logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Huawei B315S-22 z ASUS RT-AC66U B1 - Jak ustawić?

prosys 16 Lip 2020 11:16 3015 13
REKLAMA
  • #1 18820074
    prosys
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Cześć,

Mam router Huawei B315S-22, włożona do niego karta sim, internet LTE Plus dla Firm. Ostatnio sprawia coraz więcej problemów, nic na nim się nie da konfigurować ręcznie, nie ma nawet rezerwacji adresów IP, dodatkowo ostatnio pojawił się pomysł postawienia firmowego serwera Synology, więc koniecznie jest ogarnięcie sieci. Chciałbym więc kupić drugi router (ASUS RT-AC66U B1) i z niego zarządzać siecią, a ten aktualny zamienić w "modem", który przekazywałby mi tylko dalej sieć do Asusa po kablu. Kopałem dosyć sporo po necie, ale większość tematów dotyczy ADSL lub opisuje konfigurowanie opcji, których w moim routerze nawet nie ma.

Aktualnie router ustawiony jest następująco:
    - Ethernet - tryb połączenia "Tylko sieć LAN" (System używa sieci HSPA+/UMTS lub LTE do łączenia się z siecią.)
    - Włączone WiFi, rozgłaszanie SSID, WPS, DHCP

Nie mam opcji wyłączenia funkcji routera. Czy połączenie Huawei-Asus da się więc skonfigurować w jakiś bezproblemowy sposób, tak aby nie było problemów ze stabilnością połączenia czy przekierowaniem portów? Na pierwszym routerze po prostu wyłączam WiFi i DHCP, ustawiam adres przykładowo 192.168.1.1, a na drugim routerze robią drugą podsieć przykładowo 192.168.2.1 i tyle? Po czym wszystko konfiguruję już według upodobań dla tej drugiej sieci lokalnej i będzie śmigać bez zakłóceń?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18820458
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    A skąd pewność ze to B315 jest źródłem problemów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18820483
    prosys
    Poziom 5  
    matek451 napisał:
    A skąd pewność ze to B315 jest źródłem problemów?

"Gubi" i rozłącza wiecznie randomowe urządzenia, ciągłe problemy z komunikacją ze skanerem z randomowymi pracownikami, generalnie mnóstwo problemów, które magicznie znikają po zresetowaniu routera. Generalnie mniejsza o to, czy to on jest winowajcą problemów, główny powód przesiadki na Asusa jest taki, że jest on na liście wspieranych urządzeń przez serwer Synology, co oszczędzi mi mnóstwo zabawy z portami i potencjalnych problemów w przyszłości, z którymi nikt nie będzie miał za bardzo czasu się bawić. Na aktualnym mam trzy opcje konfiguracji na krzyż, nie mogę nawet zarezerwować adresu dla kamer czy serwera.
  • #4 18820570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18820892
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    @prosys
    A ilu masz tych pracowników?
    Ilu na LAN a ilu na wifi?
  • #6 18821240
    prosys
    Poziom 5  
    Erbit napisał:
    Masz w tym B315S-22 tryb bridge?

Jaki soft? Wersja?

Przekopałem wszystkie zakładki w ustawieniach i nie znalazłem niczego powiązanego z trybem bridge.
    Wersja WL1B310FM01, soft musiałbym sprawdzić jutro, ale na pewno najnowszy dostępny.

KOCUREK1970 napisał:
    @prosys
    A ilu masz tych pracowników?
    Ilu na LAN a ilu na wifi?

Po lanie wpięty jeden komputer, rejestrator h.264 do kamer, kserokopiarka i nieskonfigurowany jeszcze do końca serwer Synology.
    Po wifi będzie 5-6 kompów, telefony, sporadycznie podepnie się ktoś "z zewnątrz" podczas wizyty w firmie. Generalnie nie ma sporego ruchu sieciowego, najlepszym wyznacznikiem niech będzie to, że te 70-80GB transferu miesięcznie nam spokojnie wystarcza i często sporo zostaje. Niestety mobilka to aktualnie jedyne wyjście, na światłowód w naszej lokalizacji się chyba nie doczekamy.
  • #7 18821431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18821621
    prosys
    Poziom 5  
    No router ma już 5~ lat więc się z tym liczę, szczególnie że to samograj od Plusa. Nie bawiłem się kompletnie w diagnostykę, generalnie oddalamy się cały czas od mojego pytania, decyzja o wymianie routera jest podjęta, więc w aktualny stan sieci nie ma co się zagłębiać, bo nie tylko on jest powodem do przesiadki.

Bez trybu bridge jestem uziemiony? Nie będzie się tego dało kompletnie zrobić, czy będzie się dało ale będą problemy z portami? W takim wypadku jakie mam opcje? Zakup innego routera ze slotem na kartę, który go posiada? Kupienie modemu usb lte i wpięcie go do Asusa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 18821672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18821700
    prosys
    Poziom 5  
    To jakie jest najmniej bolesne (dla portfela) rozwiązanie w moim przypadku? Dokupić modem usb, do niego karta sim i wpiąć do asusa? Nie ukrywam, że mam zerowe doświadczenie z mobilkami, nie wiem więc co będzie najlepsze.
  • #11 18821717
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    prosys napisał:
    Dokupić modem usb, do niego karta sim i wpiąć do asusa?
    A na pewno się ta? Nie każdy modem z każdym routerem zadziała - są listy zgodności.
  • #12 18821866
    prosys
    Poziom 5  
    jprzedworski napisał:
    prosys napisał:
    Dokupić modem usb, do niego karta sim i wpiąć do asusa?
    A na pewno się ta? Nie każdy modem z każdym routerem zadziała - są listy zgodności.

Ale to jak dobiorę wspierany modem usb (coś z poniżej listy), to będzie wszystko ok? Nie wiem tylko czy nie będę musiał zdecydować się na 68U zamiast 66U, bo z tego co na szybko sprawdziłem, ten drugi nie wspiera LTE.

https://www.asus.com/event/networks_3g4g_support/

Głównie mi chodzi o to, czy takie rozwiązanie router asus + wpięty modem usb z kartą sim będzie działać i czy poleca się tak robić, bo nie mam kompletnie doświadczenia z mobilkami. Pytam w szczególności pod kątem konfiguracji serwera i jego stabilności.
  • Pomocny post
    #13 18821884
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 18821949
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5717
    Pomysł Asus plus modem USB to niepotrzebne szukanie problemów, modem musi być oczywiście w wersji zwykłej a nie HiLink, Asus na oficjalnym FW zawsze miał problemy z modemami USB. Rozwiązanie jest przestarzałe, brak modemów USB z agregacja pasm LTE. Ogólnie pomysł z Plusem dla firm jak dla mnie to tragedia, oferta słaba z niskimi limitami, router słaby. Ale nawet dla Plusa pszukałbym routera z LTE-A i FW z funkcją bridge.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z routerem Huawei B315S-22, który nie pozwala na ręczną konfigurację i nie obsługuje trybu bridge, co utrudnia zarządzanie siecią oraz podłączenie serwera Synology. Planuje zakup routera ASUS RT-AC66U B1, aby wykorzystać go jako główny router, a Huawei jako modem. W dyskusji poruszono kwestie związane z brakiem trybu bridge w B315S-22, co może prowadzić do problemów z NAT i portami. Użytkownicy sugerują rozważenie zakupu modemu USB LTE, ale ostrzegają przed problemami z kompatybilnością i wydajnością. Zwracają uwagę na konieczność umieszczenia anteny LTE na zewnątrz budynku dla lepszej jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA