logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer raz reaguje na włącznik raz nie

Piotr160292 11 Wrz 2020 15:12 2163 11
REKLAMA
  • #1 18918412
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Witam, dostałem do naprawy komputer, który nie dawał obrazu i podawał 4 krótkie piknięcia. Z tego co wyczytałem sobie na Google,.owy beep kod oznacza nieprawidłowe działanie timer'a płyty głównej lub problem z pamięcią RAM/którąś z kart rozszerzeń. Zrobiłem reset CMOS, komputer się podniósł, lecz nie działa do końca prawidłowo, mianowicie komputer potrafi się np. 10 razy włączyć bez problemu, po czym znienacka przestaje reagować na włącznik, ew. włącza się ale z opóźnieniem kilku sekundowym, Jak się domyślam problemem jest tutaj "wspaniały " zasilacz Logic, który na standby potrafi mieć napięcie od 5,85V do (sic) 10V nawet - w takich widełkach się waha, ponieważ co włączenie do prądu to wygląda to inaczej i jest to napięcie chwilowe, które panuje zaraz po podaniu napięcia i powoli maleje żeby w końcu stanąć na 5,85-6V. Napięcie standby zostało zmierzone później jak komputer się nie chciał włączyć i i od tej pory z ryzyka ubicia płyty nie uruchomiałem już komputera Ponadto zasilacz ma niestabilną linię 12V, która potrafi pływać w przedziale 11,92- 11,80- parę. Żeby było jeszcze ciekawiej, komputer w ogóle nie odpala na żadnym zasilaczu oprócz tego LOGIC - sprawdzane na 4, wszystkie na 100% sprawne, ponieważ inne komputery śmigają na nich, wtyczki oczywiście porządnie docisnąłem, więc nie jest to kwestia nie styku. Czy istnieje taka możliwość że zasilacz po prostu ubił kondensatory na mobo i stąd takie problemy, czy usterka leży na płycie gdzieś indziej - jak myślicie? Wiem że komputer potrafi się ze zwłoką włączać przez uszkodzone kondensatory, ale czy może zachowywać się na tyle losowo że np. 10 razy się włączy, 15 nie? Zastanawiam się wlaśnie nad próbą recapu przed zmianą płyty, ponieważ spotkałem się z przypadkiem opóźnionego włączania komputera spowodowanym uszkodzeniem kondensatorów i nie widzę też sensu zmianiać płyę w momencie jak np. wystarczy zrobić recap, albo wymienić mosfet gdzie koszt jest nieporównywalnie niższy od płyty. Spotkałem się już z przypadkiem gdzie komputer włączał się z opóźnieniem i winą były kondensatory, lecz tam sytuacja była powtarzalna, czyli za każdym razem działał i następowało opóźnienie włączania, ale czy kondensatory mogą wpłynąć na to że komputer się włącza losowo i w dodatku odmawia współpracy z innymi zasilaczami?
  • REKLAMA
  • #2 18918454
    gogojogo
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Miałem w swoim kompie podobnie, większość zasilaczy nie działała. Sprawdziłem kilka a innych działały. Przyczyna była prozaiczna styki zasilające płytę główną nie kontaktowały nawet po próbie lutowania styków. Dopiero wtyczka nie wciśnięta do końca zadziałała, jak do tej pory komp działa bez problemu, włącza i wyłącza.
  • #3 18918510
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Niee to nie jest to... Sprawdziłem napięcie na goldpinach i napięcie pson jest obecne na płycie, tak więc raczej styka wtyczka.
  • REKLAMA
  • #4 18918523
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2648
    Piotr160292 napisał:
    zasilacz ma niestabilną linię 12V, która potrafi pływać w przedziale 11,92- 11,80

A to się nie mieści w tolerancji?

Piotr160292 napisał:
    Zastanawiam się wlaśnie nad próbą recapu przed zmianą płyty, ponieważ spotkałem się z przypadkiem opóźnionego włączania komputera spowodowanym uszkodzeniem kondensatorów i nie widzę też sensu zmianiać płyę w momencie jak np. wystarczy zrobić recap

Prawdopodobnie też bym od tego zaczął analizę sytuacji. Optycznie te elektrolity są w porządku?
  • REKLAMA
  • #5 18918646
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No pewnie że mieści, jednak moim zdaniem to już może świadczyć o tym że zasilacz ma problemy z utrzymaniem napięć i próbuje je korygować poprzez PWM, bo 5 i 3v3 są stabilne i nie falują dół-góra. To mobo posiada kondensatory polimerowe, tak więc ciężko stwierdzić w jakim kondensatory są stanie - tak jak przejeżdżam palcem po wierzchu to nie czuję i naocznie nie stwierdzam wybrzuszenia...

Dodano po 7 [minuty]:

Aha, zapomniałem dodać... Podłączyłem tego Logica pod płytę na ktorej mi nie zależy i napięcie standby przysiada do 7,63V, tak więc raczej moim zdaniem to jest za mała różnica żeby wysadziło kondensator na 6,3V... Tak przynajmniej mnie się zdaje, biorąc pod uwagę że spotkałem się już z kondensatorem wlutowanym na odwrót w torze niskiego napięcia i nie ruszyło go, tak więc wydaje mnie się(może i źle) że tyle go jeszcze nie wybrzuszy.
  • #6 18918748
    yogi009
    Poziom 43  
    Piotr160292 napisał:
    napięcie standby przysiada do 7,63V, tak więc raczej moim zdaniem to jest za mała różnica żeby wysadziło kondensator na 6,3V.

Kondensator na 6,3V powinien pracować pod napięciem maksymalnym rzędu 5V (plus ew. tolerancja).
  • #7 18918859
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Oczywiście - wiem o tym. Nie musisz mi taki oczywistych rzeczy pisać, ponieważ to że nie mam pojęcia o naprawie płyt nie znaczy że bladego pojęcia o elektronice nie mam. Akurat na koncie mam trochę ATXów i innej elektroniki samodzielnie reanimowanej na koncie, tak więc pomimo że wiedzy na poziomie elektronika nie posiadam to jednak podstawy ogarniam na tyle że jak ew. ktoś mi powie co gdzie sprawdzić to raczej sobie poradzę. :) Dobrze, zatem jeżeli istnieje szansa, że mogą to być kondensatory to podmienię je i zobaczę czy to jest to. Powiedz jeszcze tak z ciekawości, jest jeszcze jakaś opcja oprócz kondensatorów powodująca aż tak losowe zachowanie płyty? Myślałem jeszcze o zimnym lucie gdzieś, ale raczej po mojemu odpada taka opcja, bo to byłoby dziwne że jest zimny lut i akurat przepięcie zasilacza na Logica go usuwa., ponieważ zdarza się i tak, że komputer się włączy, zmienię zasilacz - nie działa i po przepięciu na Logic z powrotem działa...
  • REKLAMA
  • #8 18918924
    yogi009
    Poziom 43  
    Podłącz jakieś delikatne obciążenie do tego zasilacza, wystarczy kilkaset miliamper, wtedy zmierz napięcia i sprawdź, czy poziom napięcia się ustabilizował.
  • #9 18919089
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No to tak jak pisałem. - podłączyłem starą płytę na której mi nie zależy i napięcie dalej jest podniesione - 7,63V i w zasadzie spada bardzo powoli do 5,85 tak jak w przypadku odłączenia od płyty i sprawdzenia na jałowo przy czym potrafił nawet z 10V startować... Ten zasilacz jest kopnięty i tak nie ma prawa być, ponieważ trochę tych zasilaczy się nawymieniałem i żaden tak nie miał żeby napięcie standby było ponad 5V zaraz po starcie i malało powoli do 5 z groszami.
  • #10 18919095
    yogi009
    Poziom 43  
    I zmierzyłeś pobór prądu? Włącz szeregowo jakiś rezystor ceramiczny, tylko policz te miliampery i moc, wtedy zmierz. Rozumiem, że tam jest ta zielona linia, którą się zwiera do masy (jak to w zasilaczach ATX)?
  • #11 18919155
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    Sprawdzałeś może w tym zasilaczu czy kondensatory są OK?
    Czy nie są napuchnięte?
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #12 18919206
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Teraz spr. i miałem rację. - są zaraz przy duodiach jak wychodzi kabelek stby. Wiedziałem że ten Logic jest walnięty... Chyba odkryłem dlaczego inne zasilacze nie odpalają tej płyty - pson... Odkryłem, że ten logic daje równiusińkie 5V a pozostałe zasilacze dają poniżej. Dziwna sprawa, bo mam jednego peceta na q6600 i na nim sprawdziłem - wszystkie startują i z tego co pamiętam w teorii przy 2,5V nawet powinien w teorii ruszyć, no ale teoria teorią, praktyka swoje i może ta płyta jest akurat bardziej wybredna i potrzebuje 5V. Z tego co pamiętam to tam napięcie jest zapodawane przez rezystor, tak więc podstawię taki żeby mi podał dokładnie 5V i wtedy jeszcze spr. :) Po tym jak płyta zgłaszała awarię timera która magicznie zniknęła po resecie CMOS , na co na własne mówiąc za Chiny bym nie wpadł gdyby nie to że wiem że laptopy lubią robić takie jazdy że np. przy zwarciu i ubiciu mostu i KBC potrafi usadzić wsad biosu,to już praktycznie we wszystko jestem skłonny uwierzyć, dlatego z ciekawości zobaczę - tym bardziej że złomków mam od zawalenia to na pewno jakiś rezystorek się znajdzie żeby było okej. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie zawsze reaguje na włącznik i generuje cztery krótkie piknięcia, co sugeruje problemy z timerem płyty głównej lub pamięcią RAM. Po resecie CMOS komputer działał, ale z niestabilnością, włączając się losowo lub z opóźnieniem. Użytkownik podejrzewa zasilacz Logic, który wykazuje nieprawidłowe napięcia na standby, wahające się od 5,85V do 10V. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie styków zasilających, kondensatorów oraz stabilności napięcia pod obciążeniem. Użytkownik odkrył, że kondensatory w zasilaczu są uszkodzone, co może być przyczyną problemów z zasilaniem płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA