logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

staryTV + dekoder Echostar przez koncentryk-fonia szaleje

szutka 12 Paź 2005 11:11 2231 7
REKLAMA
  • #1 1892253
    szutka
    Poziom 11  
    Jestem w anglii, moze jeszcze z 10mies, nie chce sie tu rozsiadac wiec zorganizowalem stary (moze z 15lat, bez Euro-zlacza) odbiornik i proboje go podlaczyc do dekodera Polsatu Echostar dsb 606.Obraz jest bardzo dobry ale na fonii jest przydzwiek uniemozliwiajacy sluchanie.Gdzies spod niego wydobywa sie normalny dzwiek ale...nie da sie tego sluchac.Przydzwiek nieco sie zmienia, gdy na ekranie pojawia sie info o programie przy zmianie kanalu na satelicie, lub pojawia sie bialy podpis itp.Podobny problem znany jest mi z Polski, gdy takie efekty (ale nie az tak uciazliwe) pojawialy sie przy niezbyt dobrze ustawionej antenie TV naziemnej.
    O TV moge powiedziec, ze jest raczej czuly, bo na zwyklej pokojowej antence bez wzmacniacza odbieral lokalna telewizje dobrze (i bez przydzwieku).Nie mam mozliwosci zmiany systemu w odbiorniku.Ot stary telewizor strojony pokretlami dla kazdego kanalu. Probowalem zmieniac system w dekoderze z PAL B/G na PAL D/K- obraz: bez zmian; przydzwiek: bez zmian.Probowalem przesuwac w dekoderze kanal komunikacji z telewizorem z 39 na 38-nie pomaga. Na tym moje umiejetnosci sie koncza...Bardzo mozliwe, ze sprawa jest trywialna, albo niemozliwa do poprawienia.Myslalem, ze moze sygnal z dekodera jest za silny i moznaby probowac bocznikowac go jakim potencjometrem, ale nie chce rozgrzebywac sprawy - wole sie najpierw zapytac.Moze telewizory standardowo maja jakas mozliwosc doregulowania do sily sygnalu....(jakis potencjometr pod obudowa)-Nie wiem.Licze na pomoc, albo przynajmniej informacje czy to sie w ogole da zrobic.Dzieny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1892324
    Zbynoch
    Poziom 24  
    Ocena: 4
    Witam.
    Myślę, że problem tkwi w niezgodności standardu fonii TV i dekodera SAT. W GB częstotliwość różnicowa fonii wynosi 6MHz – standard BG = 5,5MHZ a DK = 6,5MHz.
    Najprostszym rozwiązaniem byłoby przestrojenie TV, używając fonii RYMI-angielskej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1892474
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    jak dobre rozumiem tv masz z angli a nie z polski a dekorer sat z polski i tak dekoder pewnie daje sygnał z modulatora fonię 5,5mhz a w angielski tv ma 6mhz i dlatego masz takie obiawy jak opisujesz i teraz co zrobić trzeba by albo założyć fonię do tv odpowiednią ale skąd ją wziąść w angli można też poszukać na szrocie jakieś wideo ale angielskie podłączyć wideo do tv a sat do wideo i tak oglądać i można też wykorzystać sam modulator z takiego wideo podłączyć zasilanie i sygnały na wejście a na wyjściu uzyskasz odpowiedni sygnał
  • #4 1892534
    szutka
    Poziom 11  
    Ha! dzieki bardzo za pomoc.A ja liczylem ze wystarczy srubokret :( Ale spoko-cos wykombinuje :)
  • REKLAMA
  • #6 1895171
    szutka
    Poziom 11  
    h jaworski napisał:
    przestroić samą fonię w tv też można pewnie ale wtedy stracisz dzwięk na tv angielskiej może też prubować przestoic sam modulator 1w tunerze sat

Dzeki bardzo za pomoc i przepraszam za lamerstwo-ale mam przez to rozumiec, ze jest mozliwosc przestrojenia fonii za pomoca jakiegos potencjometru/trymera na plytce telewizora? Nie zalezy mi na odbiorze tv angielskiej (sam smieci tu leca :) ).Poza tym zawsze moge zestroic toto spowrotem.Przestrojenie tunera sat odpada-nowka i w przeciagu roku bede go uzywal spowrotem w Polsce (mam taka nadzieje). PZDR i dziekuje
  • REKLAMA
  • #8 1897994
    szutka
    Poziom 11  
    Hej. Z tego co zdazylem wyczaic to demodulator jest na TBA120 ale nie zdazylem zauwazyc czy filtry sa rozwiazane za pomoca piezo czy tez na LC, raczej na LC bo wzmacniacz mocy nie jest na ukl scalonym ale na elem. dyskretnych.Mam juz jakies schematy aplikacyjne tego demodulatora-sproboje pokrecic. Z tego co zauwazylem uklad ten wykorzystuje dwa ukl. rezonansowe powstaje weic pytanie-jaki jest algorytm takiego dostrajania: ktory filtr regulowac pierwszy i kiedy uznac go za dostrojony. Dodam ze jedynym przyrzadem pomiarowym jakim dyponuje jest moj sluch :). Jak sie nie uda to kupie zestaw glosnikow aktywnych do komputera i podepne go pod EURO. Tylko ze to tak nieambitnie - poddawac sie :). Pozdrwiam i dziekuje za wszelka pomoc.TV - to jakis staruszek, nie mam pojecia jakiej firmy, zdazylem tylko zauwazyc ze wyprodukowany w Belgii

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia starego telewizora (ok. 15 lat, bez złącza Euro) wyprodukowanego w Belgii do dekodera satelitarnego Polsatu Echostar DSB 606 w Wielkiej Brytanii. Obraz jest dobrej jakości, natomiast dźwięk zawiera uciążliwy przydźwięk, który zmienia się przy pojawianiu się napisów lub informacji o programie. Przyczyną jest niezgodność standardów fonii między telewizorem a dekoderem. W Wielkiej Brytanii standard fonii ma częstotliwość różnicową 6 MHz, podczas gdy w Polsce standard BG to 5,5 MHz, a DK 6,5 MHz. Proponowanym rozwiązaniem jest przestrojenie fonii w telewizorze, co może wymagać regulacji filtrów rezonansowych (prawdopodobnie na układzie TBA120) za pomocą potencjometrów lub trymerów na płycie telewizora. Przestrojenie tunera satelitarnego jest niepożądane ze względu na planowane dalsze użytkowanie dekodera w Polsce. Alternatywnie można użyć modulatora z angielskiego magnetowidu, aby dopasować sygnał fonii do telewizora. Regulacja wymaga znajomości algorytmu dostrajania filtrów rezonansowych i jest możliwa do wykonania na podstawie słuchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA