Witam. Mam mały kłopot z urządzeniem, potrzebny jest mi skaner, do śledzenia heterodyny pracującej w szerokim paśmie. Kiedyś zakupiłem takie coś. Zainstalowałem na tablecie SDRTouch i fajnie to działało, potem tablet się potłukł, a tuner przeleżał 10 lat, aż do dziś. Instalację wykonałem wg tego opisu i z tym oprogramowaniem.
I ucieszyłem się jak dziecko gdy usłyszałem szum, i tyle co mogę sobie posłuchać.
Komputer to ASUS X553M O.S. Windows 8.1
Dongiel
Kawałek pasma FM. w okolicy 100Mhz
ArturAVS napisał:Zainstalować sterowniki Zadig, tylko z nimi działa. W załączniku komplet (SDR Sharp+Zadig), odinstaluj wszystkie sterowniki do RTLa i uruchom Zadig.
Z górnej listy wybierasz "List all devices"
![]()
Zadig powinien go wykryć;
![]()
Klikasz boczny przycisk "Install Driver" (u mnie sterownik już jest, więc wyświetla "reinstall driver");
![]()
Po tych zabiegach restart systemu, i uruchamiasz SDR Sharp klikając jego ikonkę w folderze z rozpakowanymi plikami. Więcej info na temat softu jest w linku z tytułowego postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2353101.html
Zrzuty które pokazałem dotyczą mojego systemu, tj. Win 7 32 bit. Przy zmianie portu USB też warto przeinstalować sterownik (tak musiałem zrobić po przejściu z dongla na "pudełko").
I ucieszyłem się jak dziecko gdy usłyszałem szum, i tyle co mogę sobie posłuchać.
Komputer to ASUS X553M O.S. Windows 8.1
Dongiel
Kawałek pasma FM. w okolicy 100Mhz