Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Na biurku każdego majsterkowicza można znaleźć lutownicę. Ciężko wymienić ilość sytuacji, w których może się przydać. Ja osobiście używam jej we wszystkich projektach. Żeby jednak długo cieszyć się wysokiej jakości lutowaniem należy odpowiednio dbać o grot. W tym celu stworzyłem arduCleaner - automatyczny czyścik do grotów, który ma za zadanie upłynnić proces lutowania, dzięki utrzymywaniu grota w czystości.
Na początku zabrałem się za projektowanie płytki w Eaglu. Układ ma działać w taki sposób, że po wykryciu lutownicy w urządzeniu włączy silnik, który napędzi szczotki czyszczące grot. Diody podczerwone, dioda LED, LM358, kilka rezystorów i po sprawie. Teraz trzeba zmienić schemat na projekt pcb, projekt pcb na pcb, a pcb na zlutowane pcb, które następnie zamówiłem od Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Projektowanie 3D - najbardziej czasochłonna część tego projektu. Pierwszy raz miałem do czynienia z zębatkami. Zaprojektowałem również pręty, na których umieszczę metalową gąbkę odpowiedzialną za czyszczenie grota, jednak nie wydrukuję go, lecz stworzę go ze starego gwoździa. Oczyściłem go, zaznaczyłem miejsca przecięcia i przeciąłem. Następnie przeszedłem o drukowania w 3d. Po kilku nieudanych próbach w końcu powstała końcowa wersja. Wydruk całości trwał około 24 godzin i efekt mimo tego nie jest zadowalający, ponieważ części oddzielały się od stolika.
Umieściłem płytkę z elektroniką w wyznaczonym dla niej miejscu, przylutowałem gniazdo ładowania i diody podczerwone. Tak prezentuje się arduCleaner po nałożeniu obudowy. Wystarczy na sekundę umieścić w nim zabrudzony grot lutowicy, żeby dalej móc cieszyć się wysokiej jakości lutowaniem.
Mój YouTube: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Mój Facebook: [http://bit.ly/2CPLQuV]Facebook[/url]
Mój Instagram: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
PCB: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Moderowany przez retrofood:Blokuję możliwość pisania. Pkt 3.1.10 regulaminu forum. Kryptoreklama. Do decyzji admina forum.