logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator w łazience - napięcie na kablu neutralnym

franz87 01 Paź 2020 17:30 1095 5
REKLAMA
  • #1 18953600
    franz87
    Poziom 16  
    Ocena: 82
    Wtam,

Mam w łazience 2 włączniki krzyżowe światła.
    Podłączyłem wentylator łazienkowy z timerem (przewody: Neutralny, Fazowy, Timer).

Co mnie martwi, to, że na przewodzie neutralnym po zmierzeniu multimetrem występuje napięcie ok.130-140V
    Czy jest to w tym przypadku normalne ?

Nie jestem elektrykiem, na fizyce się nie znam, ale myślałem, że to zadanie mnie nie przerośnie :(

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18953609
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    franz87 napisał:
    Podłączyłem wentylator łazienkowy z timerem

A do czego go podłączyłeś, czyli do których przewodów i w którym miejscu instalacji?
    franz87 napisał:
    na przewodzie neutralnym po zmierzeniu multimetrem występuje napięcie ok.130-140V

Jak wentylator jest włączony?
    Podaj trochę więcej informacji.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #3 18953676
    franz87
    Poziom 16  
    mariann napisał:
    Witam
    franz87 napisał:
    Podłączyłem wentylator łazienkowy z timerem

A do czego go podłączyłeś, czyli do których przewodów i w którym miejscu instalacji?

Podłączam wentylator w taki sposób:
    - przewód Timera - wpinam go (we włączniku światła, który z tych dwóch krzyżowych jest tym "skrajnym" w sensie to nie do niego jest podłączone zasilanie lampy) w pin łączący go z przewodem lampy.

- przewód Fazowy - tu był problem, bo wentylator do pracy wymaga kabla fazowego, który wyzwala działanie (w/w przewód lampy) oraz osobnego przewodu fazowego do zasilania wentylatora. I tutaj w przyszłości będzie pociągnięty kabel fazowy z gniazdka sąsiedniej ściany.
    Póki co na potrzeby testu mam kabel z wtyczką do gniazka elektrycznego, który uciąłem i jego przewód fazowy jest połączony z przewodem zasilania wentylatora.

- no i ów nieszczęsny przewód Neutralny. On jest połączony z przewodem neutralnym kabla, który łączy obydwa gniazdka krzyżowe ze sobą.

Mam nadzieje, że opisałem to zrozumiale.

Cytat:
    Jak wentylator jest włączony?

tak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18953795
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    franz87 napisał:
    I tutaj w przyszłości będzie pociągnięty kabel fazowy z gniazdka sąsiedniej ściany

Mowy nie ma żebyś zastosował takie rozwiązanie, tym bardziej jeśli to inna faza.

Tak opisałeś sytuację że dalej nic nie wiadomo.
    Po co ci dwa krzyżowe do światła :?:

franz87 napisał:
    na przewodzie neutralnym po zmierzeniu multimetrem występuje napięcie ok.130-140V

Mi to wygląda że przewód neutralny nie jest nigdzie połączony z instalacją.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18953828
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    franz87 napisał:
    On jest połączony z przewodem neutralnym kabla, który łączy obydwa gniazdka krzyżowe ze sobą.

Jesteś pewien? Przełącznik krzyżowy nie wymaga przewodu neutralnego.
    A może chodziło o przełącznik schodowy? On również nie potrzebuję przewodu neutralnego.
    Coś namieszałeś.
    mawerix123 napisał:
    Mowy nie ma żebyś zastosował takie rozwiązanie, tym bardziej jeśli to inna faza.

Ostrzega, jak tak zrobisz może dojść do pojawienia się napięcia międzyfazowego ( 400V ).
  • #6 18953889
    franz87
    Poziom 16  
    Cytat:

Coś namieszałeś.

Z pewnością :)

mawerix123 napisał:

Ostrzega, jak tak zrobisz może dojść do pojawienia się napięcia międzyfazowego ( 400V ).[/quote]

O tym nie pomyślałem :crazyeyes:
    Rzeczywiście to niedopuszczalne podłączyć dwa przewody z różnych faz 8-O

Będę musiał w takim razie zrezygnować z wentylatora z timerem aktywowanym włącznikiem światła.

Łatwiej mi będzie pociągnąć kabel od lustra, które jest zaraz koło wentylatora, i kupić wentylator z włącznikiem na sznurku.
REKLAMA