logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JAKI SPRZĘT DO NAGRYWANIA 3 INSTRUMENTÓW I WOKALU? interfejs audio usb? -

oskarex 26 Sie 2020 10:13 2781 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie niedrogie rozwiązanie wybrać, aby nagrywać na laptopie jednocześnie elektroniczną perkusję, keyboard i wokal, z możliwością późniejszego dogrania gitary?

Najlepiej nagrywać to jako multitrack w Reaperze, a nie „na raz”: perkusję i keyboard podłączasz do komputera przez USB/MIDI, wokal do wejścia mikrofonowego interfejsu, a po nagraniu edytujesz i kwantyzujesz ścieżki MIDI oraz w razie potrzeby odtwarzasz je ponownie przez instrumenty [#18900893][#18906973] Do Twoich potrzeb Focusrite Scarlett 2i2 3rd Gen jest wystarczający, ale Scarlett 4i4 albo M-Audio AIR 192|6 daje większą wygodę, bo ma dodatkowe złącza MIDI [#18892650][#18892796] Jeśli chcesz nagrywać jednocześnie stereo z keyboardu, mono z perkusji i wokal, cztery wejścia audio powinny wystarczyć [#18890559] Na start warto zainstalować demo Reapera i sprawdzić cały workflow przed zakupem sprzętu [#18900893][#18906973]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18889448
    oskarex
    Poziom 10  
    Ocena: 48
    Witam.
    Mam pytanie.
    Wraz z żoną gramy na instrumentach ( żona na keybordzie YAMAHA ja na perkusji elektronicznej , dodatkowo żona śpiewa korzystajac z mikrofonu)
    Jak to wszystko połączyć z laptopem ( win7 64 SP1 ) zeby fajnie grało?
    Chciałbym to wszystko fajnie nagrać zeby np wrzucic na YT .
    Proszę o rady jakiego sprzetu użyć zeby to ładnie zgrac dokłądając jescze jakis podkład muzyczny.
    Dodatkowo chciałbym nagrywać covery muzyczne dodając moją perusje.

Bardzo prosze o pomoc. majac na uwadze oczywiście nie wydawanie góry pieniędzy.

aha . docelowo poza perkusją , keybordem i mikrofonem chciałbym jeszcze miec mozliwosc podpięcia gitary elektrycznej :)
  • REKLAMA
  • #3 18889506
    oskarex
    Poziom 10  
    Chciałbym wszystkie jednocześnie nagrywać.
  • #4 18889533
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1727
    oskarex napisał:
    Chciałbym wszystkie jednocześnie nagrywać.

Można i tak, ale generalnie, nie polecam takiej opcji, bo nie ma możliwości korygowania w programie brzmienia i głośności poszczególnych instrumentów i wokalu.

Pozdrawiam.
  • #5 18889546
    oskarex
    Poziom 10  
    włąsnie nie jestem za bardzo narazie w temacie. A majac interfejs usb np 4 kanałowy nie bede mógł tych 4 kanałów osobno korygowac?

Dodatkowo myslałem zeby jeszcze móc nagrac wystep np perkucji video. i zrobic z tego filmik na YT

i czy majac właśnie interfejs audio usb 4 kanałowy bede mógł grajac jednoczescnie na 3 instrumentach nagrywac osobne 3 sciezki zeby je potem korygowac?
  • #6 18890034
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Cztery wejścia to w tym przypadku za mało, dwa instrumenty stereo i wokal to w sumie pięć nie licząc gitary - czyli osiem ;)
    Możliwości jest bardzo wiele, w zależności od budżetu. Nie zapominaj o oprogramowaniu, ale np. w przypadku Reapera to niewielki koszt.

Dodano po 1 [minuty]:

Ponieważ mówimy o tylko jednym śladzie mikrofonowym, to raczej przesłuchów nie będzie i bez problemu można po nagraniu
    "korygować" co trzeba.
  • #7 18890080
    oskarex
    Poziom 10  
    Weźmy pod uwagę tylko perkusje . Keybord i mikrofon do wokalu. Gitarę bede dogrywał osobno.
    Jaki sprzęt podpowiecie?
  • #8 18890159
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    DjMapet napisał:
    Można i tak, ale generalnie, nie polecam takiej opcji, bo nie ma możliwości korygowania w programie brzmienia i głośności poszczególnych instrumentów i wokalu.

Można w interfejsie wielokanałowym.

Np M-AUDIO M-TRACK 8x4 1300zł, Focusrite Scarlett OctoPre 1 640,00 zł.
    Można popatrzeć też za mikserami cyfrowymi które nieraz mają opcję rejestracji wielośladowej przez USB, czy choćby na pendrive/SD. Np behringer XR18 (ok 2tyś).
  • REKLAMA
  • #9 18890164
    oskarex
    Poziom 10  
    A czy np Roland Rubix44 lub Behringer UMC404HD dalby rade?
  • #10 18890166
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Jaki budżet? Czy bębny mogą nagrywać/odtwarzać przez midi/USB?
  • REKLAMA
  • #11 18890179
    oskarex
    Poziom 10  
    Tak. Maja wyscie midi na usb. Jest to.perkusja elektroniczna millenium 750.
    Keybord yamaha 463. Tez ma midi usb.

Dodano po 1 [minuty]:

Musze tylko dokupić jeszcze.mikrofon pojemnosciowy
  • #12 18890190
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    To przy użyciu dodatkowego sprzętu albo kombinując jakoś to opękasz z tym czterowejsciowym behringerem.

Dodano po 49 [minuty]:

Na początek przed zakupem czegokolwiek proponuję instalację wybranego DAW w wersji demo i sprawdzenie - z jednej strony bębnów czy się nagrywają i odtwarzają, z drugiej strony siebie, czy tego typu pomysł na domowe nagrania ma sens i perspektywy ;)
  • #13 18890380
    oskarex
    Poziom 10  
    Ajakiego dodatkowego sprzętu?
    Jakie moge napotkać problemy?

Próbowałem nagrywac samym reaperen i nagrywało.
    Ale myślałem ze jak kupie interfejs audio to skorzystam z wejścia liniowego i będzie prościej.
    Co bede jeszcze potrzebowal poza interfejsem.
    Planowałem na interfejs przeznaczyć kolo 900zl.
  • #14 18890559
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Dodatkowy sprzęt ewentualnie przyda się do zapewnienia komfortowego odsłuchu podczas nagrywania. Jeżeli nie masz żadnego miksera ani nic takiego, to widzę to tak:

1. Klawisze - wejście stereo i dodatkowo midi/usb. Nagrywamy sygnał z klawisza i dodatkowo MIDI na drugi ślad. Uwaga - jeżeli klawisz jest typu auto arranger to zwykle po midi nie wychodzi nic z tego aranżu, stąd konieczność nagrywania audio i ograniczone możliwości edycji. Jeżeli jest to jedno brzmienie typu piano, to midi przyda się bardzo.
    2. Bębny - koniecznie MIDI/USB jako podstawa i dla referencji mono na jeden ślad audio.
    3. Wokal - mikrofon do czwartego wejścia.

Po nagraniu podstawy jeżeli wszystko jest OK edytujemy/kwantyzujemy bębny MIDI i nagrywamy/przegrywamy ten ślad przez moduł na audio stereo (najprościej) lub wykorzystujemy MIDI jako źródło sygnału dla próbek w Repaerze - tu możliwości nawet w zakresie darmowych programów są nieograniczone. Podobnie można postąpić ze śladem midi klawisza (jeżeli się da) - to znaczy edycja, kwantyzacja i nagranie klawisza brzmieniem z klawisza lub przy wykorzystaniu brzmień z komputera.
    Potem można dograć inne ślady z klawisza, dodać czy wymienić wokale.

Możliwe problemy to niezbyt imponująca głośność w słuchawkach podczas nagrywania przy korzystaniu tylko z interfejsu (wskazany wzmacniacz słuchawkowy) i konieczność współdzielenia i odpowiedniego ustawienia poziomów nagrywania i odsłuchu przy korzystaniu z direct monitoringu.

Czyli czterowejściowy interfejs da radę, a resztę kasy na Reapera ;)
  • #15 18890703
    oskarex
    Poziom 10  
    W bębnach mam dokladnie takie wyjscia jak na załączonym zdjeciu JAKI SPRZĘT DO NAGRYWANIA 3 INSTRUMENTÓW I WOKALU? interfejs audio usb? -
  • #16 18890744
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    oskarex napisał:
    W bębnach mam dokladnie takie wyjscia jak na załączonym zdjeciu JAKI SPRZĘT DO NAGRYWANIA 3 INSTRUMENTÓW I WOKALU? interfejs audio usb? -

No wiadomo. Najważniejsze jest, czy da się to nagrać po MIDI i odtworzyć z MIDI ;)
  • #17 18890967
    oskarex
    Poziom 10  
    Dziala z ezzdrumerem . Nagrywa i odtwarza.
  • #18 18891013
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Tak prawdę mówiąc - nie widzę sensu w nagrywaniu wszystkiego "na raz".
    Sam co prawda nagrywam tylko gitarę, ale jest tutaj jedna złota zasada - multitracking. W przypadku gitary elektrycznej to podstawa uzyskania dobrego brzmienia w miksie.
    Jakie inne zalety?
    Choćby to, że przy jednym nieudanym podejściu nie trzeba nagrywać wszystkiego od nowa - każda ścieżka nagrywana jest osobno.
    Polecam iść tą drogą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 18891207
    oskarex
    Poziom 10  
    Po przeczytaniu wielu postów doszedłem tez do tego wniosku.
    Prosze wiec o ostateczne doradzenie jaki sprzęt zakupić. Zeby mialo to ręce i nogi , było dobrze i wygodnie.

Dodano po 1 [godziny]:

Napiszcie prosze czy
    Focusrite Scarlett 2i2 3Gen
    Sprawdzi mi się do moich potrzeb
  • #20 18892650
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    2i2 jest do takich zastosowań OK. Ewentualnie jakiś interfejs z MIDI, np. M-Audio AIR 192|6 czy starszy M-Track 2i2 ten lepszy z midi albo Scarlett 4i4.
  • #21 18892793
    oskarex
    Poziom 10  
    A prosze powiedziec czym się będzie różnił 2i2 od 4i4 skoro bede nagrywal każdy instrument i wokal osobno
  • REKLAMA
  • #22 18892796
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    oskarex napisał:
    A prosze powiedziec czym się będzie różnił 2i2 od 4i4 skoro bede nagrywal każdy instrument i wokal osobno

Złączami midi ;)
  • #23 18892797
    oskarex
    Poziom 10  
    Aha. Czyli 4i4 ma dodatkowo złącza midi?

Dodano po 1 [minuty]:

A w moim przypadku lepiej podłączać pod midi?
  • #24 18892800
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    oskarex napisał:
    Aha. Czyli 4i4 ma dodatkowo złącza midi?

Dodano po 1 [minuty]:

A w moim przypadku lepiej podłączać pod midi?

Midi i cztery wejścia i cztery wyjścia. Perkusja ma USB, ale klawisz jak rozumiem midi, także ten...
  • #25 18892805
    oskarex
    Poziom 10  
    Perkusja jak i keyboard ma wyjście out liniowe jak i midi
  • #26 18892816
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    oskarex napisał:
    Perkusja jak i keyboard ma wyjście out liniowe jak i midi

Wiadomo, ale klawisz ma midi a nie USB, więc do podłączenia przez midi potrzebne będzie midi w komputerze. Dodatkowe tanie interfejsy midi generalnie słabo działają...
  • #27 18892827
    oskarex
    Poziom 10  
    Bardzo prosze o dokładniejsze wytłumaczenie. Czyli perkusje mam podłączać pod liniowe a klawisze pod midi . Wiem ze moze to głupie pytanie. Jestem narazie słabo w temacie ale szybko się uczę a państwa komentarze i odpowiedzi wiele dla mnie znacza i są wazne
  • #28 18892833
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Nie napisałeś, co i jak chcesz nagrywać, więc nie wiadomo, jak i co podłączyć. IMO na wszelki wypadek lepiej mieć midi niż nie mieć, bo chociaż większość współczesnych instrumentów ma USB, to jak rozumiem ten konkretny klawisz nie. Temat jest bardzo szeroki i pamiętaj, że jeżeli chodzi o wydatki to otwierasz puszkę Pandory ;)
  • #29 18892853
    oskarex
    Poziom 10  
    Chxe nagrywac keybord yamaha 463 najlepiej tak jak brzmi sam w sobie. Do tego perkusje elektroniczna millenium 750 i dodatkowo wokal.

Dodano po 1 [minuty]:

Keyboard tez ma usb
  • #30 18892855
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ta Yamaha ma USB, czyli 2i2 bez problemu obsłuży wszystko. Nadal nie wiadomo, co z tej Yamahy ma być nagrywane, a to ważne, bo jak pisałem aranż po midi/USB nie pójdzie i niezbędne będzie nagrywanie audio. Sam zobaczysz, co i jak z tego wyjdzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sprzętu do nagrywania trzech instrumentów (perkusja elektroniczna, keyboard Yamaha) oraz wokalu, z zamiarem publikacji na YouTube. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące interfejsów audio USB, preferencji nagrywania na setkę oraz możliwości korygowania ścieżek. Zasugerowano różne modele interfejsów, takie jak Focusrite Scarlett 2i2, M-Audio AIR 192|6 oraz Behringer UMC404HD, a także omówiono znaczenie MIDI i USB w kontekście podłączenia instrumentów. Użytkownik został również zachęcony do przetestowania oprogramowania DAW, takiego jak Reaper, w celu sprawdzenia funkcjonalności nagrywania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA