logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Ideapad 100-15ibd - UPGRADE SSD + HDD w kieszeni (caddy)

proletariat 10 Wrz 2020 10:31 3336 13
REKLAMA
  • #1 18916336
    proletariat
    Poziom 8  
    Ocena: 18
    Zrobiłem upgrade laptopa IDEAPAD 100 LENOVO. Po wymianie RAM na 8GB na miejsce dysku HDD wstawiłem SDD w kieszeń:

Lenovo Ideapad 100-15ibd - UPGRADE SSD + HDD w kieszeni (caddy)

wgrałem na SSD windowsa i chodzi pięknie, jednak gdy podpiąłem kieszeń z HDD. Odpala mi dysk HDD, a nie SSD. Zmieniłem przełącznik (switch) na kieszeni, ale to nic nie dało. W BIOSie próbowałem już wielu opcji.
    Co można zrobić aby odpalić dwa dyski. SSD jako systemowy i HDD z kieszeni jako dysk na dane.
    Dodam, ze HDD też ma wgranego Windowsa na jednej z dwóch partycji. Nie wiem czy nie powinienem go sformatować tak, aby nie było systemu na nim.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18916456
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    Podczas uruchamiania nie miałeś do wyboru jaki system chcesz uruchomić?
    Sektory rozruchowe zapisały się najpewniej na HDD i stąd problem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18916502
    proletariat
    Poziom 8  
    no ok, ale co mogę w tej sytuacji zrobić i czy sformatowanie HDD pomoże?
  • REKLAMA
  • #4 18916551
    sosarek

Poziom 43  
    Sformatowanie HDD nie pomoże - jaki system instalowałeś na SSD?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18916590
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    W biosie powinna być opcja taka, że powinieneś mieć do wyboru z którego dysku komputer ma botować.
  • Pomocny post
    #6 18916635
    sosarek

Poziom 43  
    klapouszek4 napisał:
    W biosie powinna być opcja taka, że powinieneś mieć do wyboru z którego dysku komputer ma botować.

Tak, szczególnie jak sektor rozruchowy znajduje się na pierwszym dysku który Autor wyjął...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18916643
    proletariat
    Poziom 8  
    klapouszek4 napisał:

ustawiałem - nic to nie zmienia, cały czas ładuje z HDD.

Na obydwu dyskach był wgrany Windows 10. Myślałem, że jak sformatuje HDD i zrobię jedną partycję to pozbędę się rozruchu z HDD.
  • #8 18916682
    JoteR
    Poziom 24  
    Ocena: 83
    proletariat napisał:
    wgrałem na SSD windowsa i chodzi pięknie, jednak gdy podpiąłem kieszeń z HDD

Czyli podczas instalacji systemu na SSD HDD był odpięty fizycznie?
    Zabierz partycji rozruchowej na HDD flagę "Active", jeśli to nie pomoże - pozostanie ją zlikwidować albo pogrzebać w bcdedit.
  • REKLAMA
  • #9 18916699
    proletariat
    Poziom 8  
    Tak HDD był odpięty... HDD ma windowsa, ale on nie działa bo gdzieś podczas wczytywania się zacina i wywala błąd. Wolałbym sformatować jeśli to pomoże bo i tak będę go formatował tak aby zrobić nowe partycje i go wyczyścić.

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

i co macie jakieś pomysły? A jak powinien być ustawiony BIOS pod kątem UEFI?
  • #10 18918315
    proletariat
    Poziom 8  
    Sformatowałem HDD i usunąłem wszystkie partycje. Odpaliłem laptopa z SSD w laptopie, HDD w kieszeni w napędzie optycznym caddy. System się odpalił, ale w narzędziach zarządzania dyskami bardzo długo wczytuje dane i nie chce pokazać żadnych dysków. Chciałem po odpaleniu stworzyć nową partycję na HDD. Dysk HDD widzi, ale nie mogę stworzyć partycji. Czy to, że HDD jest w kieszeni caddy nie ogranicza jego prędkości i pracy?

Dziś będę dalej walczył - myślę, że spędzę całą noc nad tym:/
  • #11 18918886
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Sam często idę w takich wypadkach po najniższej lini oporu i osobiście postawiłbym nową windę a na ssd to masz chwilę, tylko z wyciągniętym hdd oczywiście. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 18919500
    proletariat
    Poziom 8  
    Siedzę nad tym trzeci dzień bez skutku. Wczoraj już wszystko działało (wyłączyłem zasilanie w usługach) i nagle znowu przestało. System widział zarówno HDD jak i SDD. Stwierdzam, że to jakiś problem w ustawieniach BIOSU, systemu i może zasilania. Dysk HDD w kieszeni pod USB działa bez zarzutu.

Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #13 18925928
    klapouszek4
    Poziom 18  
    proletariat napisał:
    (wyłączyłem zasilanie w usługach)

Wyłączyłeś zasilanie zapewne w samym widowsie, więc opcja działa tylko jak się załaduje system, a z początku pewnie w bios dalej ładuje z HDD sektor systemowy. Wcześniej pisałem Ci abyś fizycznie wyciągnął HDD i na samym SSD zainstalował świeżą windę włącznie z usunięciem wszystkich partycji do zera, a dopiero po tej operacji podłączał HDD i bawił się w ich programowe przełączanie. Ot pomysł. Pozdrawiam.
  • #14 20571744
    proletariat
    Poziom 8  
    Ustawiłem w BIOS tryb UEFI

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaktualizował laptopa Lenovo Ideapad 100-15IBD, wymieniając RAM na 8GB oraz instalując SSD w kieszeni caddy zamiast HDD. Po zainstalowaniu systemu Windows na SSD, laptop uruchamia się z HDD, mimo prób zmiany ustawień w BIOSie. Użytkownik rozważa sformatowanie HDD, aby usunąć system operacyjny, co mogłoby pomóc w uruchomieniu SSD jako głównego dysku. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące ustawień BIOS, flagi partycji oraz fizycznego odłączenia HDD podczas instalacji systemu na SSD. Po sformatowaniu HDD, użytkownik napotyka problemy z jego widocznością i tworzeniem partycji. Ostatecznie, zmiana ustawienia BIOS na UEFI została wprowadzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA