logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Świadectwo podłączenia płyty indukcyjnej. Jaki wzór?

31 Sie 2020 11:25 40332 14
REKLAMA
  • #1 18898425
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 18898435
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Kartę gwarancyjną tego urządzenia obejrzałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 18898444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18898461
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18898465
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18898509
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Robo-technical napisał:
    Bosch nie dał karty gwarancyjnej do swego produktu. Była tylko instrukcja obsługi i instrukcja instalacji.

Piszesz o formie papierowej dokumentów?
    A co jest na stronie Boscha w dziale płyt indukcyjnych? Czy są te same instrukcje w formie elektronicznej i czy jest cokolwiek napisane w kwestii gwarancji i jej warunków?
    Czy w ogóle Bosch udziela gwarancji na swoje wyroby nabywcom indywidualnym, czy może przerzucił te obowiązki na sprzedawców?
    baseemitercollector napisał:
    weź instrukcję z Amica i zrób podobną stronę w edytorze dokumentów tylko zamień "Amica" na "Bosch", wydrukuj i się podpisz.

Ciekawy pomysł, ale ani informacje "na gębę" z infolinii, ani takie pomysły nie są wg. mnie pewną drogą do uznania reklamacji gwarancyjnej.
    Osobiście to kontaktował bym się drogą mailową. Nawet z zapytaniem czy wymyślony przeze mnie wzór potwierdzenia montażu przez osobę uprawnioną jest akceptowalny przez ludzi z Boscha.
    A może sami coś podeślą?
    W każdym razie nic na gębę! Działania koncernów prowadzące do obniżki swoich kosztów przez przerzucenie nawet ryzyka na konsumenta są coraz bardziej bezczelne i cwaniackie. Dlatego trzeba mieć potwierdzenie "prawomyślności" swoich działań przez nich. Trudniej jest im się z tego wykręcić. Z resztą może to być niezły test na to jak traktują klientów, bo to że produkują coraz większy chłam, bazując na starej opinii, jest znane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18898535
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Pozostaje jeszcze jedna kwestia - skoro
    Robo-Technical napisał:
    Nie ma jej, Bosch nie dał karty gwarancyjnej do swego produktu. Była tylko instrukcja obsługi i instrukcja instalacji. Na infolinii powiedziono że nie trzeba dawać karty gwarancyjnej gdyż podstawą gwarancji jest paragon lub faktura.
    zaszła taka sytuacja, a nabywca ma tylko tę instrukcję i jest na niej miejsce, dlaczego nie dokonać odpowiedniego wpisu własnie na tej instrukcji?
    Warto nabywcy zostawić również kopię/ksero własnego świadectwa kwalifikacyjnego potwierdzającego jego ważność.
  • #8 18898546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18898604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18898610
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18898689
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18898751
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    Robo-technical napisał:
    Panowie, ale w temacie tym nie chodzi o warunki gwarancji i jej warunki tylko Świadectwo podłączenia sprzętu i w jaki sposób mam je wystawić.

Ok, ale przecież to "świadectwo podłączenia" jest ściśle powiązane z gwarancją i jej warunkami. Brak tego świadectwa unieważniał gwarancję, a w zasadzie był złamaniem warunków gwarancji i wiązał się z odmową naprawy/wymiany gwarancyjnej.
    baseemitercollector napisał:
    Idąc tym tropem można powiedzieć: skoro nie ma załączonej karty gwarancyjnej to nie ma gwarancji. Bo gwarancja jest dobrowolna i nie musi zostać udzielona.
    Więc wniosek jest taki że należy domagać się warunków gwarancji na piśmie a tam będzie wyszczególnione co musi być aby zostala uznana.

Właśnie o to mi chodziło w tym co napisałem wyżej.
  • Pomocny post
    #13 18899738
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1042
    Można się posłużyć "oświadczeniem poprawnego wykonania" - w tym wypadku podłączenia sprzętu AGD.
  • Pomocny post
    #14 18899863
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Pochwała od moderatora Topolski Mirosław:

Każdy producent honoruje oświadczenie osoby posiadającej kwalifikacje w zakresie podłączenia urządzenia do instalacji elektrycznej.

Ja to wypisuję w wolnym miejscu instrukcji taką regułkę: Oświadczam, iż dnia DATA dokonałem podłączenia płyty indukcyjnej numer .... do instalacji w układzie UKŁAD, w lokalu ADRES z zachowaniem zasad BHP, uznanej wiedzy technicznej oraz w zgodności z aktualnymi normami technicznymi.
    Numer ŚP E +D (bo ładnie wygląda)
    Pieczątka, data, podpis.
  • #15 19224348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wystawienia świadectwa podłączenia płyty indukcyjnej marki Bosch. Użytkownik zauważył brak miejsca na podpis instalatora w instrukcji, co skłoniło go do kontaktu z infolinią producenta, gdzie dowiedział się, że to instalator powinien wystawić takie świadectwo. Uczestnicy forum sugerowali stworzenie wzoru dokumentu na podstawie instrukcji innego producenta (Amica) oraz podkreślali znaczenie posiadania pisemnego potwierdzenia wykonania podłączenia, które powinno zawierać dane instalatora oraz datę. Wskazano również na konieczność uzyskania warunków gwarancji na piśmie, aby uniknąć problemów z reklamacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA