logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2

andrzejlisek 01 Paź 2020 06:22 1746 17
REKLAMA
  • #1 18952547
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    Obecnie mam dekoder Ferguson Ariva 252 Combo, konwerter Digiality SF-1T i czasza 65-70cm od Cyfrowego Polsatu. U mnie zalega konwerter GT-LST40M, zastanawiam się, czy w ogóle jest sens go wymieniać i dostosować instalację (przede wszystkim dokupić sumator SAT+Naziemna, który obecnie jest w konwerterze). Inny konwerter z sumatorem to od razu cena powyżej 100zł, bo ma Unicable, a więc kupowanie armaty do zabicia muchy.

Ciekawe, dlaczego poza jednym modelem Digiality SF-1T nie produkuje się konwerterów single lub ewentualnie twin połączonych z sumatorem, a wiadomo, że satelita jest raczej uzupełnieniem naziemnej a nie zamiennikiem (w Polsce powtarzają się jedynie dwie stacje, TVP Info i Trwam). A Unicable nie jest potrzebny, jak się ma jeden czy ewentualnie dwa odbiorniki.

Przy odbiorze z satelity Astra 28.2 stwierdziłem, że nie odbieram żadnej stacji FTA powyżej częstotliwości 11700MHz. Przy ustawianiu anteny patrzyłem na sygnały z satelitów Eutelsat na 16E, Astra 3 na 23,5E i Astra 4 na 4,8E, aby mieć jak najmocniejszy sygnał z nich.

Przy ustawieniu na 28.2 antena patrząc z góry prezentuje się tak, jak na zdjęciu, nade mną jest jeszcze jedna kondygnacja.
    Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2
    Jak przesuwam antenę w kierunku wschodnim (do ściany), to zanik sygnału jest ostrzejszy (szybciej znika zupełnie) niż jak przesuwam w kierunku zachodnim (od ściany).

Przy tej pozycji puściłem strojenie automatyczne i tuner znalazł takie transpondery, potem sprawdziłem które odbieram z jaką jakością, siła była 90%, a jakość według tabeli poniżej, a tam gdzie brak, to siła była 45% i jakość 10%, czyli zupełny brak sygnału (to nie wiadomo, jak tuner wyczuł transponder przy strojeniu):
    11085H 70
    11114H 70
    11144H 70
    11173H 70
    11267H 70
    11466H 70
    11496H 70
    11555H 70
    11585H 70
    11644H 50
    11673H 50
    11040V 70
    11227V 10
    11268V 60
    11481V 70
    11511V 20
    11540V 70
    11570V 70
    11599V 70
    11629V 70
    11658V 70
    11688V 20
    11767H brak
    11965H brak
    12005H 20 - doczytałem, że jest to transponder od satelity Badr 4 na pozycji 26E, na nim dekoder znalazł stacje, ale sygnał nie jest stabilny, skasowałem te stacje z listy.
    12081H brak
    12157H brak
    12195H brak
    12234H brak
    12273H brak
    12531H brak
    12675H brak
    11825V brak
    11863V brak
    11984V brak
    12176V brak
    12255V brak
    12331V brak
    12370V brak

Na innych satelitach (sprawdzałem Hotbird 13E, Astra 1 19,2E i Astra 3 23,5E) odbieram większość stacji z górnego zakresu, czyli konwerter jest sprawny.

Dla 28.2E tak wygląda widmo sygnału na PCM-1210:
    Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2 Ferguson Ariva 252 Combo, Digiality SF-1T - Odbiór z Astra 28.2

Z czego to może wynikać? Moim zdaniem musi mieć miejsce jest jeden z następujących faktów:
    1. Wszystkie transpondery powyżej F=11700 są przestawione na wiązkę brytyjską a informacje na KingOfSat nie są aktualne - jeżeli tak, to nie ma tematu, nie mam technicznej możliwości instalowania ogromnej czaszy i nie mam parcia na próby odbioru stacji nieprzeznaczonych do odbioru na terenie Polski.
    2. Ściana bloku uniemożliwia odbiór - ale na niższych częstotliwościach odbiera bez problemu, więc jak?
    3. Używany konwerter ma za słabe parametry, może GT-LST40M będzie lepszy, a może kupić jeszcze inny, jaki?
    4. A może jest jakiś inny problem?

Na innych satelitach przy odbiorze też jakość sygnału na dekoderze oscyluje w okolicach 70-75%. Antenę ustawiałem wielokrotnie i nigdy nie uzyskałem większej jakości (ale przy samym oglądaniu nie ma zaników). Na satelicie EutelSat 16E na niektórych transponderach wyciągam co najwyżej 20%, ale tu też subiektywna jakość jest w miarę dobra, tylko czasem drobne zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #2 18952581
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 470
    Sam sobie odpowiedziałeś, że przesuwając antenę w kierunku ściany sygnał coraz bardziej zanika. Aby móc w miarę dobrze odebrać sygnał należałoby zmienić miejsce mocowania anteny żeby nic nie zasłaniało widoku na satelitę. U znajomych i częściowo antenę przesłaniała chwiejąca się tuja i mieli częste zamrożenia obrazu, po przestawieniu anteny gdzie tuja nie zasłaniała pola odbiór stał się w stabilny. Na stronie extremesat.pl do odbioru z tego satelity posiadana antena powinna wystarczyć.
    http://www.extremesat.pl/FREESAT/zasieg_angielskiej_telewizji_w_Polsce.html
  • #3 18952586
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    nomudrek napisał:
    Sam sobie odpowiedziałeś, że przesuwając antenę w kierunku ściany sygnał coraz bardziej zanika. Aby móc w miarę dobrze odebrać sygnał należałoby zmienić miejsce mocowania anteny żeby nic nie zasłaniało widoku na satelitę. U znajomych i częściowo antenę przesłaniała chwiejąca się tuja i mieli częste zamrożenia obrazu, po przestawieniu anteny gdzie tuja nie zasłaniała pola odbiór stał się w stabilny. Na stronie extremesat.pl do odbioru z tego satelity posiadana antena powinna wystarczyć.
    http://www.extremesat.pl/FREESAT/zasieg_angielskiej_telewizji_w_Polsce.html

Dopuszczałem taką możliwość, ale skoro tak, to jak wytłumaczyć fakt, że część transponderów odbiera bardzo dobrze, a część wcale (nawet nie śladowo), skoro mówimy o transponderach z tego samego miejsca (z kilku satelitów zawieszonych obok siebie, że traktuje się jako jednego satelitę)?
  • REKLAMA
  • #4 18952792
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1145
    Tutaj Link masz aktualny wykaz, więc sobie sprawdź.
  • #5 18952928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18953108
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    _cheetah_ napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Z czego to może wynikać?

Pewnie ze wszystkiego po trochu, ale patrząc na spektra to wygląda mi to najbardziej na tłumienie kabla. Jaki kabel antenowy (typ) jest od konwertera do dekodera, jak długi i ile lat wisi?

Kabel jest biały, więc NIE przeznaczony do pracy na zewnątrz - jak się trafi marny jakościowo to już po jednym, dwu sezonach może zacząć sprawiać kłopoty.

Instalację zrobiłem w zeszłym roku latem wykorzystując przypadkowe kable, które lata temu pracowały w instalacji TV kablowej bez żadnego problemu, a potem zalegały kilka lat w piwnicy z myślą, że kiedyś mogą się przydać. Myślę o pewnych zmianach (w tym wymiana konwertera) i w tym wymianę kabli na nowe czarne, przeznaczone do pracy na zewnątrz. Co do długości, to od anteny do połączenia w mieszkaniu to jest mniej więcej 4m i ten odcinek mogę wymienić bez problemu, a potem już w mieszkaniu jest zamurowany kabel 3m nie ro ruszenia.

_cheetah_ napisał:
    Poza tym mikroskopijna ta antena jest... nie mówiąc o tym, że na obrotnicy skręt konwertera nie istnieje, co dodatkowo przyczynia się do osłabienia odbioru słabych sygnałów.

Antena 60cm jest chyba typową wielkością. Akurat taką jakiś czas temu rozdawał Cyfrowy Polsat. Na obrotnicy, im dalej od kierunku południowego (na którym nie ma skrętu konwertera), tym cała antena jest bardziej przechylona na bok wokół "osi optycznej" i tym samym zapewniony jest skręt konwertera, czy tak nie jest?
  • #7 18953128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 18953172
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Najdłuższy odcinek to jest Conotech NS100. Co do kąta konwertera, to nie wiem, bo ustawiałem bez skręcenia na Eutelsat 16 stopni (bo akurat ten satelita jest niemal dokładnie na południe). Jako, że ten saletita ma najsłabszy sygnał próbowałem obracać konwerter kilka stopni w jedną lub w drugą, ale nic to nie dało.

W ogóle, to bym chciał odbierać co najmniej Hotbird, Astrę 1 na 19,2, Astrę 2 (tyle ile się da), może jeszcze Eutelsat. Czy może lepiej zlikwidować obrotnicę, antenę ustawić na Eutelsat 16E, a pozostałe konwertery na dodatkowych uchwytach?
  • #9 18955386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 18955437
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Janusz1. napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Antena 60cm jest chyba typową wielkością
    andrzejlisek napisał:
    W ogóle, to bym chciał odbierać co najmniej Hotbird, Astrę 1 na 19,2, Astrę 2 (tyle ile się da), może jeszcze Eutelsat. Czy może lepiej zlikwidować obrotnicę, antenę ustawić na Eutelsat 16E, a pozostałe konwertery na dodatkowych uchwytach?

Chyba żartujesz? Jest jeszcze niewiedza.

Aby coś zrobić poprawnie trzeba wymienić antenę na min 90cm oraz te
    andrzejlisek napisał:
    wykorzystując przypadkowe kable
    .

Przyznaję się bez bicia, że nie jestem ekspertem w tych sprawach i nie mam dużego doświadczenia. A instalacje z 3 czy 4 konwerterami były nieraz wałkowane na forum i sam sporadycznie widywałem. Pierwsza instalacja miała być najtańszym kosztem z posiadanych elementów, a wydatki na dokupywane elementy ograniczać do minimum. Oczywiście nie neguję sensu wymiany kabli na czarne i anteny na większą.
  • #11 18955512
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18955574
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ja też wolałbym zostać przy obrotnicy, warto rozważyć różne dostępne możliwości. Czyli reasumując, w pierwszej kolejności większa antena i odpowiednie kable, potem można patrzeć, co tu jeszcze można ulepszyć.

Zapytam przy okazji, na jakie satelity najczęściej wykonuje się instalacje zbiorcze w blokach? Czytałem rozporządzenie na ten temat i tam jest tylko mowa, że powinna zapewniać odbiór z co najmniej dwóch pozycji, nic więcej. Hotbird jest popularny, bo ma kilka polskich kanałów, Astra 1 ma dużo stacji, ale zdecydowanie przeważają kanały po niemiecku. Natomiast satelita Astra 2 ma więcej kanałów po angielsku, więc dla przeciętnego człowieka wydaje się być bardziej atrakcyjny niż Astra 1, chociaż Astra 1 zajmuje miejsce historycznie pierwszego satelity telewizyjnego. Na podstawie czego zapada decyzja, ile i na jakie satelity administracja spółdzielni/wspólnoty zleca wykonanie instalacji?

Na pozycji 28.2 są tak naprawdę 3 satelity i w praktyce odbieram wyłącznie satelitę Astra 2G, pozostałych nie odbieram. Gdyby satelita świecił, to byłby mniejszy od gwiazdy, a te trzy satelity by się prawie zlewały w jedną kropkę, prawda? Pamiętam przeloty ISS nad Polską i był on wielkości silnej gwiazdy, a ISS jest dużo większy i leciał dużo bliżej mnie niż satelita RTV. Czy może odległość między satelitami Astra 2G, Astra 2E i Astra 2F jest na tyle znacząca, że Astra 2G jest widoczny bez żadnych przeszkód, a pozostałe dwa już ściana zasłania?
  • #13 18955662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18955734
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18956186
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    _cheetah_ napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Zapytam przy okazji, na jakie satelity najczęściej wykonuje się instalacje zbiorcze w blokach? Czytałem rozporządzenie na ten temat i tam jest tylko mowa, że powinna zapewniać odbiór z co najmniej dwóch pozycji, nic więcej.

Większość instalacji AIZ jest chyba tylko na jednego satelitę i jest to zawsze HotBird, z uwagi, że na nim są obie nasze platformy - Canal+ i CP.

Jeśli są dwa, to zawsze są to HoTBird i Astra 19°.

andrzejlisek napisał:
    Na podstawie czego zapada decyzja, ile i na jakie satelity administracja spółdzielni/wspólnoty zleca wykonanie instalacji?

Jest to arbitralna decyzja developera albo właściciela budynku (spółdzielnia, wspólnota, właściciel prywatny, itp). Ale, jak pisałem - decyduje oferta na satelicie, czyli głównie programy polskojęzyczne. Inne są drugorzędne.

http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20150001422/O/D20151422.pdf
    Par 192f, ust. 7, pkt. 2, lit. c, stoi jak byk, że mają być co najmniej dwa satelity (na pierwszy rzut oka chodzi o dwie pozycje, ale po głębszym zastanowieniu można przyjąć interpretację, że wystarczy jeden konwerter, bo są tak naprawdę 3 satelity HotBird obok siebie, nie wiadomo, co autor miał na myśli). No chyba, że przepis sobie, a życie sobie, a chodzi o wartość inwestycji pomnożona przez liczbę budynków, czy nawet klatek schodowych.
    W związku z powyższym, najbardziej pożądany satelita to Hotbird z powodów, które przedstawiłeś i to nie podlega dyskusji. A jak do tego trzeba dobrać jeszcze jednego satelitę, to formalnie nie ma znaczenia, jako to będzie satelita, bo żaden satelita inny niż HotBird nie retransmituje polskojęzycznych stacji (no może oprócz TV Trwam, ale on jest również w DVB-T, więc nic to nie wnosi). Dlatego deweloper czy właściciel może sam decydować, którego satelitę chce i zlecić odpowiednie wykonanie instalacji.

_cheetah_ napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Natomiast satelita Astra 2 ma więcej kanałów po angielsku, więc dla przeciętnego człowieka wydaje się być bardziej atrakcyjny niż Astra 1, chociaż Astra 1 zajmuje miejsce historycznie pierwszego satelity telewizyjnego.

Astra 28 w ogóle nie wchodzi w grę, jest skierowana na wyspy, u nas częściowo poza zasięgiem. Jak pisałem, liczy się oferta polskojęzyczna, a tak naprawdę oferta pakietów polskojęzycznych.

Wyklikaj sobie w googlu "Astra 2 coverage" albo "astra 2e satellite signal footprint maps" i obejrzysz sobie symulacje pokrycia.

Janusz1. napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Na pozycji 28.2 są tak naprawdę 3 satelity i w praktyce odbieram wyłącznie satelitę Astra 2G, pozostałych nie odbieram.

Aby uzyskać choć szczątkowy dostęp do całości to potrzebna CI antena min 3metry w idealnym ustawieniu.

Znam dobrze ten temat. W całej dyskusji zastosowałem skrót myślowy, że mówiąc o satelicie 28.2 mam na myśli tylko te transpondery, które opromieniowują całą Europę, bo część satelitów opromieniowuje tylko UK, a część opromieniowuje całą Europę. Te pierwsze po prostu nie są przeznaczone do odbioru w Polsce i tyle, ale jak ktoś chce instalować anteny o średnicy 3m i próbować je odbierać, to proszę bardzo, ale to nie jest zabawa dla zwykłego zjadacza chleba i ja do tej grupy zapaleńców nie należę. Czytałem, że odbiór też nie jest pewny, na wschodzie Polski jest inaczej, a na zachodzie jest inaczej.

_cheetah_ napisał:
    andrzejlisek napisał:
    Na pozycji 28.2 są tak naprawdę 3 satelity

One są 36tys. km nad nami, więc może w jakichś sprzyjających warunkach coś tam może można zauważyć (teleskopem?). Nie wiem, nigdy się nad tym nie zastanawiałem... ;)

Nie chodzi mi o próby faktycznego zaobserwowania tych satelitów, tylko o to, czy satelity są obok siebie, że się zlewają, czy między nimi jest znaczna odległość, że na Ziemi tworzą punkty odległe podobnie jak gwiazdy Wielkiego Wozu.
  • #16 18965642
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Wymieniłem antenę na Corab AS-90/ALU, a kabel na Triset 113PE. Ustawiłem antenę na najsilniejszy sygnał z Astra 2 (wtedy oś optyczna anteny jest równolegle do ściany bloku) i ponownie wyszukałem kanały. Znalazł dokładnie tyle samo, czyli to, co podaje Astra 2G. Wygląda na to, że satelity Astra 2E i Astra 2F są bardziej wysunięte na wschód, co w moim przypadku uniemożliwia ich odbiór. Właśnie https://pl.kingofsat.net/pos-28.2E.php podaje pozycje poszczególnych satelitów i to potwierdza moje przypuszczenie. Krótko mówiąc, mam przeszkodę architektoniczną i muszę się z tym pogodzić (lub ewentualnie zamontować antenę na dłuższym wysięgniku).

Natomiast na Astra 1 i HotBird, przedtem było przeciętnie 75% jakości, teraz jest przeciętnie 80% jakości, nierzadko 85%, czyli powiększenie anteny coś tam daje.
  • #17 18966140
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dekoder Ferguson Ariva 252 Combo oraz konwerter Digiality SF-1T, a także czaszę 65-70 cm od Cyfrowego Polsatu. Zastanawia się nad wymianą konwertera GT-LST40M oraz dostosowaniem instalacji, w tym zakupem sumatora SAT+Naziemna. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z odbiorem sygnału z satelity Astra 28.2, gdzie zauważono problemy z odbiorem stacji FTA powyżej 11700 MHz. Użytkownicy sugerują, że przyczyną problemów mogą być niewłaściwe kable antenowe oraz zbyt mała antena. Wskazano na potrzebę wymiany anteny na większą (min. 90 cm) oraz użycia kabli o wysokim współczynniku ekranowania. Użytkownik wymienił antenę na Corab AS-90/ALU oraz kabel na Triset 113PE, co poprawiło jakość odbioru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA