logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LPGTech - Gaz nie chce się załączyć - jeden długi sygnał

stawikendo 09 Paź 2020 21:10 5997 5
REKLAMA
  • #1 18968395
    stawikendo
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam od wczoraj Primerę P11 2.0 z instalacją LPGTech IV gen. Wczoraj i w sumie dzisiaj też było jeszcze wszystko w porzadku, ale jak chciałem kolejny raz odpalić to usłyszałem jeden długi pisk. Nie chce się przełączyć na gaz, dzieje się to co na filmie. W instrukcji jest napisane, że jeden długi sygnał występuje w przypadku błędu sterownika. Sprawdziłem elektrozawór przy butli i nawet nie słychać, żeby 'cykał'. Gazownik w pobliżu nie ma terminów żeby szybko ogarnąć, więc próbuję samemu to ogarnąć. Odłączenie akumulatora nie pomogło. Jutro planuję sprawdzić jak wygląda plus i masa do sterownika, może nie ma siły żeby załączyć elektrozawory? Wszystkie kostki są podpięte, styki nie są zaśniedziałe.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18968487
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    stawikendo napisał:
    masa do sterownika

Ja obstawiam to...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18968540
    terlo
    Poziom 10  
    1 Odepnij elektrozawór od instalacji i podepnij na krótko bezpośrednio do akumulatora i posłuchaj jak załącza/rozłącza. Powinno być go wyraźnie słychać.
    2 To samo spróbuj z elektrozaworem przy parowniku.
    3 sprawdź przewody do czujnika temperatury
    4 sprawdź węże wodne do parownika czy nie zapowietrzone.( Jeżeli węże nie będą ciepłe po kilku minutach coś jest nie tak)
    5 sprawdź co w instrukcji pisze na temat czerwonej lampki. U mnie oznacza, że nie ma gazu. ( nie oznacza niskiego ciśnienia/ rezerwy tylko jego brak)
    6 Sprawdź szczelność przewodów- rurek z gazem ( będą oszronione w miejscu wycieku TYLKO PROSZĘ NIE DOTYKAJ TEGO )
    NIc więcej bez komputera nie przychodzi mi do głowy.

Dodano po 2 [minuty]:

Ture11 napisał:
    stawikendo napisał:
    masa do sterownika

Ja obstawiam to...

W sumie masz rację od tego należałoby zacząć.
  • REKLAMA
  • #4 18968983
    stawikendo
    Poziom 6  
    terlo napisał:
    1 Odepnij elektrozawór od instalacji i podepnij na krótko bezpośrednio do akumulatora i posłuchaj jak załącza/rozłącza. Powinno być go wyraźnie słychać.
    2 To samo spróbuj z elektrozaworem przy parowniku.
    3 sprawdź przewody do czujnika temperatury
    4 sprawdź węże wodne do parownika czy nie zapowietrzone.( Jeżeli węże nie będą ciepłe po kilku minutach coś jest nie tak)
    5 sprawdź co w instrukcji pisze na temat czerwonej lampki. U mnie oznacza, że nie ma gazu. ( nie oznacza niskiego ciśnienia/ rezerwy tylko jego brak)
    6 Sprawdź szczelność przewodów- rurek z gazem ( będą oszronione w miejscu wycieku TYLKO PROSZĘ NIE DOTYKAJ TEGO )
    NIc więcej bez komputera nie przychodzi mi do głowy.

Dodano po 2 [minuty]:

Ture11 napisał:
    stawikendo napisał:
    masa do sterownika

Ja obstawiam to...

W sumie masz rację od tego należałoby zacząć.

1-4: posprawdzam wsszystko jak pogoda się polepszy i dam znać
    5: Instrukcja mówi że czerwona lampa oznacza prace na benzynie a jeden długi sygnał (jak na filmie) oznacza błąd sterownika.
    6: Wycieków nie ma, to pierwsze co mi do głowy przyszło
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18969054
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    Błąd sterownika gazu. Podłącz komputer diagnostyczny i odczytaj błąd.
  • #6 18969491
    stawikendo
    Poziom 6  
    Naprawione. Problemem okazał się bezpiecznik. Wczoraj sprawdzałem wizualnie i wyglądał ok, drucik nie jest przerwany. Dzisiaj znalazłem probówkę samochodową więc sprawdziłem bezpiecznik jeszcze raz i okazało się, że nie przewodzi prądu, bo jest lekko zaśniedziały. Dziękuję za odpowiedzi, zamykam.
REKLAMA