logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć wzmacniacz mikrofonowy Behinger 1204?

Bass747 18 Wrz 2020 18:50 1131 13
REKLAMA
  • #1 18930219
    Bass747
    Poziom 3  
    Ocena: 80
    Cześć. Posiadam wzmacniacz mikrofonowy, taki jak w temacie, i nie wiem jak go podłączyć. Chciałbym, aby była regulacja bassu, itp.
    Telefon/laptop>behinger>deck>wzmacniacz.
    Jak na razie podłączone jest to tak
    Jak podłączyć wzmacniacz mikrofonowy Behinger 1204? Jak podłączyć wzmacniacz mikrofonowy Behinger 1204? Z tyłu jest wyjście do decka, a od góry wejście do źródła. Na razie nie podłączam do prądu.
  • REKLAMA
  • #2 18930355
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Bass747 napisał:
    Posiadam wzmacniacz mikrofonowy,

raczej mikser estradowy.

Napisz, co to jest ten:
    Bass747 napisał:
    deck

oraz jaki masz:
    Bass747 napisał:
    wzmacniacz

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18930425
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    Bass747 napisał:
    Posiadam wzmacniacz mikrofonowy, taki jak w temacie, i nie wiem jak go podłączyć. Chciałbym, aby była regulacja bassu, itp.
    Najlepiej w gniazdo opisane w instrukcji obsługi jako MICROPHONE.
    Ten "deck" to co jest? Magnetofon? Też masz opisane. Wystarczy poszukać.
  • REKLAMA
  • #4 18930434
    Bass747
    Poziom 3  
    Deck-magnetofon jakiś Yamaha, wzmacniacz unitra ws 315

Dodano po 49 [sekundy]:

A wyjście do wzmacniacza gdzie jest?

Dodano po 3 [minuty]:

Na decku jest record, wystarczy że go naciśniemy, i można słuchać muzyki, bez nagrywania na kasetę, a jeśli jeszcze play, to nagrywa na kastę.
  • #5 18930587
    DjMapet
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Bass747 napisał:
    Posiadam wzmacniacz mikrofonowy, taki jak w temacie, i nie wiem jak go podłączyć. Chciałbym, aby była regulacja bassu, itp.
    Najlepiej w gniazdo opisane w instrukcji obsługi jako MICROPHONE.

Jaromir, myślę że autor wątku nie ma mikrofonu i chodziło mu o to, jak podłączyć mikser - tak ogólnie.

Bass747 napisał:
    A wyjście do wzmacniacza gdzie jest?

Główne wyjścia są na tylnym panelu MAIN OUTPUTS L/R, ale są zrealizowane na złączach XLR i sterowane dwoma faderami sumy MAIN MIX. Jak wzmacniacz WS-315 ma wejścia na gniazdach DIN, to trza by użyć kabla z wtykami: 2xXLRf - DIN6, ale niełatwy będzie taki do zdobycia.

Można też na wzmacniacz podać sygnał z wyjść pomocniczych CONTROL ROOM OUT, które są sterowane potencjometrem PHONES/CTRL ROOM. Z kablem 2xTS6,3mm - DIN będzie łatwiej pokombinować.
    Chyba że już masz taki kabel, bo widzę że do tych wyjść jest jakiś wpięty.

Laptop, czy telefon możesz podłączyć do wejść stereo 5/6 (na pierwszej fotce jest coś do nich wpięte) a ten magnetofon do wejść 7/8.

Bass747 napisał:
    Na decku jest record, wystarczy że go naciśniemy, i można słuchać muzyki, bez nagrywania na kasetę, a jeśli jeszcze play, to nagrywa na kastę.

Chyba odwrotnie. RECORD = nagrywanie na taśmę, PLAY = odtwarzanie z taśmy.

Pozdrawiam.
  • #6 18931236
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    DjMapet napisał:
    Jaromir, myślę że autor wątku nie ma mikrofonu i chodziło mu o to, jak podłączyć mikser - tak ogólnie.
    Może i tak być... W każdym razie zdanie tak skonstruowane, ze mogłem się pomylić.
    Bass747 napisał:
    Posiadam wzmacniacz mikrofonowy, taki jak w temacie, i nie wiem jak go podłączyć.

Skoro MIKROFONOWY, to sugerowało, ze chce mikrofon podłączyć...
    Ot... Ojczyzna Polszczyzna... ;)
  • REKLAMA
  • #7 18938998
    Bass747
    Poziom 3  
    Dobra. Jest. Działa. Tylko jak podłączam mikrofon to go nie słychać. Phantom jest ogólnie odłączony, ponieważ zaden moj mikrofon nie musi mieć zasilania. Nie słychać go dokładnie na wyjściu headphones, oraz nie widać go na wskaźniku wysterowania.
  • #8 18939507
    DjMapet
    Poziom 43  
    Jaki to jest mikrofon?
    Mikrofon należy podłączyć do któregoś kanału mono ale wyłącznie do gniazda XLR (MIC), najlepiej kablem symetrycznym. Do wejścia LINE (jack) tego kanału nie może być w tym momencie nic podłączone. Przed podłączeniem mikrofonu, fader kanału należy ustawić w pozycji dolnej.
    Potencjometr GAIN (TRIM) ustawić w skrajnym lewym położeniu. Wcisnąć przycisk LOW CUT. Wszystkie trzy potencjometry korekcji ustawić na 0 (godź 12). Potencjometry AUX 1 i FX 2 ustawić w skrajnym lewym połozeniu. Potencjometr PAN ustawić na godź 12. Mówiąc/śpiewając do mikrofonu, kręcić w prawo potencjometrem GAIN (TRIM) do momentu aż zacznie zaświecać się kanałowa dioda CLIP a następnie cofnąć lekko potencjometr GAIN (TRIM).
    Teraz można ustawić poziom wysterowania (głośność) mikrofonu faderem kanału, oraz (jak potrzeba) ustawić barwę potencjometrami korekcji.

Na tej stronie (niżej) jest filmik i manual: https://www.thomann.de/pl/behringer_xenyx_1204_usb.htm

Pozdrawiam.
  • #9 18941259
    Bass747
    Poziom 3  
    Działa, a może działało... Muzyka grała,mikrofony podłączone, ale wyciszone i wyłączone, i słyszę JEB! Wyjąłem bezpiecznik, okazał się byc spalony. Pomyślałem, ok był stary i może lekko przypalony. Więc go wymieniłem. Zamiast 1.6a dałem 3.6a. Podłączyłem do prądu,i nic. Po chwili słyszę dwa razy głośniejsze JEB! Znowu spalony. Nie wiem co robić, dać go do naprawy (mikser) czy samemu się tego podjąć. Mam miernik, lutownice, blisko sklep z częściami i chęć, ograniczony budżet. Co to może być?
    Miktofon jakiś senhiser
  • #10 18941485
    Bass747
    Poziom 3  
    Witam. Posiadam mixer estradowy behinger xenyx 1204 i pali bezpieczniki. Muzyka grała,mikrofony podłączone, ale wyciszone i wyłączone, i słyszę JEB! Wyjąłem bezpiecznik, okazał się byc spalony. Pomyślałem, ok był stary i może lekko przypalony. Więc go wymieniłem. Zamiast 1.6a dałem 3.6a. Podłączyłem do prądu,i nic. Po chwili słyszę dwa razy głośniejsze JEB! Znowu spalony. Nie wiem co robić, dać go do naprawy (mikser) czy samemu się tego podjąć. Mam miernik, lutownice, blisko sklep z częściami i chęć, ograniczony budżet. Co to może być?
    Moderowany przez adambyw:

Scaliłem wątki.
    3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum, użytkownicy nie będą wiedzieć, gdzie mają odpowiadać.

• #11 18941525
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Po coś ten mocniejszy bezpiecznik wstawiał?...
    3,6A to ponad dwa razy więcej niż 1,6A... W ten sposób mogłeś jeszcze bardziej go uszkodzić.
    Rozbierz ten sprzęt, obejrzyj środek, przy okazji porób zdjęcia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18941587
    DjMapet
    Poziom 43  
    Bass747 napisał:
    Zamiast 1.6a dałem 3.6a

Tak się nie robi!
    Ponadto jak wywaliło bezpiecznik sieciowy, to przed jego wymianą należy zdiagnozować przyczynę bo bezpiecznik nie wywala ot tak sobie. Coś musiałeś skopać z połączeniami, albo mikser był już kopany przez kogoś wcześniej.
    Najlepiej daj do naprawy.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 18941598
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Bass747 napisał:
    Mam miernik, lutownice, blisko sklep z częściami i chęć, ograniczony budżet

Zasilacz pracuje w zakresie wysokich napięć i może Ci zrobić krzywdę. Jeżeli do tego zestawu nie masz choćby podstaw elektroniki, a o tym świadczy zapis:
    Bass747 napisał:
    Zamiast 1.6a dałem 3.6a.

to sugeruję abyś dał to komuś kto ma doświadczenie.

Ale jeżeli mimo wszystko podejmujesz ryzyko i chcesz spróbować, to po pierwsze bezpiecznik nigdy nie może być większy niż znamionowy. Przy uruchamianiu zasilacza dodatkowo połącz przyłącz zasilania szeregowo przez żarówkę. W razie problemu z zasilaniem nie robi JEB, tylko zaświeca się żarówka i nie do chodzi do zniszczeń na płycie. Żarówkę tę można wstawić również zamiast bezpiecznika. Żarówka 230V 20-100W zwykła żarowa lub halogenowa. Nie ledowa lub jarzeniowa (energooszczędna).

Mam nadzieję że umiesz czytać schematy i posługiwać się miernikiem.
    Jak podłączyć wzmacniacz mikrofonowy Behinger 1204?
    Nie jestem pewien czy akurat ten schemat będzie u Ciebie prawidłowy, ale jest duża szansa.

Jako że układ robił zwarcie w sieci energetycznej, to będzie w zasadzie nas interesować tylko strona pierwotna zasilacza, czyli to po lewej stronie transformatora.
    W pierwszej kolejności sprawdź warystor (na schemacie VT1). Jeżeli było przepięcie w sieci będzie on przebity, będzie robił zwarcie i palił bezpiecznik. Jeżeli tam nie ma zwarcia to idziemy dalej.
    Zlokalizuj układ TOP245 (9zł). Sprawdź czy któreś nogi nie są zwarte, szczególnie 4 i 7. Na 99% ten układ jest uszkodzony, pozostaje tylko pytanie co jeszcze. Do sprawdzenie transoptor 4N35, a że kosztuje 2zł można go profilaktycznie wymienić. Reszta elementów do sprawdzenia wizualnie i miernikiem. Czy kondensatory nie są wybulone, rezystory nie przypalone i mają znamionową rezystancję, oraz czy diody nie są przebite. Łącznie z mostkiem gretza.

Po powyższych czynnościach możesz próbować załączyć zasilacz (przez żarówkę i odłączony od reszty miksera), i sprawdzić czy wstał i pojawiły się prawidłowe lub lekko zaniżone napięcia na wyjściu zasilacza.
    A jak nie to będziemy myśleć dalej.
    Czyli jest szansa że zmieścisz się w 10zł w naprawie. No w 25 z przesyłką elementów.
  • #14 19106809
    Bass747
    Poziom 3  
    Naprawione, działa .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu wzmacniacza mikrofonowego Behringer 1204, aby uzyskać regulację basu. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie mikrofonu do gniazda XLR oraz użycie odpowiednich kabli do połączenia z innymi urządzeniami, takimi jak magnetofon Yamaha i wzmacniacz Unitra WS 315. Wskazówki obejmowały również ustawienia potencjometrów oraz faderów. Po podłączeniu mikrofonu użytkownik napotkał problem z brakiem sygnału, co prowadziło do dalszej dyskusji na temat diagnozowania problemów z urządzeniem, w tym wymiany bezpiecznika, co skutkowało jego spaleniem. Ostatecznie użytkownik napisał, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA