logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci: Jak podłączyć internet po kablu w drugim pokoju?

teusz14 24 Wrz 2020 16:54 4941 12
  • #1 18940523
    teusz14
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    witam,
    Mam małą zagwostke w nowym mieszkaniu. W dwoch pokojach mam gniazdka z internetem. W jednym ( w salonie) mam podpięty modem od dostawcy no ale chcialbym tez internet z kabla w drugim pokoju. Załączam zdjęcie z kablami ze skrzynki, są tam jakieś splitery oraz kabel z napięciem 220V.
    Bardzo bym prosił o jakas poradę.
    Czy muszę tu kupić jakiś switch ?

Pozdrawiam. Konfiguracja sieci: Jak podłączyć internet po kablu w drugim pokoju?
  • #2 18940539
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Na początek trzeba zlokalizować który kabel gdzie idzie, czy któreś są wolne(widzę na pewno jeden).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 18940567
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18940586
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5405
    teusz14 napisał:
    W jednym ( w salonie) mam podpięty modem od dostawcy no ale chcialbym tez internet z kabla w drugim pokoju.

Więc musisz od modemu kablowego, skrętką wrócić do tej skrzynki, tam znaleść ten przewód powrotny z internetem i zmostkować to dalej switchem z przewodami skrętką, idącym do innych pokoi.
  • #5 18949628
    teusz14
    Poziom 2  
    _cheetah_ napisał:
    Ustalmy najpierw fakty ;)

1. Modem masz podpięty kablem koncentrycznym do gniazda RTV(D), a nie do "gnizdka z internetem". Takie samo gniazdo masz też w drugim pokoju (gdzie można przenieść sobie modem).

2. W skrzynce widać kable internetowe - skrętki. I teraz pytanie - czy masz w pokojach gniazda internetowe - z gniazdami RJ-45?

3. Jaki masz typ modemu UPC?

Cześć.
    Dzięki za odpowiedź.

1. Tak. Modem mam podpięty kablem koncentrycznym do gniazda RTV(D). Niestety w drugim pokoju mam tylko gniazdo RJ-45.

2. W drugim pokoju mam tylko gniazdo RJ-45 i takie samo gniazdo mam też obok gniazda RTV(D) w salonie gdzie mam podpięty modem.

3. Modem ch7465lg-lc

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 18949885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18950245
    teusz14
    Poziom 2  
    Ta skrzynka jest u mnie w mieszkaniu.
    Skrętki raczej nie wybiegają po za mieszkanie. Podczas budowy bloku ustaliliśmy z deweloperem że chcielibyśmy podłączenie do internetu w dwóch pokojach.

Gniazdo RJ-45 jest także w salonie gdzie obecnie mam podpięty modem do gniazda RTV(D). Także opcja z połączeniem skrętek w skrzynce mogłaby wypalić. Tylko najpierw muszę odnaleźć jakieś schematy od dewelopera żeby rozkminić który kabel jest od czego.

Kabel od UPC jest rozdzielony na dwa prawdopodobnie przez to że podłączenie do TV mamy też w kolejnym pokoju, na razie nieużywane.
    Załączniki:
    • Konfiguracja sieci: Jak podłączyć internet po kablu w drugim pokoju? 20200929_210412.jpg (964.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18950267
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Opcja 1. Podłączasz w gniazdku w pokoju skrętkę , z jednej strony zakończoną RJ-45 a z drugiej rozszytą, zwierasz którąś z par i szukasz miernikiem w skrzynce

Opcja2. Szukacz par- podłączasz w pokoju i znajdujesz w skrzynce.
  • Pomocny post
    #9 18950274
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #10 18950319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18952986
    teusz14
    Poziom 2  
    Dzięki bardzo za opis.
    Czyli robię tak, modem podłączam do gniazda RJ-45 w salonie, w skrzynce z kolei za pomocą switcha bądź 'beczki' łączę ze sobą "3" i "6" i internet powinien być w pokoju.
    Na razie dzięki za wszystkie wskazówki, odezwę się jak ogarnę temat.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 18953114
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5405
    teusz14 napisał:
    Czyli robię tak, modem podłączam do gniazda RJ-45 w salonie, w skrzynce z kolei za pomocą switcha bądź 'beczki' łączę ze sobą "3" i "6" i internet powinien być w pokoju.

KOCUREK1970 napisał:
    Więc musisz od modemu kablowego, skrętką wrócić do tej skrzynki, tam znaleść ten przewód powrotny z internetem i zmostkować to dalej switchem z przewodami skrętką, idącym do innych pokoi.

Miałeś już to podane w poście nr4

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia internetu po kablu w drugim pokoju mieszkania, gdzie w jednym pokoju znajduje się modem podłączony do gniazda RTV(D). Użytkownik zidentyfikował gniazdo RJ-45 w drugim pokoju i zapytał o możliwość podłączenia internetu. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby zlokalizować kable w skrzynce teletechnicznej, a następnie połączyć skrętki z gniazd RJ-45 w obu pokojach za pomocą switcha lub "beczki" (łącznika do skrętek). Wskazano również na konieczność sprawdzenia standardu zaciśnięcia przewodów (EIA/TIA 586A lub 586B) oraz na możliwość przeniesienia modemu do gniazda RJ-45 w salonie. Użytkownik potwierdził, że modem to model CH7465LG-LC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA