logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prowadzenie mas gnd, agnd, dgnd na płytce Sub TS11 po wymianie końcówki mocy

maciek.mr 27 Wrz 2020 02:01 642 9
REKLAMA
  • #1 18944842
    maciek.mr
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Czesc,

Dosyalem suba ts11 w ktorym byla wypalona plytka koncowki mocy. Peenie najpierw zimne luty a potem to grzanie plytki

Na bazie schematu oraz pozostalosci staej plytki stworzylem wzor nowej plutki do zrobienia. Ale pozostal problem z masami. Plytka ma 3 masy, gnd, agnd i dgnd. W sumie powinny byc rozlavzone na tej plytce a sa polacze na stronie dolnej plytki. Wszystkie masy lacza sie z masa wylana na dolnej stronie.

Czy ktos moze podpowiedziec jsk te masy poprowadxic?

Pozdrawiam

M. M.
  • REKLAMA
  • #2 18944848
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Tak mogę podpowiedzieć i zlituję się nad tobą, dam ci wzór oryginalnej płytki, bo właśnie kiedy walczyłem z płytką którą ciągle możesz od mnie kupić to przeleciałem cały Internet w poszukiwaniu informacji na ten temat. Z pamięci muszę wygrzebać model subwoofera jbl który ma dokładnie taką samą elektronikę i jest dostępna serwisówka w której masz komplet płytek razem ze schematami. Różnice pomiędzy jednym producentem a drugim to kilka rezystorów ma inne wartości w filtrze dolnoprzepustowym i takie tam ale stopień końcowy oraz płytka są dokładnie takie same. Był to JBL albo któryś HK teraz nie pamiętam dokładnie ale w którejś serwisówce jest wszystko co potrzebne żeby skopiować subwoofer jak oryginał.

Edit już znalazłem: JBL SUB 160SI myślę że teraz sobie poradzisz.
    Załączniki:
    • scs160si.pdf (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18944925
    maciek.mr
    Poziom 15  
    Czesc Rafal,

Dzieki za serwisowke,ale wyraznie na niej widac, ze masy sa laczone od razu przy pinach. W ogole nie sa rozdzielone. Dodatkowo, zasilanie mosfetow idzie cienkimi sciezkami, co powoduje przegrzewanie sie plytki. Zaraz podesle wzor skonczonej mojej plytki

W kwestii samych mosfetow, irf9640 i irf640 maja rds rzedu 500mΩ. Czy mozna zmienic na mosfety o nizszym rds? Beda sie mniej grzaly.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18945425
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Masy we wzmacniaczach zawsze są rozdzielane na masę sygnałową i masę prądową czyli taka w ktorej płynie spory prąd w sygnałowej nie płynie duży prąd. Skoro producent tak rozplanował masy to znaczy że tak powinno być. Wzmacniacze w klasie d są dużo bardziej czułe na błędy mas i wynika to z częstotliwości oraz impulsowego obciążenia. Dlatego zaprojektować dobrą płytkę pod klasę d jest trudno bo tu trzeba mieć na uwadze więcej czynników niż w standardowej klasie ab. Według mnie wypalenie twojej płytki było spowodowane brakiem bezpieczników w gałęziach zasilania końcowki. Nawet sam sobie obejrzyj te szczątki pcb i zauważ że tu nastąpiło duże zwarcie ale zamiast spalić jedną ścieżkę i ustąpić bo bezpiecznik wyłaczy to paliło nadal aż zrobiło niezłe szambo. Stawiam że u ciebie nie było bezpieczników i przez nie spaliła się płytka. Obejrzałem co najmniej kilka serwisówek z tym modułem i w kilku była zworka zamiast bezpieczników. Ciekawi mnie jeszcze jakie masz napięcie zasilania tej końcówki bo z tego co wiem to jakaś mądra głowa wymyśliła by puścić tu +-55v ale ja testowałem na 40v i już miałem maks moc 170w ale moduł bałbym się testować przy 55v bo te 40 to maks jaki moim zdaniem jest rozsadny dla tego modułu. Sprzedawca zapewniał że u niego działało to na 55v. Jakie ty masz napięcie?
  • #5 18945627
    maciek.mr
    Poziom 15  
    W kwestii mas, zrobiłem identycznie. Ale dziwię się, ze przy takich prądach (~5A), zastosowano takie cienkie sciezki. Ja pociągnąłem zasilanie na drugiej stronie płytki odpowiednio zwiększając ich szerokość. Na płytce brak bezpieczników.

Co do napięcia, to właśnie zmierzyłem, jest symetryczne 66V (+66V i -66V). Przy okazji zauważyłem, ze napięcie 15V na zasilaczu ma +15,8V an ujemne rośnie od -15,8 do 16,02 w ciagu 2 minut. Albo tranzystor dostał albo kondensatory do wymiany.
  • #6 18945832
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Mogę jeszcze wiedzieć ile ohm ma głośnik? Aż 66v o zgrozo przecież to musiało odparować no i brak bezpieczników.
  • REKLAMA
  • #7 18946123
    maciek.mr
    Poziom 15  
    Wedlug specyfikacji 3,5 ohm'a. ale według miernika 4 ohm.
    Trafo daje 50V zmiennego mierzone miernikiem ac. Trafo ma podane 2x48V 300W.
    Zakładam, że mosfety nie otwierają się na maksa, Bo to by dało ~13A.
    Cewki mają rezystancję ~30m ohm'ów,

A co ciekawe mosfety są sprawne (oba), ale wywaliło kilka tranzystorów smd (wystrzelone).

Wypaliło płytkę tak, że warstwa dolna (GND) zaczęła się stykac z warstwą górną i poszło po całości.
    Według mnie ciepło mosfetów utleniło luty i zaczęło iskrzyć. Oczywiście kondensatory 10uF/100 oba wystrzelone.
    Pewnie od nich się zaczęło.

I teraz zauważam kolejną wadę tego subwoofera. Płytka wzmacniacza jest wlutowana to płyki zasilacza. Płytka zasilacza jest przykrecona do obudowy. Tranzystory mocy są przykręcone do radiatora a radiator do obudowy. I teraz gdy cały subwoofer "drga", to jako jedyna nieprzymocowana jest płytka wzmacniacza. Następuje przeniesienie sił na tą płytkę i naprężenia pomiędzy nżókami mosfetów a płytką, co po pewnym czasie obniża wytrzymałość lutów.

Najlepiej zamocować tranzystory do radiatora i połączyć z płytką za pomocą "giętkich" przewodów.

I finalny projekt płytki
    Prowadzenie mas gnd, agnd, dgnd na płytce Sub TS11 po wymianie końcówki mocy
  • REKLAMA
  • #8 18946844
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Płytka wygląda schludnie jeśli nigdzie nie ma błędów będzie działać. Jeśli montujesz ten moduł na kablach to dorzuć kondensatory do linni zasilania bo mogą się różne cuda dziać.
  • #9 18950292
    maciek.mr
    Poziom 15  
    Ten wzmacniacz ma filtr dolnoprzepustowy na wyjsciu, więc sygnał >2kHz będzie odcinany. On jest dedykowany do "basów".
  • #10 18950441
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Tak masz rację ale sama końcówka nie należy do szybkich bo zamysł konstrukcyjny był aby pracowała w subwooferze gdzie i tak ta szybkość nie była by wykorzystana. Polecam też zadbać o pracę zabezpieczeń dla tranzystorów górny limit temperatury wynosi 65 stopni i powyżej tej temperatury końcówka powinna się wyłączyć być może u ciebie pierwsze to zabespieczenie zawiodło i nastąpiło uszkodzenie a potem już palenie żywym ogniem pcb.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płytkę końcówki mocy w subwooferze TS11, która uległa uszkodzeniu z powodu przegrzewania i braku bezpieczników. Zidentyfikował problem z masami (gnd, agnd, dgnd) na płytce, które są połączone na dolnej stronie, co może wpływać na działanie wzmacniacza. Uczestnicy dyskusji sugerują, że masy powinny być rozdzielone na sygnałową i prądową, a także zwracają uwagę na konieczność zastosowania odpowiednich bezpieczników. Użytkownik rozważa wymianę mosfetów IRF9640 i IRF640 na modele o niższym RDS, aby zredukować ciepło. Dodatkowo, zauważono, że płytka wzmacniacza jest nieprzymocowana, co może prowadzić do uszkodzeń mechanicznych. Wskazano również na potrzebę dodania kondensatorów do linii zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA