logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie używanego pilota SM4 do radioodbiornika Nice Smilo SMX2

TrempeS 22 Paź 2020 20:13 3222 4
REKLAMA
  • #1 18993940
    TrempeS
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Cześć,
    Zgubiłem pilota, dlatego musiałem wykasować wszystkie zapamiętane nadajniki w odbiorniku Nice Smilo SMX2

Procedura
    1 Przytrzymać przycisk na radioodbiorniku przez około 12sekund,
    2 Dioda zapali się, zgaśnie, zacznie migać
    3. Zwolnić przycisk podczas trzeciego mignięcia
    4. Dioda zaczyna szybko migać, następnie powoli pięciokrotnie potwierdzi skasowanie pamięci

Zweryfikowałem, pamięć została wyczyszczona piloty nie działają.

Następnie staram się zaprogramować uzywanego pilota SM4 (przycisk3) do radioodbiornika

Procedura1
    1 Przytrzymuję przycisk na radioobiorniku przez około 2 sekundy aż dioda radioodbiornika zaświeci się
    2 Przytrzymuję wybrany przycisk na pilocie przez około 3 sekundy
    3 Radioodbiornik potwierdzi zakodowanie pilota mrugając diodą 3 razy
    4 Czekam, aż dioda na radioodbiorniku zgaśnie i urządzenie wyjdzie z trybu kodowania

Nieudany test pilota,komunikacja nie działa.

Procedura 2
    1 Krótkim przyciśnięciem przycisku radioodbiornika wybieram kanał (1x kanał 1 - przewody białe, 2x kanał2 - przewody fioletowe)
    2 Urządzenie potwierdzi wybrany kanał poprzez jedno lub dwa mrugnięcia, przejdzie do trybu kodowania sygnalizując to szybkim miganiem
    3 Przytrzymać wybrany przycisk na pilocie przez około 3 sekundy
    4 Czekam, aż dioda na radioodbiorniku zgaśnie i urządzenie wyjdzie z trybu kodowania

Test także bez efektu, komunikacja nie działa.
    Testowane na kilku uzywanych pilotach.
    Kasowanie pamięci urządzenia ponowione kilkukrotnie.
    Zasilanie odłączone od radioodbionika na 30 minut.
    Nic nie pomaga.
    Co robię źle ?

Pozr,
    Tomek
  • REKLAMA
  • #2 18994828
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Wszystko OK, ale skąd w punkcie drugim procedury 2 to szybkie miganie?
    Normalnie jest tak:
    Naciskasz krótko przycisk odbiornika (raz dla 1 kanału, 2 razy dla drugiego). LED odbiornika powinien mrugać sekwencjami co 1 sekundę : jedno szybkie mrugnięcie co sekundę - kanał 1 czeka na dopisanie, 2 szybkie mrugnięcia - sekunda przerwy - kanał 2 czeka. Czekanie trwa 10 sekund i w ciągu tych 10 sekund masz przytrzymać odpowiadający ci przycisk pilota i trzymać aż LED zamruga 3 razy. I następny pilot.
    Po ponad 10 sekundach LED szybko pomruga sygnalizując
    koniec procedury.
  • REKLAMA
  • #3 19001033
    TrempeS
    Poziom 12  
    Moja wina, faktycznie końcówka procedury 2 jest inna.
    Tutaj poprawka

Procedura 2
    1 Krótkim przyciśnięciem przycisku radioodbiornika wybieram kanał (1x kanał 1 - przewody białe, 2x kanał2 - przewody fioletowe)
    2 Urządzenie potwierdzi wybrany kanał poprzez jedno lub dwa mrugnięcia, przejdzie do trybu kodowania sygnalizując to szybkim miganiem
    3 Urządzenie w trybie kodowania czeka 10 sekund
    4 Przytrzymać wybrany przycisk na pilocie przez około 3 sekundy
    5 Radioodbiornik potwierdzi zakodowanie pilota mrugając diodą 3 razy
    6 Po 10 sekundach bezczynności urządzenie wyjdzie z trybu kodowania

Nowe wieści w temacie,
    Kupiłem nowy pilot, udało się go zaprogramować.
    Wygląda na to, że piloty któe były zapisane w radioodbiorniku a następnie wykasowane poprzez czyszczenie pamięci nie mogą być ponownie zaprogramowane.
    Nie działa kodowanie bezpośrednie z radioodbiornikiem jak i kopiowanie z innego pilota. Sprawdzone na 3 używanych pilotach SM4

Może ktoś to potwierdzić?
  • REKLAMA
  • #4 19001126
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    Nie potwierdzę - wielokrotnie w przeszłości kasowałem odbiorniki i dopisywałem piloty od nowa (głównie z powodu zamętu i pomyłek w przyporządkowywaniu pilotów do urzadzeń). Ostatnim razem miesiąc temu. Smilo działają jak trzeba.
  • #5 19015940
    TrempeS
    Poziom 12  
    Przypadkowo odkryłem, że pilot jednak się programuje, jednak nie tak jak chcę.
    Programując przycisk "3" za pomocą poniższej procedury brama zostaje przypisana do przycisku "1"

1 Przytrzymuję przycisk na radioobiorniku przez około 2 sekundy aż dioda radioodbiornika zaświeci się
    2 Przytrzymuję przycisk 3 na pilocie przez około 3 sekundy

Za pomocą procedury kopiowania pilota z pilota tak samo. Chcę aby daną bramę obsługiwał przycisk "3" a zostaje przypisany przycisk "1"

Efekt jest taki, że przyciskiem "1" mogę sterować dwie bramy. Jeśli jestem w zasięgu to czasem otwierają się obie co nie jest pożądane.
    Czy ktoś miał taki przypadek, że przypisanie radioodbionika SMX2 do konkretnego przycisku pilota SM4 sprawiało problem?
REKLAMA