logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonoff mini przy wyłączniku podwójnym schodowym.

Karol7722 01 Paź 2020 09:10 3453 4
REKLAMA
  • #1 18952697
    Karol7722
    Poziom 2  
    Witam.
    W jednym z pomieszczeń posiadam instalację na dwóch podwójnych wyłącznikach schodowych wg schematu poniżej (schemat nie mojego autorstwa, ale wg takiego rozwiązania było to wykonywane)
    Czy jest możliwe do takiej instalacji podpięcie sonoffów mini? Jeśli tak to będę wdzięczny za opisanie sposobu.
  • REKLAMA
  • #2 18953004
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Odpowiem pytaniem. Czy ten Son off ma styki przełączne, czy tylko styk za łączny, Jeśli tylko za łączny, będzie potrzebny przekaźnik sterowany ~230 V z dwoma stykami przełącznymi. Może będzie potrzeba dwóch Son off, i dwa przekaźniki.
  • REKLAMA
  • #3 18953036
    Karol7722
    Poziom 2  
    Poniżej przesyłam schematyczny rysunek tego sonoffa. Nie wiem czy to pomoże.Sonoff mini przy wyłączniku podwójnym schodowym.
    Dodatkowo schemat sonoffa na pojedynczy włącznik schodowy
    Nigdzie nie mogę znaleźć opisanego sposobu na podwójny włącznik schodowy. Rozumiem, że raczej będą potrzebne 2 urządzenia, każde na jeden włącznik, ale jak to podłączyć przy wyżej zamieszczonym układzie.
  • REKLAMA
  • #4 18953188
    mpier
    Poziom 29  
    Ocena: 141
    Witam,
    ważne jest jakie przewody masz położone między łącznikami, do lamp, gdzie masz zasilanie, i jakie jesteś w stanie położyć nowe przewody (skąd i dokąd) w razie konieczności.
  • #5 18957208
    Karol7722
    Poziom 2  
    Wszystko jest połączone jak na pierwszym schemacie. Przy jednym włączniku mam fazę z sieci. Z drugiego są wyjścia na punkty świetlne, a oba włączniki są połączone za pomocą 4 żył. Ogólnie cała instalacja już funkcjonuje i nie chciałbym dokładać nowych przewodów bo wiąże się to z dużą ilością kucia. Myślałem ewentualnie o wymiana obu włączników na: Sonoff TX T1 2C, działają również w ramach RF 433Mhz tylko nie wiem czy można je ze sobą sparować. W takim przypadku jeden włącznik miałby doprowadzone L i N oraz wyjśnie na oba punkty, a drugi jedynie L i N i odpowiednio sparowane za pomocą RF 433 Mhz czy ktoś może potwierdzić, że dany sposób działa?
REKLAMA