logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk rzężenia w napędzie FAAC S418 tylko na pełnych obrotach - film na OneDrive

Lukaszenko_ 25 Paź 2020 18:30 1446 12
  • #1 18999577
    Lukaszenko_
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cześć, zamontowałem dzisiaj S418 i na prawym napędzie słychać rzężenie. Wszystko zamontowane od poziomicy. Rozkręciłem i skręciłem ponownie uchwyty i ograniczniki mechaniczne. Dalej rzęzi. Nagrałem film i wrzuciłem na mój OneDrive, link:
    Film
    Podpowiecie coś? A i rzęzi tylko na pełnych obrotach, jak napęd zwalnia to nie rzęzi...
  • #2 19000694
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    A puść go odpiętego od bramy - to brzęczenie jakby jakaś blacha.....
  • #3 19000792
    Lukaszenko_
    Poziom 10  
    Pod odłączeniu od skrzydła w dalszym ciągu rzęzi. Obejrzałem napęd i wzrokowo w zasadzie nie znalazłem nic niepokojącego. Odgłos dochodzi z niewidocznej części śruby - tej w obudowie, gdzie jest silnik. Pytanie czy reklamować, bo rzężenie przeżyję, a sam napęd spełnia swoją funkcję - otwiera i zamyka skrzydło.
  • #4 19001643
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Moim zdaniem podobny odgłos daje źle zablokowany napęd albo uszkodzony mechanizm rozblokowania. Często tak się dzieje, gdy po raz pierwszy, zaraz po montażu uchwytów do słupka i skrzydła bramy, sprawdza się poprawność pracy. Wtedy, najczęściej w ferworze walki, nieco na siłę, bez sprawdzenia dokładnośći rozblokowania, można uszkodzić siłownik.
  • #5 19371928
    Adam8512
    Poziom 2  
    Witam Koledzy mam taki sam problem po dzisiejszym montażu.kolego Łukaszenko jak sobie poradziłeś z tym problemem.
    Proszę o info
    Pozdrawiam
  • #6 19372118
    Lukaszenko_
    Poziom 10  
    Nie poradziłem. Napęd chodzi do dzisiaj i tak samo rzęzi. Serwis FAAC powiedział, że mogę im wysłać napęd na testy, ale po obejrzeniu załączonego do postu filmu zarzucili mi, że napęd pracuje w ujemnym kącie i według nich w ogóle nie powinien pracować. Nie wiem za bardzo o co chodzi i odpuściłem. Poza rzężeniem napęd pracuje poprawnie.
  • #7 19372293
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Lukaszenko_ napisał:
    ale po obejrzeniu załączonego do postu filmu zarzucili mi, że napęd pracuje w ujemnym kącie i według nich w ogóle nie powinien pracować. Nie wiem za bardzo o co chodzi i odpuściłem.

I to jest podstawowy problem. Żaden z kolegów na napisał nic o wymiarach montażowych... A
    Lukaszenko_ napisał:
    Wszystko zamontowane od poziomicy.

Aczkolwiek patrząc nawet na ten filmik trudno uwierzyć by zostały owe wymiary zachowane.
    Lukaszenko_ napisał:
    Wszystko zamontowane od poziomicy.

Może trzeba było użyć jeszcze miarki? :idea:
    Nie twierdzę, ale też nie potrafię wykluczyć, że to jest bezpośrednia przyczyna takiego stanu rzeczy, ale na pewno nie pomaga, ma wpływ na długowieczność napędu, jego kulturę pracy, a na pewno jest podstawą o odrzucenia reklamacji.

Dźwięk rzężenia w napędzie FAAC S418 tylko na pełnych obrotach - film na OneDrive
  • #8 19372310
    Adam8512
    Poziom 2  
    Kolego Suworow.w moim przypadku nie pisałem o wymiarach montażowych ponieważ dla mnie istotne jest to że trzeba je zachować tak jak producent radzi.u mnie wymiary montażowe A i B to 150 mam tak jak w tabelce.dziwi mnie fakt że jeden siłownik pracuje cicho a drugiego słychać tak samo jak na filmach załączonych przez kolegę Łukaszenko.
  • #9 19372419
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    Lukaszenko_ napisał:

Cytat:
    u mnie wymiary montażowe A i B to 150 mam tak jak w tabelce

Ten wymiar:
    U kol. Lukaszenki_ ten wymiar raczej nie miał 15 cm.
    Zresztą widać na filmie (do czego zresztą przyczepił się gość od FAACa), że na zamknięciu oba siłowniki mają skos zbieżny do bramy, a na otwarciu ten trefny raptem staje się w stosunku do skrzydła rozbieżny (nawet nie równoległy). Siłownik ma b.konkretne obciążenie, skrzydło zasuwa jak dzikie - to i burczy.

Jeśli u ciebie wymiary są faktycznie prawidłowe, a skosy siłowników zbieżne do skrzydła zarówno na otwarciu jak i na zamknięciu - próbuj jednak uderzać do FAACa z argumentami typu film i fotki. Jeśli masz gwarancję producenta - sam na razie nic nie możesz zrobić (choćby to była duperela).
    Chociaż (autopsja) serwis FAACa jest tak śliski, że ślizgałby się nawet pod górę - i wyślizgują się - jak się da - z każdej odpowiedzalności.

Ale najpierw obejrzyj b, dokładnie samą blachę bramy - może faktycznie coś rezonuje.
  • #10 19374030
    Lukaszenko_
    Poziom 10  
    Kolego @suworow, nie wiem po co ten cynizm w Twojej wypowiedzi, ale nie wnikam, może masz gorszy dzień. W gąszczu moich cytatów wspominasz, że nie używałem miarki przy montażu - to jest bardzo ciekawy wniosek z Twojej strony i śmieszny raczej. W moim przypadku deweloper tak nieszczęśliwie wykonał słupki (10cm) że nie było możliwości zachowania wymiarów montażowych. Między słupkami idzie płot siatkowy, a słupek z zastrzałem leci po mojej stronie. Do dyspozycji miałem raptem 7cm słupka do montażu napędu. Przy próbie zbliżenia się chociaż do wymienionych wymiarów montażowych otwarcie skrzydła było nieakceptowalne.
    Stwierdzenie, że serwis FAAC mi cokolwiek zarzucił było na wyrost, a rozmowa z FAAC była zresztą bardzo konstruktywna.
    Kolego @adam: w ferworze walki zapomniałem napisać, bo to szmat czasu temu już montowałem. Zamawiałem 4 napędy do dwóch bram. Ten brzęczący był przy pierwszej bramie (film w temacie). Po napisaniu tego posta przełożyłem do drugiej bramy - tam mam wymiary montażowe już na obu słupkach i dalej brzęczy ten jeden i drugi też od czasu do czasu pobrzękuje. Na bramie pierwszej zmontowałem dwa nowe napędy i nie ma brzęczenia, tak że te brzęczenie to temat dla serwisu.
  • #11 19374082
    Adam8512
    Poziom 2  
    Kolego Łukaszenko rozumiem że tych siłowników zamontowanych na słupkach z prawidłowymi wymiarami montażowymi nie zglaszales???
    U mnie wszystko wg książki wymiary suwmiarka mierzone katy zachowane i niestety jeden chodzi głośno a drugi gdyby nie błysk lampy to wogole nie byłoby wiadomo że brama się otwiera tak cicho pracuje.
  • #12 19374108
    Lukaszenko_
    Poziom 10  
    Nie, nie wysyłałem na serwis, chociaż jak pisałem gość z FAAC w Warszawie mówił żeby wysłać to w ramach gwarancji ogarną. U mnie poza tym że brzęczy, napęd pracuje bardzo dobrze, nie mam mu nic do zarzucenia. Dopóki nie padnie nie zamierzam go demontować. Gdybyś jednak Kolego zdecydował się na serwisowanie swojego, daj znać chociaż jak się potoczyły losy.
  • #13 19374174
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Lukaszenko_ napisał:
    W moim przypadku deweloper tak nieszczęśliwie wykonał słupki (10cm) że nie było możliwości zachowania wymiarów montażowych. Między słupkami idzie płot siatkowy, a słupek z zastrzałem leci po mojej stronie. Do dyspozycji miałem raptem 7cm słupka do montażu napędu. Przy próbie zbliżenia się chociaż do wymienionych wymiarów montażowych otwarcie skrzydła było nieakceptowalne.

W Twoim wypadku to Ty nieszczęśliwie dobrałeś napęd do istniejącej sytuacji na siłę wciskając tam Faac s418. Oczekujesz za po pochwały peanów na cześć wielkiego konstruktora? ( teraz to jestem i owszem cyniczny ;) ) Na filmie widać jak z powodu źle dobranych wymiarów montażowych brama wyraźnie żabkuje. Mam udawać że tego nie widzę? I nie powiadaj mi że zrobiłeś to z pełną świadomością, bo sam przecież napisałeś:
    Lukaszenko_ napisał:
    ale po obejrzeniu załączonego do postu filmu zarzucili mi, że napęd pracuje w ujemnym kącie i według nich w ogóle nie powinien pracować. Nie wiem za bardzo o co chodzi i odpuściłem

A odezwałem się w temacie, bo moim zdaniem forum ma propagować poprawne rozwiązania techniczne a nie fuszerki jak ta nam zaprezentowana :) I tyle w temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem FAAC S418, który wydaje rzężenie tylko przy pełnych obrotach. Po montażu i sprawdzeniu wymiarów, rzężenie nadal występuje, nawet po odłączeniu od bramy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niewłaściwego montażu lub uszkodzonego mechanizmu rozblokowania. Użytkownik rozważa reklamację, mimo że napęd działa poprawnie. Wymieniane są również kwestie dotyczące wymiarów montażowych oraz ich wpływu na działanie napędu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami, ale niektórzy zauważają, że serwis FAAC może być trudny w komunikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA