,

PC o którym mowa ma już swoje lata (być może już nie domaga), aczkolwiek problem jest o tyle dziwny, iż grając w gry tj. POE (brak płynności po kilku sec gry) lub swego czasu Fortnite (freezy), CS (freezy)- zawsze są problemy związane z ilością klatek/płynnością/frezami. Natomiast, grając w LoL'a (max ustawienia w grze), Valoranta (gra chodzi płynnie) - tych problemów nie ma wcale, lub można je zwalczyć odpowiednimi ustawieniami. Pamiętam jak swego czasu na tym kompie grałem w Wiedźmina 3 i to dosyć dobrze śmigało ale aktualnie wydaje się że z PC jest jakiś problem, niestety sam nie potrafię go zlokalizować i naprawić - pomimo dużej liczby prób (głównie zmiany ustawień w grach/systemie/GPU). Dodam, iż ostatnimi czasy PC jest używany do zwykłej pracy i grania tylko w LoL'a (gdzie działa bez zarzutu), aczkolwiek pojawiła się chęć gry w PoE i stąd problemy oraz prośba o pomoc. Dodam, że nie tak dawno czyściłem i wymieniałem pastę pod CPU i GPU.

System operacyjny Windows 10 Enterprise Professional (64bit)
    Karta wideo GeForce GTX 660
    Nazwa procesora Intel(R) Core(TM) i5-3570K CPU @ 3.40GHz
    RAM 16 GB
    Zasilacz Corsair CX 750
    Płyta gł. MSI Z77A-G43

W załączniku raport o sprzęcie z programu EVEREST oraz przydatne scr:
    PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach . PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach
    Załączniki:
    • Report 2.txt (60.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Report.txt (204.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18800418
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15431
    Zamieść jeszcze SMART dysku z Crystal Disk Info oraz logi z OCCT po min.15minutach grania(zminimalizuj grę a nie wyłączaj).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18800541
    lukklikeyou
    Poziom 5  
    Test wykonany podczas grania w PoE (przed włączeniem ustawiłem wszytko na domyśle w panelu sterowania NVIDIA i o dziwo przez dłuższą chwilę było lepiej niż zwykle).
    PC - Brak płynności/spadki fps w poszczególnych grach
    Załączniki:
    • CrystalDiskInfo_20200705143059.txt (8.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18801177
    lukklikeyou
    Poziom 5  
    Wspomniane logi, ok 30 min rozgrywki.
    Załączniki:
    • test1.CSV (788.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 18801229
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    Procesor 3600MHz ze spadkami do 1600, słabo. Temperatury w normie.
    Karta również spadki taktowań i 100 stopni, zdecydowanie za dużo.

Zresetuj BIOS.
    Karta do czyszczenia, konserwacja układu chłodzenia. Undervolting można.
    Poza tym dobrze by było zadbać o dobry przepływ powietrza w obudowie.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #7 18801291
    lukklikeyou
    Poziom 5  
    Jeśli chodzi o kartę, to nie tak dawno (jakoś w zeszłym roku) była czyszczona, łącznie z wymianą pasty. Spróbuję obniżyć voltage na karcie. Co do obudowy to komputer stoi otwarty z jednej strony, jako że w samym mieszkaniu jest dosyć ciepło, ale to pewnie wcale nie na plus - na procku mam radiator z coolerem + dwa wiatraki i trzeci w karcie, szczerze nie wiem co więcej zrobić żeby zbić temp ;/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z płynnością gier na starszym komputerze, szczególnie w Path of Exile (PoE), Fortnite i Counter-Strike, podczas gdy League of Legends (LoL) i Valorant działają bez zarzutu. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i czyszczeniu komponentów, nadal występują spadki FPS oraz freezy. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące analizy SMART dysku, logów z OCCT oraz HWINFO64, a także wskazówki dotyczące konserwacji karty graficznej, w tym czyszczenia, undervoltingu oraz poprawy przepływu powietrza w obudowie. Zauważono również wysokie temperatury karty graficznej, co może wpływać na wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA