logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 6J 2009 - Upływ prądu przez jeden z bezpieczników

Antimentos 13 Wrz 2020 19:39 2385 3
REKLAMA
  • #1 18921744
    Antimentos
    Poziom 2  
    W Seacie Ibiza 6j (2009) co jakiś czas coś kradnie prąd, tzn. po zamknięciu zamka centralnego pobór prądu utrzymuje się na poziomie 0.08A, podczas gdy normalnie jest to max 0.01A. Zjawisko występuje od czasu do czasu, ale jest irytujące, bo po 5 dniach auto nie odpala. Akumulator notorycznie niedoładowany. Wyjęcie bezpiecznika nr4 (ABS i ESP) powoduje że problem znika. Poszukuję schematu instalacji elektrycznej, aby sprawdzić czy coś jeszcze nie jest podpięte pod ten bezpiecznik i namierzyć złodzieja.
  • REKLAMA
  • #2 18921980
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Prąd 0,08A jest zbyt mały by rozładować akumulator przez 5 dni chyba że masz akumulator w stanie agonalnym. Przy prądzie który podałeś po 5 dniach akumulator "straci" tylko 9,6 Ah a zakładam że Twój akumulator powinien mieć przynajmniej 40Ah. Być może prócz problemów w instalacji masz także problem ze zużytym akumulatorem.
  • REKLAMA
  • #3 18921994
    Antimentos
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na innym akumulatorze, owszem czasem trzeba więcej niż 5 dni do rozladowania, auto jest mało używane. Pobór 0.08A, jeśli występuje a występuje od czasu do czasu jest 8razy większy niż za zwyczaj 0.01A. Przy wyjętym bezpieczniku 4 nigdy nie przekracza 10miliamperow. Dlatego chcę dociec co pod nim jest podpięte nominalnie. Auto od nowości u mnie. Instalacja nie przerabiana.
  • #4 18922418
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 88
    Możesz poszukać też u brata z grupy VAG, do Golfa są dostępne schematy a możliwe że będzie to ta sama bądź bardzo podobna instalacja i może wpadniesz na jakiś trop.
REKLAMA