logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308 T9 1.6 HDI - Komunikat awarii silnika i kod P00BC

guma1974r 10 Sie 2020 20:08 29781 2
REKLAMA
  • #1 18863828
    guma1974r
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam Od roku jestem właścicielem samochodu Peugeot 308 SW T9 z roku 2018. wracając z pracy na ekranie w pewnym momencie pojawił się komunikat: awaria silnika napraw pojazd. Samochód nie stracił swoich osiągów i jechał tak jak dotychczas ale i tak postanowiłem się zatrzymać. Odpiąłem klemę na 10 minut sprawdziłem stan oleju i ponownie odpiąłem akumulator. Komunikat ikona zgasła ale już po 10 minutach jazdy znów się pojawiła. Postanowiłem jednak jechać dalej Chociaż do domu Miałem jeszcze 800 km. po przyjeździe do domu spakowałem się z rodziną i pojechałem na wakacje ponieważ auto nadal sprawował się normalnie. Na urlopie zrobiłem następne 1000 km a potem z powrotem do pracy 900 kilometrów i nadal wszystko z autem jest okej oprócz tej świecącej ikony i komunikatu. Ponieważ nie mam programu diagnostycznego do Peugeota podpiąłem zwykły interfejs i odczytałem kod błędu P00BC. Wymieniłem filtr powietrza przeczyściłem Styki od przepływomierza zresetowałem kolejny raz błąd i był spokój przez jakieś 30-40 km. Jeżeli ktoś miał podobny przypadek to proszę o kontakt ponieważ chciałbym to jakoś rozwiązać a koszt samego zdiagnozowania w ASO to ponad 300 zł i jestem pewien czy za te pieniądze wskażą dokładną usterkę chociaż w moim odczuciu żadnej usterki nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 18864767
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Błąd dotyczy przepływomierza powietrza, ale przypadkiem nie czyść go niczym bo uszkodzisz kompletnie, generalnie gdyby był uszkodzony to silnik powinien, ale też nie musi wpaść w tryb awaryjny, możliwe że faktycznie coś tylko nie styka, oprócz wtyczki przy samym przepływomierzu, jest też drugi koniec przewodu i wtyczka, pewnie zespolona przy ECU. Możliwe, też że gdzieś "usieka" powietrze z układu dolotowego i stąd pojawia się błąd.

p.s. Dwuletnie auto i nie na gwarancji ??
  • #3 18865730
    guma1974r
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Dzięki. Gwarancja tylko na 2 lata. W momencie kiedy chciałem przedłużyć w następnym dniu po zakończeniu okazało się że za późno. Tak grają w ch... ja. Skoro gwarancja była do 7go marca to logiczne że 8go marca powinienem bez problemu podpisać nową a tu zonk i gówno im zrobisz. Stwierdziłem że pier.... lę to ASO i nie dam więcej zarobić złodziejom.
REKLAMA