logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LT1083cp do zasilacza efektów gitarowych - czy brak zakłóceń?

romekepinski 13 Sie 2020 07:53 765 7
REKLAMA
  • #1 18867813
    romekepinski
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Nie jestem elektronikiem, ale posługiwać się lutownicą potrafię.
    Potrzebuję zasilacz do efektów gitarowych. 9v ~3A i 7v ~1A. Czy podwójny zasilacz LT1083cp spełni oczekiwania ? Piszą, że liniowy, że nie ma zakłóceń, że idealny do audio. Czy rzeczywiście bez zakłóceń ?
    Nie pytajcie o transformator bo jeszcze do tego nie doszedłem ;) jakiś toroid, może podpowiecie. Co prawda nie potrzebuję tak dużych mocy jakie oferuje lt1083cp. Ale jest podwójny co w moim przypadku upraszcza sprawę. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
    Romek K
  • REKLAMA
  • #2 18867956
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7763
    romekepinski napisał:
    9v ~3A

Cóż to za efekt tyle prądu "źre"? Stabilizator jak najbardziej nadaje się do budowy zasilacza, domyślam się że chodzi o ten moduł; https://www.gotronik.pl/modul-podwojnego-zasi...abilizowanego-lt1083cp-duzej-mocy-p-3111.html
    romekepinski napisał:
    Nie pytajcie o transformator bo jeszcze do tego nie doszedłem ;) jakiś toroid, może podpowiecie.

Transformator jaki potrzebujesz to 2x11-12V 3A z rozdzielonymi uzwojeniami wtórnymi. Wyższe napięcie też może być, ale spowoduje odpowiednio większe straty mocy na stabilizatorach i niepotrzebne grzanie się.
  • REKLAMA
  • #3 18868049
    romekepinski
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Tak to ten moduł. ( na dalekim wschodzie ponad dwukrotnie tańszy cholercia )
    Efekt to multiefekt bossa. Oryginalny zasilacz ma 2A, a może przyjdzie pomysł na jakieś dodatkowe głupoty w pedalboardzie i zapas może się przydać.
    Rozdzielone uzwojenie wtórne aby osobno doprowadzić napięcie AC do „podwójnego” zasilacza ?
    I jak z ew zakłóceniami, tętnieniami i innymi nieporządanych efektami dźwiękowymi jeśli chodzi o ów moduł ?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #4 18868063
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Spokojnie możesz używać LM2596S, u siebie w pedalboardzie używam go do zasilania HX Somp, H9 i GLXD16. Zasila to zasilacz od monitora 19V 2,4A, zero problemów z zakłóceniami.
    Szybciej zakłócenia wyjdą ci z pętli masy, bo robią się pętle między kostkami i efekty z dużym wzmocnieniem mają z tym problem.

Co do 3A to sporo dużych cyfrowych kostek używa często w okolicach 1A, jak się kilka takich zasila z jednego stabilizatora to 3A nie jest kosmosem.

Tak czy inaczej polecał bym zrobić dedykowany zasilacz z dużym stabilizatorem dla prądożernych efektów i dla drobnicy zrobić kilka separowanych sekcji. Zwłaszcza że kosz takiej mini sekcji to kilkanaście złotych.
    Kupujesz trafo 2-3VA 9V, mostek i kondensator 1000uF, wychodzi napięcie 12,9V, do tego LM7809 dwa kondensatorki 100nF i jeden 100uF, oraz bezpiecznik polimerowy 150mA. Taki kanał zasilania można na płytce uniwersalnej zrobić.
    Można też poszukać jakiegoś trafa Unitry na rdzeniach zwijanych, tam często dało się 4 uzwojenia uzyskać, wiec nawet to ~7V byś uzyskał, można jedno uzwojenie lekko odwinąć do 7V (mierz pod obciążeniem).

Do tego jakiś mały zasilacz impulsowy z z LM2596 i masz zasilacz do dechy, 9V kilka A, 3 separowane kanały po jakieś 100mA do analogowych przesterów i 7V zmiennego, pewnie pod jakąś starą kostkę lub jakiś lampowy przester.

Nie ma co się bać przetwornic, są bardzo ok, mooże w jakimś radioamatorstwie, urządzeniach pomiarowych to gorzej, ale w gitarowych sprzętach są spoko, przetworniki i kilka metrów kabla, połączone z dużymi wzmocnieniami generują śmieci dziesiątki razy bardziej słyszalne niż jakakolwiek przetwornica, która pracuje znacznie powyżej pasma akustycznego.
  • #5 18868220
    romekepinski
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za odpowiedź. Obawiam się, że to już nieco przerasta moje umiejętności. Trafo i moduł regulowanego zasilacza to wszystko co ogarnę :)
    Próbowałem przetwornicę dc/dc z LM317 na 7v. Niestety tragedia. Szumy trzaski etc. Zasilacz do tego był impulsowy. Dobrze, że koszt znikomy..
    Stąd moje poszukiwania „cichego” zasilacza.
  • REKLAMA
  • #6 18868439
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7763
    LM317 jest liniowym stabilizatorem, zakłucenia przez kiepski zasilacz.
  • #7 18868519
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Zasilacz impulsowy to różne opcje i wykonania, jedne są lepsze drugie gorsze.
    Te z monitorów LG i Samsung na ogół są spoko.

Odsyłam do ali... za jakieś 20zł z przesyłem będziesz miał 4 stabilizatory LM7809 z mostkiem, kondensatorem i wszystkim na płytce. Podpinasz trafo i gotowe. Trafa TS2/15R 0,3A 9V po 8,50zł na naszym aukcyjnym portalu.

Za jakieś 3,5 można na ali kupić gotową przetwornicę LM2596S, albo LT1083cp (i są wersje z gotowym mostkiem i kondensatorami, więc samo trafo podpinasz).

Zostaje polutować kabelki i zrobić bezpieczną obudowę z otworami wentylacyjnymi, zwłaszcza dla LT1083cp bo ciepła trochę wygenerujesz liniowcem.

Oczywiście sam LM317T też jest spoko i bardzo dobrze robi swoje, w dodatku można go rozbudować:
    http://www.cqham.ru/projects/voltage_regulato...ise/finesse_20voltage_20regulator_20noise.htm
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zasilacza do efektów gitarowych o parametrach 9V ~3A i 7V ~1A, rozważając zastosowanie stabilizatora LT1083cp. W dyskusji podano, że LT1083cp jest odpowiedni do budowy zasilacza, jednak zaleca się użycie transformatora 2x11-12V 3A z rozdzielonymi uzwojeniami wtórnymi, aby zminimalizować straty mocy. Użytkownicy sugerują również alternatywy, takie jak LM2596S, który sprawdził się w ich pedalboardach bez zakłóceń. Wskazano na potencjalne problemy z zakłóceniami, które mogą wynikać z pętli masy. Użytkownik wyraził obawy dotyczące umiejętności budowy bardziej skomplikowanych zasilaczy, preferując prostsze rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA