logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 308, 2009 r., błędy - dagnostyka silnika i antypolution syste

Kris8711 14 Mar 2023 12:25 1296 7
REKLAMA
  • #1 20487494
    Kris8711
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Czy jeśli auto pokazało dwa błędy - świeciła się lampka od diagnostyki silnika i anti-polution system faulty a po diagnostyce te dwa błędy zostały wykasowane i od dwóch tygodni jeżdżę i nie pojawiają sie te błędy ponownie, to oznacza, że być może były to chwilowe jakieś niedogodności i auto nie ma usterek, którymi trzeba by się zająć?
  • REKLAMA
  • #2 20487509
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Jeśli w komputerze nie wyświetlają się błędy, to znaczy, że ECU złapało jakąś zawiechę i raczej nie ma czym się przejmować. Jeśli problem będzie wracać, to znaczy że usterka występuje tylko przy konkretnych warunkach (np. przegrzewanie podczas postoju/stania w korku, wypadanie zapłonu na którymś cylindrze, czy chociażby błąd świec żarowych, który nie ujawni się powyżej 4*C dla silnika 2.0 HDi, bo świece powyżej tej temperatury zwyczajnie nie są wzbudzane).
  • REKLAMA
  • #3 20488060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20488072
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    johnny833 napisał:
    A jak by tak podać jakie to były błędy, to dyskusja miała by większy sens czy nie bardzo? Jak myślicie?

Jak ich nie ma to i tak mija się to z celem, Peugeoty mają to do siebie, że są głupie jak dziecko, "boli mnie", ale nie powie gdzie. Patrzysz w komputer, a tam choinka, każdy głośnik leży, chociaż awarie ma prawy tweeter. Taki urok tych samochodów.

Któregoś razu dostałem błąd DPF, że niby zapchany, patrzę w komputer, bo przecież świeżo był czyszczony w serwisie - stan zapełnienia, 2%.
    Kasuję błąd, nie ma. Do dzisiaj go nie ma. Wytłumaczysz? Bo ja nie jestem w stanie inaczej, niż po prostu pomachać głową i jeździć dalej.
  • REKLAMA
  • #5 20488176
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20488776
    Kris8711
    Poziom 9  
    Tak, na diagnostyce wyskoczył błąd:
    1. usterka rezystancji obciążenia przedniej sondy lambda
    2. błąd przesunięcia fazowego dolotowego wałka rozrządu
    Ale po wykasowaniu tych komunikatów o błędach po diagnostyce, nie pokazał się więcej mi na ekranie auta żaden z nich. I to już z 3 tygodnie będzie
  • #7 20488825
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20489541
    Kris8711
    Poziom 9  
    OK, dziękuję, a czy ktoś wie, jak ustawić, aby po tankowaniu oprócz pokazywania ile km przejedzie pokazywało zużycie paliwa na 100 km od ostatniego tankowania?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z Peugeot 308 z 2009 roku, które objawiały się błędami diagnostycznymi: "diagnostyka silnika" oraz "anti-polution system faulty". Po wykasowaniu błędów, które nie pojawiły się ponownie przez dwa tygodnie, zastanawia się, czy były to chwilowe usterki. Odpowiedzi sugerują, że brak błędów w komputerze może wskazywać na chwilowe problemy, jednak zaleca się dalsze obserwowanie pojazdu. Użytkownik podał konkretne błędy: usterka rezystancji obciążenia przedniej sondy lambda oraz błąd przesunięcia fazowego dolotowego wałka rozrządu. W dyskusji podkreślono, że Peugeot ma tendencję do generowania błędów, które mogą być mylące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA