logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo wykonać rozdział PEN na 5-żyłowy w garażu?

Rakota123 23 Lip 2020 00:21 2112 27
  • #1 18832710
    Rakota123
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich i proszę szanownych użytkowników o radę. Otóż sytuacja wygląda tak. Po teściach odziedziczyłem dom z lat 70. Instalacja elektryczna w większości miedziana i dobrze zachowana podobnie jak cały dom. Układ sieci choć określany przez energetykę na przyłączu jako TN-C w domu mam pozaklasowy (zerowanie). Do domu przylega garaż. Z głównej rozdzielni w domu, w której jest jednocześnie licznik prądu trójfazowego do tego garażu prowadzi obwód, który zasila również piwnicę. Niestety przewód doprowadzający zasilanie do niewielkiej rozdzielni w garażu 4x2,5mm² z racji swojego wieku jak i to że jest on linką a nie drutem jest do wymiany. Jako że z gniazda w garażu zasilana jest kosiarka do trawy oraz obwód na piwnicę zasila pralkę, dobrze by było mieć na obwodzie różnicówkę. I teraz jak zgodnie z przepisami powinienem postąpić? Przewód do garażu powinienem poprowadzić już jako pięciożyłowy czy czterożyłowy razem z wymianą na takowy w pozostałej części obwodu? Czy mogę, powinienem lub kategorycznie nie mogę, rozdzielić mojego przewodu PEN a raczej zera na PE i N i potem na tym konkretnym obwodzie wstawić różnicówkę. Wymiana instalacji w całym domu nie wchodzi w rachubę a i kabel WLZ to tylko 4mm² (wiem że powinien być min 10mm²). Jak powinienem postąpić wiedząc że muszę wymieć na pewno ten jeden konkretny kabel? Z góry dziękuję za odpowiedzi. PS. Jestem elektrykiem, choć nie pracuję obecnie w zawodzie jakieś pojęcie mam.
  • #2 18832772
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18833401
    Rakota123
    Poziom 5  
    Dzięki za odzew. No właśnie z podrozdzielnicy w garażu idzie też obwód na część piwnicy. Garaż przylega do ściany domu i jest w lekkim zagłębieniu terenu tak że za ścianą jest zaraz piwnica.Nie ma tam wielu odbiorników poza pralką 2kW i oświetleniem. I tu moja rozterka, myśląc przyszłościowo przewód który idzie z głównej rozdzielni w domu do tej w garażu muszę wymienić i czy go prowadzić jako 4 czy jako 5 żyłowy. Obwód na tą piwnicę też bez problemu mógłbym przerobić na 3 żyłowy (1faza). I czy pomimo braku zapewnienia w rozdzielni głównej w domu przewodu PEN o przekroju powyżej 10mm² mógłbym wrzucić na ten obwód garażowo-piwniczny wyłącznik różnicowoprądowy który niewątpliwie by się tam przydał. Czy zapraszając elektryka na pomiary okresowe 5 letnie nie podważy mi tego?Czy trzymać się lepiej przepisów czy wstawić różnicówkę bo kiedyś może się przydać?
  • #4 18833410
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    CC116 napisał:
    Bezpośrednio z rozdzielnicy poprowadzić kabel 4x2,5 lub nawet 4 w zależności od obciążenia, długości, ...
    Zaraz, zaraz. Coś mi to nie pasuje. Dlaczego nie 5x lub 3x, jeżeli zasilanie 1-fazowe?
    Autor ma powtarzać sytuację sprzed lat i ówczesne wymogi?
  • #5 18833461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18833558
    Rakota123
    Poziom 5  
    Ale czy zgodnie z normami najnowszymi powinienem wogóle prowadzić kable 4 lub 2 żyłowe? Przecież modernizuję instalację i choć etapami to jednak.
  • #7 18833566
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18833640
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CC116 napisał:
    Oczywiście. Wszystko w tym przypadku rozbija się o podział PEN. Możesz podzielić raz w rozdzielni głównej i poprowadzić obwody do garażu, a możesz rozdzielić i w głównej dla obwowód na dom, i w garażowej dla garażu. A ponieważ w drugiej opcji nie zamierzasz ciągnąć kabla x10mm, to konieczne będzie dociągnięcie uziemienia do obu rozdzielnic.
    Dalej kolega pisze mętnie.
    Wykonując instalacje na dzień dzisiejszy należy ją kłaść z oddzielnym przewodem N i PE.
    U kolegi tego nie ma.
    Więc ... jakie kładzie przewody ? Bez N, czy bez PE ?
    CC116 napisał:
    A ponieważ w drugiej opcji nie zamierzasz ciągnąć kabla x10mm, to konieczne będzie dociągnięcie uziemienia do obu rozdzielnic.
    Taaa. Opcja TT czy jak ?
  • #9 18833654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18833665
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CC116 napisał:
    A to skąd wziąłeś?

Stąd :
    CC116 napisał:
    A ponieważ w drugiej opcji nie zamierzasz ciągnąć kabla x10mm, to konieczne będzie dociągnięcie uziemienia do obu rozdzielnic.
    Najlepiej bednarkę (a może LgY 1x6 w rurkach?). A instalacja dalej jak za czasów PRL.
    Ehhh.
  • #11 18833752
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18833753
    Rakota123
    Poziom 5  
    No to jak w końcu powinienem zrobić?czy uziemienie punktu podziału na PE i N załatwi sprawę PENa który ze względu na swój przekrój nim nie jest? Muszę niestety wymienić ten kabel co jest linką bo widzę że na zaciskach jest okopcony, pojedyncze druciki spękane izolacja już też nie pierwszej świeżości. Reszta przewodów na tym konkretnym obwodzie ok choć bez żyły PE. Dodatkowo chyba nie byłoby grzechem wstawić RCD na ten konkretny obwód(podłączenie kosiarki, niewielkich elektronarzędzi typu fleksa albo pilarka ręczna w garażu), nawet jakbym musiałbym go kłaść od nowa.Pytanie tylko jak zrobić to dobrze? ZE na bank nie zrobi mi nowego przyłącza kablowego (z rozdziałem) a nawet jeśli tak to nie mam teraz miżliwości wymiany całej instalacji w domu na tnc-s (zresztą teraz działa bez zarzutów najmniejszych). Instalacja w domu wybitnie puszkowa.Choć część aluminium to w dobrym stanie( bez upaleń, spadków napięć pod obciążeniem).Wszystkie połączenią w puszkach sprawdzone,te podejrzane wymienione na nowe zaciski śrubowe i złączki oryginały wago. W domu nie mam ani ogrzewania elektr., ani indukcji, żadnych przepływowych podgrzewaczy wody itp.największy odbiornik mocy to żelazko 2,6kW.,Chodzi mi tylko o ten jeden obwód który obejmuje garaż (3 fazy) z podrozdzielnią od której odchodzi "podobwód" 1faza na jedno pomieszczenie piwniczne(pralnia).No chyba musi być jakiś sposób na rozwiązanie problemu.Chciałbym po pracach zaprosić firmę elektryczną aby zrobiła pomiary i wystawiła protokół 5letni(dom mam ubezpieczony) i nie chciałbym żeby mi powiedzieli że zrobiłem lipę.
  • #13 18833768
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    CC116 napisał:
    Ty widzę standardowo. Któryś temat w którym Cię widzę, znowu napisałeś kilka postów i żaden kompletnie nic nie wnosi do dyskusji. Gratuluję forum tam kompetentnego moderatora.
    Bo kolego piszesz treści nie do przyjęcia.
    Autor na dzień dzisiejszy nie może kłaść przewodów 4-żyłowych, jeżeli ich przekrój jest mniejszy niż 10 mm² Cu i/lub 16 mm² Al.
    A Ty proponujesz mu właśnie takie, i do tego jakieś oddzielne, niezależne (być może) uziemienia, jakby to był układ TT lub wyspa TT.

Nie dotyczy kabla/przewodu zasilająceg, bo mamy do czynienia ze stanem zastanym.
    Nie znaczy, by mimo wszystko szynę PE, do której podłączona jest żyła zerowa w/w kabla uziemić.
  • #14 18833781
    Rakota123
    Poziom 5  
    Aha obwód na garaż i piwnicę zabezpieczony wyłącznikiem nadmiarowo-prądowym 3P B20.zabezpieczenie przedlicznikowe 3P C25, chociaż trochę śmiech bo przydział mocy to nie pamiętam ale chyba 16kW.Brak uziemienia przy domu ale jest możliwość abym go zrobił i później opomiarował.
  • #15 18833800
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Rakota123 napisał:
    Aha obwód na garaż i piwnicę zabezpieczony wyłącznikiem nadmiarowo-prądowym 3P B20.zabezpieczenie przedlicznikowe 3P C25, chociaż trochę śmiech bo przydział mocy to nie pamiętam ale chyba 16kW.Brak uziemienia przy domu ale jest możliwość abym go zrobił i później opomiarował.
    Niestety, standard w wykonaniu ZE, jeżeli chodzi o rodzaj zabezpieczenia. Natomiast jego wielkość limituje właśnie do 16 kW mocy zapotrzebowanej.
    A uziemienia nie musisz "opomiarować" (cokolwiek to znaczy)
  • #16 18833821
    Rakota123
    Poziom 5  
    No a skąd będę wiedział gdy zrobię uziemienie że spełnia ono swoje zadanie.Przecież muszę sprawdzić jego rezystancję czyż nie? Niestety odpowiedniego miernika nie posiadam (bo drogi)więc muszę zrobić te uziemienie zgodnie ze swoją wiedzą a później zaprosić kogoś kto ma miernik uziemienia i umie go używać.no chyba że czegoś nie wiem.
  • #17 18833828
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ano kolego nie wiesz. Choćby tego, jaka rezystancja jest odpowiednia. :D
    I wiedzieć nie musisz, abyś tylko to uziemienie wykonał zgodnie ze sztuką (i jego żywotnością).
  • #18 18833841
    Rakota123
    Poziom 5  
    W takim razie słucham.Proszę o wytyczne.
  • #19 18833945
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    Rakota123 napisał:
    Z głównej rozdzielni w domu, w której jest jednocześnie licznik prądu trójfazowego do tego garażu prowadzi obwód, który zasila również piwnicę. Niestety przewód doprowadzający zasilanie do niewielkiej rozdzielni w garażu 4x2,5mm2 z racji swojego wieku jak i to że jest on linką a nie drutem jest do wymiany.

Rakota123 napisał:
    Aha obwód na garaż i piwnicę zabezpieczony wyłącznikiem nadmiarowo-prądowym 3P B20.

Zabezpieczenie 3P B20 nie jest odpowiednie do przewodu 2.5mm².

Co więcej - WLZ o takim przekroju - czyli w tym przypadku WLZ zasilający podrozdzielnicę, jeżeli byłby zabezpieczony najwyższy możliwym nominałem dla tego przekroju (nie biorąc pod uwagę IPZ) - czyli B16 - to w podrozdzielnicy nie dałoby się zachować stopniowania zabezpieczeń - i obwody gniazdkowe w piwnicy nie mogłyby mieć zabezpieczenia B16.
  • #20 18834048
    Rakota123
    Poziom 5  
    No tak zdaje sobie z tego sprawę i jest to do poprawy (będzie 4mmm²)ale nadal nie mam odpowiedzi na pytanie jak zrobić obwód
  • #21 18834054
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Rakota123 napisał:
    No tak zdaje sobie z tego sprawę i jest to do poprawy (będzie 4mmm2)ale nadal nie mam odpowiedzi na pytanie jak zrobić obwód
    Zgodnie ze sztuką instalatorską. Jeżeli są jakieś problemy, należy wynająć kumatego elektryka, on powinien wykonać prawidłowo, podpisać się pod robotą i udzielić gwarancji.
  • #22 18834129
    Rakota123
    Poziom 5  
    Daj spokój chłopie z taką pomocą.to po co to forum?
  • #23 18834206
    CzuowiekBanan
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Rakota123 napisał:

jak chcesz pomoc to zmien forum xD serio...
    elektroda a szczegolnie dzial elektryka to siedlisko takich lesnych dziadow jak elpapiotr ktorych 90% postow to "WYNAJMIJ ELEKTRYKA I UZYJ OPCJI SZUKAJ"
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Co kol. post wnosi do tematu? Czy pomaga jego autorowi?
    3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.
    Ma kol. czas na przeanalizowanie swojej postawy

• #24 18834215
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 18834256
    Rakota123
    Poziom 5  
    No właśnie widzę.forum tematyczne które powinno istnieć żeby prowadzić merytoryczną dyskusję, pomagać i wymieniać się doświadczeniami sprowadza się do robienia z ludzi idiotów co się na niczym nie znają.dzięki i pozdrowienia dla kumatych i tych którzy naprawdę starają się pomóc.
  • #26 18834261
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Koledzy CzuowiekBanan i CC116 - a gdzie pomoc dla potrzebującego?
    Gdzie dobre, prawidłowe, merytoryczne posty, ze schematami i opisami włącznie?
  • #27 18834540
    arlix
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    CzuowiekBanan napisał:
    Rakota123 napisał:

jak chcesz pomoc to zmien forum xD serio...
    elektroda a szczegolnie dzial elektryka to siedlisko takich lesnych dziadow jak elpapiotr ktorych 90% postow to "WYNAJMIJ ELEKTRYKA I UZYJ OPCJI SZUKAJ"

Przepraszam, ale musze się wtrącić...
    Jak sobie kolega wyobraża tą pomoc?? Autor (co widać) nie zna się na elektryce, no i nie musi. Nie ma odpowiedniego sprzętu pomiarowego. Wiec w jaki sposób ma to wykonać- zeby bylo bezpiecznie? Jeszcze do tego został nakarmiony farmazonami kolegi "
    CC116. Łatwo dawać porady jak sie za to nie odpowiada, a w razie wypadku to autor lub jego rodzina będą poszkodowani.
    W tym wypadku jest tylko jedna rada - wezwać elektryka.
    Pozdrawiam
  • #28 18834580
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    CzuowiekBanan napisał:
    arlix napisał:
    W tym wypadku jest tylko jedna rada - wezwać elektryka.

Same leśne dziadki? :D

Ja bym podbił porady i zaproponował projektanta, ale to również żadna pomoc. 8-)
    Jeśli miałbym cokolwiek napisać bez wizji lokalnej, zaproponowałbym przewód między RG a podrozdzielnicą w garażu - YDY 5x6 mm².
    Tak, aby chroniony był zabezpieczeniem głównym.
    W ten sposób poprawimy selektywność zabezpieczeń unikając dodatkowego zabezpieczenia w RG.
    Szynę zerową w rozdzielnicy RG należy koniecznie uziemić.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z modernizacją instalacji elektrycznej w garażu, w tym rozdziału przewodu PEN na pięciożyłowy. Użytkownik odziedziczył dom z lat 70. z miedzianą instalacją, która wymaga wymiany przewodu zasilającego do garażu. Uczestnicy forum zalecają prowadzenie przewodu 4x2,5 mm² lub 5-żyłowego, w zależności od obciążenia i długości. Podkreślają konieczność zastosowania wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) oraz odpowiedniego uziemienia. Wskazano na potrzebę dostosowania instalacji do aktualnych norm, co wymaga oddzielnego przewodu N i PE. Wskazano również na znaczenie selektywności zabezpieczeń oraz konieczność uziemienia szyny zerowej w rozdzielnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA