logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V

DamianZjg 01 Paź 2020 00:16 4128 12
REKLAMA
  • #1 18952459
    DamianZjg
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Będę bardzo wdzięczny jeżeli wypowie się ktoś kto zna się na rzeczy i konkretnie oceni, czy warto czy dać sobie spokój. Mianowicie przez pomyłkę podłączyłem zły zasilacz do orbitreka, zamiast 9V podłączyłem 12V, po czym z komputerka który służy do sterowania orbitrekiem poleciała smuga dymu i zaśmierdziało. Po rozkręceniu obudowy komputera mój znajomy elektryk amator, pasjonata stwierdził, że przepaliły się... i tragedia. Chciałem się upewnić czy próbować naprawić sprzęt a może dać sobie spokój i sprzedać na części. Z góry dziękuję za pomoc ;) może ktoś ma dostęp do części zamiennych?
    Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18952826
    mikiosea
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zrób zdjęcie lepszej jakości zaznaczonego miejsca.
    Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V
  • #4 18954272
    DamianZjg
    Poziom 5  
    Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V Orbitrek KETTLER model VERSO 307 - podłączyłem zasilacz 12V zamiast 9V
  • REKLAMA
  • #6 18954383
    DamianZjg
    Poziom 5  
    Sam nie będę się nawet zabierał do tego, chciałem zobaczyć co wy o tym sądzicie. Jeżeli jest szansa naprawy za 50/100zl oddałbym go do jakiegoś elektryka specjalisty ale dużo cwaniaków często prawie nic nie robi i bierze pieniądze dlatego chciałem się wcześniej zorientować w temacie. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie 👍
  • Pomocny post
    #7 18954419
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9231
    Jeśli byś znalazł serwis zajmujący się takimi sprzętami - może za 100 zł naprawi. Nikt inny raczej nie - bez schematu można jedynie zgadywać co to za elementy (wartości).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18954754
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Większe zasilanie o 3V moim zdaniem nie powinno spowodować takiej usterki.
    Czy nie pomyliłeś biegunowości?
  • #11 18956754
    DamianZjg
    Poziom 5  
    yokoon napisał:
    Większe zasilanie o 3V moim zdaniem nie powinno spowodować takiej usterki.
    Czy nie pomyliłeś biegunowości?
    😎 a jeżeli pomyliłem... powiedzmy że nie ale elektryk ze mnie jak... a więc wszystko mogło się zdarzyć 😁
  • Pomocny post
    #12 18956795
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Jeśli pomyliłeś to może być dużo więcej zniszczeń.

Scenariusz optymistyczny: padły stabilizatory-można w granicach tej stówy wymienić. Pod warunkiem, że da się z tych "wybuchniętych" odczytać symbole. Albo na podstawie układu oszacować jakie powinny być.

Scenariusz pesymistyczny: doszło do uszkodzenia procka i/lub pamięci. Naprawa niemożliwa.
  • #13 18957627
    DamianZjg
    Poziom 5  
    teskot napisał:
    Jeśli pomyliłeś to może być dużo więcej zniszczeń.

Scenariusz optymistyczny: padły stabilizatory-można w granicach tej stówy wymienić. Pod warunkiem, że da się z tych "wybuchniętych" odczytać symbole. Albo na podstawie układu oszacować jakie powinny być.

Scenariusz pesymistyczny: doszło do uszkodzenia procka i/lub pamięci. Naprawa niemożliwa.
    Wybieram opcje drugą i daje sobie spokój sprzedam na części albo uszkodzony, dzięki bardzo za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył zasilacz 12V do orbitreka KETTLER model VERSO 307 zamiast właściwego 9V, co spowodowało dymienie i uszkodzenie komputera sterującego. W odpowiedziach zasugerowano wymianę stabilizatorów, które mogą być uszkodzone, co może kosztować około 50-100 zł. Istnieje jednak ryzyko poważniejszych uszkodzeń, takich jak uszkodzenie procesora lub pamięci, co może uniemożliwić naprawę. Użytkownik zdecydował się na sprzedaż sprzętu na części lub jako uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA