logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdiagnozować i naprawić FAAC D600? Mam kilka pytań.

gkgkgk 13 Lis 2021 07:37 1728 8
  • #1 19705361
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam,

mam pytania odnośnie napędu "D600":

1. czy mogę próbować uruchomić sterownik po wymontowaniu, "na sucho" - bez łańcucha i bramy - mam pilota i podłączony moduł radiowy?

2. skąd silnik wie kiedy się zatrzymać - liczy obroty, czy wyczuwa przeciążenie?

3. czy po uruchomieniu "na sucho", można potem bez dalszych kłopotów zamontować sterownik z powrotem na swoje miejsce, czy pogubi się i będzie wymagał jakieś inicjalizacji, czy programowania położeń początkowych?

4. chciałbym sprawdzić kształt napięcia na tym dużym trefnym kondensatorze elektrolitycznym, czy mogę to zrobić po podłączeniu 230V, czy muszę uruchomić podnoszenie bramy?

Pozdrawiam
  • #2 19705786
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3636
    1. Cały napęd (z silnikiem) możesz uruchomić, samej płytki nie (znaczy możesz podpiąć do prądu w celu sprawdzenia obecności zasilania elektroniki i mogą strzelać przekaźniki ale dłuższej obecności napięcia na wyjściu silnika nie będzie)- potrzebuje enkodera, który jest zamontowany na osi silnika.
    2. Za położenia krańcowe odpowiada enkoder, za wykrywanie zamknięcia przy programowaniu oraz za antyzgniecenie - amperometryka (tu tylko przypuszczam obserwując pracę napędu - ale w jakim stopniu antyzgniecenie rzeczywiście odpowiada za krance ruchu - słodka tajemnica autorów firmware...)
    3. Nie tyle pogubi co trzeba wykonać suw do położenia krańcowego (jeśli by się gubił, trzeba by było go programować od nowa po każdym rozsprzęgnięciu).
    4. Przy obciążeniu lepiej będzie widać jak (i czy w ogóle) kondek filtruje.
  • #3 19706544
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Witam,

@kotbury, bardzo dziękuję za wyjaśnienia.

Wymieniłem kondensator, napięcie na nim zmieniło kształt i wskazania woltomierza, z "piłą" było 24V, a teraz 31V.

Uruchomiłem z pilota wymontowany napęd i działa, ale w ten sposób: patrząc od strony przekładni z encoderem, kręci się w prawo szybko, potem zwalnia i zatrzymuje się. Naciskam na pilocie przycisk drugi raz i silnik kręci się w lewo, szybko, potem zwalnia, ale nie zatrzymuje już się. Muszę nacisnąć przycisk na pilocie jeszcze raz i silnik na moment staje, po czym zaczyna kręcić się w prawo, szybko, zwalnia i zatrzymuje się. Wygląda na to, że jedną pozycję spoczynkową ma zapamiętaną (odpowiednia ilość kroków, może podniesiona brama), a druga pozycja "brama zamknięta", nie jest pamiętana - zatrzymanie nastąpi po przeciążeniu (dotknięciu podłogi), którego teraz "na stole" nie ma.

Czy tak może i powinno być?

Patrząc od dołu na łańcuch, który kierunek obrotu jest dla zamykania i otwierania bramy?

Pozdrawiam.
  • #4 19706716
    kotbury
    Tak może być, a czy powinno - nie wiem. Prawdopodobnie.
    A kierunek - także nie wiem - mam aktualnie 1 sztukę sprawną, wiszącą jakiś czas jako ozdoba na ścianie ale bez szyny więc nie pomogę....
    A kondek ewidentnie był zwalony...
  • #5 19706780
    gkgkgk
    Poziom 11  
    A jest w ogóle możliwa sytuacja, że układ pamięta oba położenia "otwarte" i "zamknięte" - bez przeciążania w żadnej pozycji?
  • #6 19706854
    kotbury
    Chyba nie bardzo - drzwi (wg instrukcji) potrzebują ok 3 pełnych cykli zwykłej pracy, aby ostatecznie centrala dostroila się do warunków - czyli o ile otwarcie pamięta - bo nie potrzebuje odboju , na zamknięciu cały czas używa progu jako fizycznego ogranicznika.
  • #7 19707074
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Ja zdjąłem napęd po ręcznym otwarciu i zamknięciu bramy. Pierwsze uruchomienie "na stole" po naprawie skończyło się samoczynnym zatrzymaniem, czyli był to stan "otwarcie". To w tej chwili mam problem ze znalezieniem położenia napędu odpowiadającemu stanowi "zamknięte" i zamontowaniu go tak jak był przed zdjęciem z szyny. Mam pomysł, by wyłączyć go z prądu, po 2 sek. gdy zmniejszy prędkość (przy zamykaniu) - tak się zachowuje przy jeździe do "otwarcia". A jak nie uda się to "nauka". Dobrze kombinuję, :-)?
  • Pomocny post
    #8 19707559
    kotbury
    Zrób może od nowa pełne przyswajanie krańców. Ta centralka nawet przy normalnej pracy ma niejakie problemy z wychwyceniem punktu zamknięcia.
  • #9 19716914
    gkgkgk
    Poziom 11  
    Brama od 3 dni działa. Po zatrzymaniu napędu na stole w przybliżonej pozycji "zamknięte" i zamontowaniu napędu przy zamkniętej bramie, brama otworzyła się prawidłowo (w odpowiednim miejscu pod sufitem), ale zamknięcie było jednak samoczynnie ćwiczone 3x.

@ kotbury, dziękuję za pomoc, :-).

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytania dotyczące diagnostyki i naprawy napędu FAAC D600. Odpowiedzi wskazują, że napęd można uruchomić "na sucho", ale wymaga to obecności enkodera. Enkoder odpowiada za położenia krańcowe, a wykrywanie przeciążenia może być realizowane przez amperometrię. Po uruchomieniu napędu bez bramy, użytkownik zauważył, że napęd nie pamięta pozycji "zamkniętej", co może wymagać ponownej kalibracji. Po wymianie kondensatora, zmienił się kształt napięcia, a napęd działał, ale z problemami z zatrzymywaniem. Użytkownik ostatecznie ustalił, że napęd działa poprawnie po trzech cyklach otwierania i zamykania, co pozwoliło na prawidłowe ustawienie pozycji "zamkniętej".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA