logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłe spadki fps w Batman Arkham Knight - GPU czy HDD? Specyfikacja: i5-4590, GTX 970, DDR3 2x4GB

Mattii23 02 Paź 2020 15:35 765 6
REKLAMA
  • #1 18955278
    Mattii23
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Witam forumowiczów!

Tak jak w temacie borykam sie z nagłymi spadkami płynności gry w Batmanie Arkham Knight. Zazwyczaj dzieję sie to jeżdżę bądź latam po mieście, często towarzyszą temu doładowywania cieni albo tekstur. Moje pytanie brzmi czy da się temu jakoś zaradzić i czy jesteśmy w stanie stwierdzić po której stronie leży przyczyna czy po stronie GPU czy HDD ( tak niestety dobrze widzicie HDD, obawiam się to on może być winowajcą)

Moja specyfikacja
    Intel Core i5-4590 (4x 3,30GHz)
    MSI GeForce GTX 970 4GB
    Crucial Ballistix DDR3 (2x4GB)
    seagate barracuda 1TB :(
    Thermaltake 530w 80+ Bronze

Nadmienię jeszcze że podobny problem miałem z GTA V, zazwyczaj w mieście.
  • REKLAMA
  • #2 18955311
    Roojozzo
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    W GTA V mam to samo, pomogło włączenie synchronizacji pionowej :)

Zeskanuj sobie w wolnej chwili dysk HD Tunem i wrzuć tutaj wynik. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno ssd i przeniesienie gier.
  • REKLAMA
  • #3 18955637
    Mattii23
    Poziom 3  
    A dodam jeszcze że czasem takim zacięciom towarzyszy zacięcie dźwięku.

Poniżej załączam skan crystal diskiem
    Nagłe spadki fps w Batman Arkham Knight - GPU czy HDD? Specyfikacja: i5-4590, GTX 970, DDR3 2x4GB
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19282606
    Mattii23
    Poziom 3  
    Piszę teraz o Forzie Horizon 4. Zauważyłem taką zależność że gra potrafi śmigać w 60 fps na ULTRA płynnie bez zacinania, ale warunkiem jest świeżo odpalony komputer. Jeśli komputer przed uruchomieniem gry był normalnie użytkowany, to niemal pewnym jest że gra będzie chodził paskudnie. Wracamy wtedy do początku i po ponownym uruchomieniu komputera gra chodzi znowu super i bez zastrzeżeń. Może to dać jakiś trop, tylko nie wiem jaki :) Piszę teraz o Forzie Horizon 4. Zauważyłem taką zależność że gra potrafi śmigać w 60 fps na ULTRA płynnie bez zacinania, ale warunkiem jest świeżo odpalony komputer. Jeśli komputer przed uruchomieniem gry był normalnie użytkowany, to niemal pewnym jest że gra będzie chodził paskudnie. Wracamy wtedy do początku i po ponownym uruchomieniu komputera gra chodzi znowu super i bez zastrzeżeń. Może to dać jakiś trop, tylko nie wiem jaki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłymi spadkami fps w grze Batman Arkham Knight, które występują głównie podczas poruszania się po mieście, co może być związane z doładowywaniem cieni i tekstur. Specyfikacja sprzętowa obejmuje procesor Intel Core i5-4590, kartę graficzną MSI GeForce GTX 970 oraz dysk HDD Seagate Barracuda. Użytkownicy sugerują, że problem może być spowodowany przez dysk HDD, a zalecają przeprowadzenie diagnostyki za pomocą narzędzi takich jak HD Tune oraz rozważenie zakupu SSD. Dodatkowo, zauważono, że zacięcia dźwięku mogą towarzyszyć problemom z wydajnością. Wspomniano również o podobnych problemach w grze GTA V, co sugeruje, że może to być ogólny problem z wydajnością w grach na tym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA