logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia I 1999 1.9 TDI - Falujące obroty, utrata mocy, szary dym. Czy to turbina?

krzychuuu80 10 Paź 2020 18:41 1710 13
REKLAMA
  • #1 18969750
    krzychuuu80
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Od niedawna mam problem z samochodem.
    Po odpaleniu przez ok 10 sekund falują obroty tzn 600-900 obr na min. Później wszystko się uspokaja, ale przy próbie ruszania po chwili jazdy przy mocniejszym naciśnięciu na gaz auto traci moc na moment jakby przyduszalo później odzyskuje i wtedy szary dym puszcza - nie biały jak w zimie i nie czarny jak sadza. Dopiero jak na "luzie" docisnę gaz tak do 3000-4000 wszystko ustępuje tzn da się jechać, ale moc na 5 biegu jest słaba 100-120 km na godzinę ciężko osiągnąć. Pedały gazu w podłodze, a mocy mało.
    Wymieniłem póki co przewody paliwowe przy silniku. Filtr powietrza czysty. Paliwa też niedawno wymieniany. Przy baku sucho.
    Mechanik mówił że może być turbina.
    Mieliscie taki przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 18969861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18969903
    krzychuuu80
    Poziom 9  
    To podpowiedz skoro tak miales. Sprawdził turbinę niby coś się nie załącza, ale mówił że jeszcze sprawdzi przewody te od powietrza itp.
  • #4 18969932
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6349
    krzychuuu80 napisał:
    Sprawdził turbinę niby coś się nie załącza,
    A to tam jest jakiś włącznik/wyłącznik turbiny? Jedź do prawdziwego mechanika, bo póki co to u niego nie byłeś. Po objawach, to możesz mieć zatarty tłoczek przestawiacza kąta.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 18971012
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Najlepiej było by ściągnąć logi. Ale jak mechanik cośtam robi to pozwól mu robić, po co zaraz szukać przyczyn przez internet.
  • REKLAMA
  • #7 18971048
    krzychuuu80
    Poziom 9  
    Niby po podłączeniu komputera nic nie pokazało.
    Nie szukam tylko pytam bo chciał na początku wymienić turbinę, ale później go coś olśniło i kazał się wstrzymać przed kupnem. Turbina 600 zł po regeneracji także się nie dziw że pytam czy ktoś miał taki przypadek.
  • #8 18971389
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 505
    Nie chodzi o samo podłączenie komputera tylko o coś takiego jak tutaj o:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3734585.html

A przypadki takie były, ale wiesz, przyczyn jest wiele. Powszechne są uszkodzenia wężyków i zaworów podciśnieniowych.
  • #9 18972108
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 483
    Zacznijcie od wyczyszczenia egra, czy pompa wtryskowa jest sucha, turbo nie ma nic do odpalania.
  • #10 18973295
    krzychuuu80
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak na tym filmiku.
    https://youtu.be/URad9uuzwaU
    Odpaliłem. Zero falowan obrotów. Ruszam bez problemu przy zmianie biegów też.
    Przejechałem z 500 metrów wpiolem wtyczkę. Palę auto niby obroty ok, ale jedynka ruszam i szarpie.
    Także jutro jeszcze sprawdzę bo chyba problem się rozwiązał.

Gdyby tak było to ile mogę jeździć z odłączonym przepływomierzem? Stanie się coś jak będę jezdzil zanim kupię nowy? Czy to nie ma wpływu na silnik itp?
  • #11 18973316
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18987736
    niikii
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Sprawdź podciśnienia w układzie sterowania turbiną. Po zdjęciu któregokolwiek wężyka powinieneś usłyszeć syknięcie - zassanie powietrza do układu. Jeśli tak będzie to jest OK i trzeba szukać dalej. Jeśli tak nie będzie to mogła się któraś z końcówek węży podciśnieniowych zużyć/złamać albo któryś wężyk przetrzeć. Jeśli nie ma podciśnienia nie będzie sterowania zaworem sterującym pracą turbiny. Jeszcze jedno: jak u Ciebie z hamulcami? Może serwo maż walnięte i w ogóle nie można uzyskać podciśnienia? Jeśli masz kogoś kto ma zawór (chyba N75) możesz podmienić i sprawdzić czy to nie on. Podłączenie jakiegoś VAGa z kimś kto rozumie wyświetlane wartości powinno pomóc (chodzi tu o np. ciśnienie doładowania podczas jazdy z różnymi prędkościami i różnym obciążeniem). VAG nie pokazuje usterki uszkodzenia podciśnienia. Ponadto nie wiem jaki masz silnik. W AHH turbina miała zmienną geometrię łopatek. Jeśli są zatarte to też nie wiele uzyskasz.
  • #14 18988856
    krzychuuu80
    Poziom 9  
    5 dni temu wymieniłem przepływomierz i problem znikł 😁
    Kupiłem używkę. Ścianki były tłuste od oleju, ale mimo to z autem nie ma żadnych problemów. Wyczyscilem i póki co jest ok.

Mój po wyjęciu czyściutki i nie tłusty. Także nie wiem co mogło paść w nim.
    Ale najważniejsze że wszystko ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z samochodem Skoda Octavia I 1999 1.9 TDI, objawiające się falowaniem obrotów (600-900 obr/min), utratą mocy przy przyspieszaniu oraz wydobywaniem szarego dymu. Po wymianie przewodów paliwowych i czyszczeniu filtra powietrza, mechanik zasugerował, że problem może dotyczyć turbiny. W trakcie dyskusji użytkownicy sugerują sprawdzenie podciśnień, wężyków oraz zaworów, a także czyszczenie EGR i pompy wtryskowej. Po wymianie przepływomierza problem zniknął, co sugeruje, że to on był przyczyną usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA