logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator NVR Dahua z PoE - dostęp do kamer po IP?

pieraf 09 Sie 2020 23:51 2610 5
  • #1 18862565
    pieraf
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam w tej chwili skromny monitoring zrobiony na 2 kamerach IP wpietych bezposrednio do routera. Na routerze mam wlaczony serwer DHCP i dla kamer mam zarezerwowane adresy IP. Dodatkowo na routerze mam przekierowane porty, dzieki czemu mam dostep z poza sieci do kazdej z kamer, a co najwazniejsze w aplikacji Satel'a widze obie kamerki.

Chcialbym ten monitoring rozbudowac o kilka dodatkowych kamer oraz rejestrator. Rozwazam zakup rejestratora NVR Dahua z wbudowanym switchem PoE na 8 portow, chcac zmniejszyc na routerze ruch sieciowy z monitoringu.

Teraz pytanie. Jesli 6 kamer bede mial wpiete bezposednio do rejestratora, to jak rozumiem powinny one dostac adresy IP z tej samej podsieci i powinienem miec do nich dostep przez przegladarke/indywidualny IP, powinienem byc w stanie przekierowac porty i byc w stanie dostac sie do kazdej kamerki osobno po jej IP? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze jak mam kamerki wpiete bezposrednio do rejestatora, to mam do nich dostep tylko przez rejestator i trace mozliwosc dostepu do indywidualnej kamerki po jej IP, co nie do konca mi odpowiada.

Czy ktos jest mi w stanie to potwierdzic?
  • #2 18862580
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 645
    pieraf napisał:
    Gdzies mi sie obilo o uszy, ze jak mam kamerki wpiete bezposrednio do rejestatora, to mam do nich dostep tylko przez rejestator i trace mozliwosc dostepu do indywidualnej kamerki po jej IP, co nie do konca mi odpowiada.

Unikam rejestratorów z wbudowanym switchem PoE, i jeśli nic się w tym temacie nie zmieniło w najbliższym czasie, to jest tak jak piszesz - rejestrator robi swoją odrębną sieć dla kamer IP. Dlatego lepiej dać osobny switch PoE - i dodatkowo, w razie awarii wymieniasz tylko switcha, a rejestrator Ci zostaje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18864971
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    pieraf napisał:
    Teraz pytanie. Jesli 6 kamer bede mial wpiete bezposednio do rejestratora, to jak rozumiem powinny one dostac adresy IP z tej samej podsieci i powinienem miec do nich dostep przez przegladarke/indywidualny IP, powinienem byc w stanie przekierowac porty i byc w stanie dostac sie do kazdej kamerki osobno po jej IP? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze jak mam kamerki wpiete bezposrednio do rejestatora, to mam do nich dostep tylko przez rejestator i trace mozliwosc dostepu do indywidualnej kamerki po jej IP, co nie do konca mi odpowiada.

Czy ktos jest mi w stanie to potwierdzic?

W rejestratorach Dahua z PoE dla kamer jest oddzielna podsieć i nie znalazłem opcji włączenia routingu do tej podsieci. Można to obejść, podłączając jedno z wyjść PoE i "normalne" wyjście LAN rejestratora do tego samego zewnętrznego switcha. Trzeba tylko odpowiednio ustawić zakresy adresów IP i masek podsieci dla kamer i pozostałych sprzętów.
  • #4 18865664
    pieraf
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dzieki za odpowiedzi. Z waszego doswiadczenia, uwazacie ze opcja rejestrator + zewnetrzny switch PoE jest w tym momencie lepsza?.
  • Pomocny post
    #5 18865700
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    To najlepsza opcja ze względu choćby na topologię jak i możliwość łatwej wymiany samego switcha a nie całego rejestratora.
    Poza tym switche z Extended PoE mogą działać do 250-300m.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 18866048
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    pieraf napisał:
    Dzieki za odpowiedzi. Z waszego doswiadczenia, uwazacie ze opcja rejestrator + zewnetrzny switch PoE jest w tym momencie lepsza?.

Proste i tanie instalacje do 4 kamer, np. monitoring kiosku Ruchu, można ostatecznie robić na rejestratorze z wbudowanym PoE. Łatwiej schować jedno pudełko niż dwa, tylko jeden zasilacz. Ma to swoje zalety, zwłaszcza gdy na pewno nic nie będzie rozbudowywane.

Większe systemy lepiej robić z oddzielnym switche PoE.
REKLAMA