logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nero Burning ROM - Nagrywanie płyt Cd-Audio na wirtualnym dysku w *.nrg

pogodno_69 18 Sie 2020 10:56 1602 8
REKLAMA
  • #1 18875931
    pogodno_69
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Mam wyjściowo plik wav 24 bit. Chcę go przygotować do nagrania płyty. Mam w tym celu przekazać plik *.nrg. Nie potrzebuję nagrywać fizycznej płyty, wystarczy wirtualny dysk.
    Czy istnieją rozwiązania poza zakupem pełnego pakietu Nero Burning ROM?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18875947
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Do konwersji - edytor audio, choćby Audacity, jest też konwerter dbPoweramp.
    Do nagrywania - też są darmowe tylko nie wiem który doradzić (który zapisuje do nrg, bo możesz też do ISO czy innego).
  • REKLAMA
  • #3 18875949
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    CD Burner XP, musiałbyś mieć jakiś wirtualny napęd z tego co pamiętam by utworzyć plik obrazu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18876015
    pogodno_69
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    CD Burner XP, musiałbyś mieć jakiś wirtualny napęd z tego co pamiętam by utworzyć plik obrazu.

On akurat nie widzi wirtualnych napędów, które zrobiłem w Daemon Tools.
  • #6 18876068
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Rozszerzenie .nrg to patent Nero. Nie zrobisz tego obrazu przy użyciu Clone CD czy UltraISO. Ale plik w nich już odczytasz.
    Nie rozumiem jednak z czym walczysz i się zastanawiam czy Ty nie masz napędu żeby to nagrać osobiście, np. darmowym Express Burn?
    Ewentualnie jeśli nie masz napędu optycznego wyślij ten .wav do osoby mającej Ci nagrać tę płytę i niech On wrzuci to do okna albo Audio CD albo dysk z danymi jak ma być w oryginalnym formacie. Będzie znacznie prościej. I nie poniesiesz kosztów.
    Przecież jakbyś mi wysłał ten .wav to co mi za różnica czy on byłby jako .wav czy .nrg czy .bin czy .iso? Zaczytuję to do programu niemal identycznie.
  • #7 18876072
    pogodno_69
    Poziom 9  
    Kwestia wymagań studia przygotowującego płytę do wydania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18876078
    internick
    Poziom 36  
    Ocena: 554
    Teraz rozumiem. Napisz do Nich czy dopuszczają inne rozszerzenie. Jeśli tak to niech wymienią jakie: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Spis_format%C3%B3w_plik%C3%B3w_obraz%C3%B3w
    Wytłumacz Im, że teraz musisz kupić licencję Nero.
    Zresztą ostatnie Nero jakie używałem to było chyba v6.x. Potem zrobili z tego taki kombajn, że dziś raczej tego bym nie chciał. Są zdecydowanie prostsze narzędzia.
    Ale nadal nie ogarniam tego. Jeśli studio używa Nero to w sekcji "Nagraj Audio CD" zaczytuje ten .wav i nagrywa.
  • #9 18876084
    pogodno_69
    Poziom 9  
    Chcą żeby klient ogarnął temat albo pewnie im dopłacił. Dokładnie, sam odkryłem że mam wersję Nero 6, a jak zacząłem instalować demo Nero 12, to się przeraziłem jaki to kolos ;-). Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przygotowanie pliku WAV 24-bitowego do nagrania płyty CD-Audio w formacie *.nrg, bez konieczności zakupu pełnej wersji Nero Burning ROM. W odpowiedziach zasugerowano użycie darmowych narzędzi, takich jak Audacity do konwersji plików oraz CD Burner XP do nagrywania, z uwagą, że potrzebny będzie wirtualny napęd. Wspomniano również o programach nrg2iso i PowerISO, które mogą pomóc w konwersji. Użytkownik zauważył, że niektóre programy, jak Daemon Tools, nie rozpoznają wirtualnych napędów. Wskazano, że pliki .nrg są specyficzne dla Nero, a alternatywne metody mogą obejmować przesłanie pliku WAV do osoby z napędem optycznym. Ostatecznie, użytkownik odkrył, że ma starszą wersję Nero 6, ale zniechęcił się do nowszych, bardziej rozbudowanych wersji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA