logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC D600 - napęd garażowy przestaje działać, co robić?

szifu1984 21 Lip 2020 22:17 1491 6
  • #1 18830474
    szifu1984
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam z góry przepraszam być może temat ruszany już ale podejrzewam że objawy niespotykane dlatego szukam informacji. Posiadam wspomniany wyżej napęd garażowy FAAC D600 jakiś czas temu miałem z nim problem wymieniłem płytę główną na zregenerowaną i wszystko działało jak należy.w między czasie ocieplilem drzwi garażowe tj pianka poliuretan i płyta poliwęglanowa z wierzchu raczej nie ma obciążenia dodatkowego bo waży ta płyta tyle co nic o piance nie wspomnę.Od pewnego czasu napęd przestaje działać przez co zmuszony jestem odblokowywać blokadę drzwi i recznie otwierać i po jakim czasie powiedzmy doba napęd działa jak gdyby nigdy nic. I teraz moje pytanie gdzie tkwi problem czy może płyta jest walnięta skoro po regeneracji, czy to obciążenie drzwi co raczej wykluczam czy inny powód proszę was i pomoc i radę,pozdrawiam
  • #2 18830752
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3626
    Jakie radio? Wyłap tą dobę gdy napęd nie działa i spróbuj go odpalić nie pilotem a przyciskiem na deklu. Swoją drogą, tak czy inaczej powinieneś ponownie uruchomić procedurę uczenia. Może i to docieplenie to nic ale parę kilo jednak waży.
  • #3 18832301
    szifu1984
    Poziom 8  
    A więc tak odpalałem przyciskiem nie raz poprostu musi swoje odczekać i potem już hula. Gdy garaż otwarty jest dłuższy czas po wciśnięciu guzika lub pilota mechanizm cofa się do tyłu aż wygina ramę i potem po ponownym wciśnięciu powoli zamyka bramę. Tryb uczenia włączałem nie raz w każdej konfiguracji.No właśnie parę kilo ale jest możliwość ustawienia większej siły nie wiem na sprężynach lub inaczej jest? Myślałem że może znowu kondensatory puchną ale nie tu jest ok. Wyglada dziwnie gdy działa nie widać żeby męczył się ze skrzydłem bramy wręcz przeciwnie ładnie podnosi opuszcza bez trzasku
    Nie wiem czy próbować wymiany płyty czy co🤷

Dodano po 4 [minuty]:

Kurde nie wiem jakie radio gdzie to można sprawdzić mogę podesłać fotę ale ja wiem czy radio ma wpływ nie chce się wymądrzac ale na logikę to chyba nie to no nie wiem już sam🤔
  • #4 18832794
    kotbury
    W pierwszym poście nie napisałeś wszystkiego. Wynikało z niego, że brama TYLKO czasowo głuchnie - stąd moje podejrzenia co do radia.
    Jeśli dodatkowo chrzani się logika - faktycznie coś z płytą. Po prostocie i taniości możesz (mimio, że wyglądają dobrze) wymienić elektrolity oraz płytkę enkodera (tudzież sam czujnik Halla) w przekładni.
  • #5 18833358
    szifu1984
    Poziom 8  
    Wymaga to specjalistycznej wiedzy czy na zasadzie wyciąg włóż i ma grać????pytam bo nie wiem czy sam to robić czy speca szukać?
  • #6 18834728
    kotbury
    Czynności powyżej - wiedzy przeciętnego majsterkowicza/elektronika hobbysty (chyba że nie miałeś nigdy lutownicy w ręku - to wtedy spec). I nie powiedziane że "ma grać" tylko "być może pomoże". Dokładną diagnozę (i możliwe że naprawę) bardziej skomplikowanego przypadku pozostaw dobremu elektronikowi
  • #7 18834835
    szifu1984
    Poziom 8  
    Dzięki za pomoc👍

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem garażowym FAAC D600, który przestaje działać, a po pewnym czasie znów działa normalnie. Po wymianie płyty głównej na zregenerowaną, napęd działał poprawnie, jednak po ociepleniu drzwi garażowych objawy się nasiliły. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w płycie, obciążeniu drzwi lub innych komponentach. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym sprawdzenie radia, ponowne uruchomienie procedury uczenia, a także wymiana elektrolitów i czujnika Halla. Wskazano, że naprawa może wymagać specjalistycznej wiedzy, a dokładna diagnoza powinna być przeprowadzona przez doświadczonego elektronika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA