logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw pralka + suszarka o głębokości do 47 cm - jakie modele polecacie?

piernique 27 Wrz 2020 02:20 10104 9
REKLAMA
  • #1 18944850
    piernique
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Czy osoby obeznane z tematem mogą mi polecić zestaw: pralka + suszarka o głębokości do 47 cm, z możliwością ustawienia jednej na drugiej. Mam bardzo małą łazienkę i brak możliwości ustawienia sprzętu o większych wymiarach. Szukam zestawu od jednego producenta, ujednolicony wizualnie.
    Myślałam o kupnie pralko-suszarki, ale potrzebuję różnych programów prania i suszenia (np. program szybki, do delikatnych rzeczy itd.).
    Poza tym zależy mi na małym zużyciu wody i prądu. Zastanawiam się też nad pompą cieplną. Słyszałam, że jest to element awaryjny i dość drogi w naprawie.
  • REKLAMA
  • #2 18945714
    piernique
    Poziom 5  
    Po ponownych pomiarach doszliśmy do wniosku, że sprzęty mogą mieć głębokość 54 cm brutto, tj. od ściany łazienki za sprzętem do jego frontu z uwzględnieniem wszystkich wystających elementów - drzwiczek i pokręteł itd.
  • REKLAMA
  • #3 18945815
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
  • #4 18945891
    piernique
    Poziom 5  
    Rozważałam to, ale niestety takie rozwiązanie to duże zużycie wody i prądu oraz różnica w maksymalnym ładunku pomiędzy praniem a suszeniem. Zazwyczaj ta różnica wynosi ok. 2 kg. Część prania musiałaby czekać w misce lub zawisnąć na suszarce.
  • REKLAMA
  • #5 18946119
    misiek1111
    Poziom 37  
    Wymagania mocno ograniczające wybór. Należy zobaczyć jakie są w ogóle na rynku suszarki slim. A z tego co widać to tylko Beko, Hoover, Candy:
    https://www.euro.com.pl/suszarki,glebokosc-cm-!-55.bhtml
    Jedna na drugiej? może być problem, suszarka waży ok.40kg. Niby nie dużo, ale od wibracji obudowa pralki może się odkształcić. Zawsze można pospawać stolik, na którym stanęłaby suszarka, albo przykręcić platformę do ściany.

piernique napisał:
    takie rozwiązanie to duże zużycie wody i prądu

To nie jest argument. Cena kupna dwóch urządzeń zamiast jednego nigdy nie zamortyzuje się w oszczędności za energię elektryczną i wodę. Inaczej mówiąc, koszty brutto najbardziej prądo-wodożernej pralko-suszarki, będą niższe niż pralki+suszarki.
  • REKLAMA
  • #6 18946484
    piernique
    Poziom 5  
    Policzyłam koszty eksploatacji sprzętów. Do obliczeń wybrałam pralkę BEKO PWUV7646XWE, suszarkę BEKO MDF7444CX oraz pralko-suszarkę BEKO HTV7716XW.

1. Roczne zużycie prądu
    - pralka 173 kWh
    - suszarka 212,1 kWh
    razem: 385 kWh x 0,64 zł = 246,40 zł
    - pralko-suszarka 952 kWh x 0,64 zł = 609,28
    2. Roczne zużycie wody
    - pralka 10339 l = 10,34 m3 x 11,92 zł = 123,25 zł
    - pralko-suszarka 19000 l = 19 m3 x 11,92 zł = 226,48 zł
    Czyli eksploatacja zestawu pralka + suszarka to roczny koszt 369,65 zł, a pralko-suszarki to 835,76 zł. Różnica to 466,11 zł rocznie.
    Trzeba jeszcze uwzględnić fakt, że w P-S wysuszę maksymalnie 4 kg prania przy jednym cyklu, w S 7 kg. Czyli, żeby wysuszyć tę samą ilość prania musiałabym wstawić prawie 2 razy więcej cykli suszenia w P-S niż w samej S. Zatem koszty eksploatacji P-Si będą wyższe niż w moich wyliczeniach.

Koszty sprzętu to:
    - pralko-suszarka 1899 zł
    - pralka + suszarka (obecnie promocja przy zestawie to -10%) 3744,97 zł
    A zatem różnica wynosi 1846 zł i zwróci się po 4 latach (nie uwzględniając mniejszego wsadu suszenia w P-S).

Biorąc pod uwagę powyższe wyliczenia oraz fakt, że dwóch sprzętów będzie się używało znacznie bardziej komfortowo (więcej programów, funkcji, pojemność, równoczesne pranie i suszenie) stwierdziłam, że kupię jednak dwa osobne sprzęty. Poza tym w razie konieczności naprawy P-S zostanę pozbawiona obydwu funkcji.

Wybrałam:
    - pralkę BEKO PWUV7646XWE
    - suszarkę BEKO MDF7444CX
    Nigdy nie miałam żadnego sprzętu od tego producenta i zastanawiam się czy to dobry wybór.
  • #7 18946790
    misiek1111
    Poziom 37  
    Plus za wyliczenia, ale nie do końca są one merytorycznie poprawne. Różnica w kosztach eksploatacji pomiędzy P-S, a P+S wynosi ok. 2,5x na niekorzyść P-S. W rzeczywistości bliżej będzie do współczynnika 1,5-2x.
    BEKO MDF7444CX to suszarka z pompą ciepła, która zużywa mniej energii elektrycznej kosztem bardziej skomplikowanej konstrukcji niż zwykła suszarka z grzałką elektryczną.
    Porównałaś koszty eksploatacji pompy ciepła do grzałki elektrycznej - te będą zawsze na korzyść pompy ciepła (do czasu pierwszej usterki pompy :) ).
    Ja zrobiłem tylko porównanie podobnych sprzętów, opartych na tej samej technologii. Nie uwzględniałem też współczynnika komfortu, ani innych pomniejszych rzeczy.

Aby Ci utrudnić życie, możesz jeszcze poczytać tu :):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2918741.html
  • #8 18949993
    piernique
    Poziom 5  
    Zrobiłam porównanie sprzętów dostępnych na rynku. Nie znalazłam żadnej pralko-suszarki w wersji slim z pompą ciepła. Natomiast te z pompą w standardowych wymiarach kosztują od 5000 do 5700.

misiek1111 napisał:
    Aby Ci utrudnić życie, możesz jeszcze poczytać tu :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2918741.html

Zadałam pytanie na forum, żeby sobie życie ułatwić, a nie utrudnić. :)
  • #9 19796796
    wiktoriasokol14
    Poziom 1  
    Cześć @piernique i jak sprawdzają się sprzęty? Jesteś zadowolona? Jakiego łącznika użyłaś? Czy mogę prosić o głębokość rzeczywistość zestawu?
    Poszukuje zestawu, który zmieści się w słupku z łącznikiem w szafie o głębokości 50cm.
    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
  • #10 19796935
    piernique
    Poziom 5  
    Cześć,
    sprzętów używam od października 2020 i musze powiedzieć, że jestem bardzo zadowolona. Nie wiem jak wcześniej radziłam sobie bez suszarki :)
    W końcu kupiłam:
    - pralkę Beko EWUE7636XAW
    - suszarkę Beko EDF7434GXA
    - łącznik Beko PSKS
    cały zestaw ma głębokość 50 cm, do tego dochodzą drzwiczki, z którymi całość ma 54 cm. Łącznik generuje taką głębokość. Może zastanów się nad montażem suszarki na jakiejś wzmocnionej półce w szafie nad pralką, wtedy całość będzie płytsza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu pralka + suszarka o głębokości do 47 cm, który można ustawić jeden na drugim, z uwagi na ograniczoną przestrzeń w łazience. Rozważał pralko-suszarkę, ale wymaga różnych programów prania i suszenia oraz niskiego zużycia wody i energii. W odpowiedziach wskazano na ograniczenia w dostępnych modelach, sugerując marki takie jak Beko, Hoover i Candy. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z kosztami eksploatacji, porównując zestaw pralka + suszarka z pralko-suszarką, wskazując na wyższe koszty użytkowania pralko-suszarki. Zwrócono uwagę na problemy z wibracjami przy ustawieniu suszarki na pralce oraz na brak modeli slim z pompą ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA