logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Paco7 11 Lis 2020 14:56 2145 6
REKLAMA
  • #1 19036840
    Paco7
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam szanowną społeczność,

liczyłem, że uda mi się uniknąć zakładania tematu, lecz jednak muszę poprosić o pomoc forumowych specjalistów.
    Posiadam Huawei B818 z kartą Orange (firmowa bez limitu), druga (Play) jest w drodze tylko dla testów i przyszłej wiedzy w razie. gdybym musiał prywatnie organizować internet.

Zakupiłem antenę CyberTech na 5m kablu H155 + konektory
    Antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz
    Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

zdecydowałem się na tą 1.8-2.6, zamiast dedykowanej na 1800 (która ponoć lepiej łapie to pasmo jako dedykowana)
    z nadzieją, że złapię na nią wyższe pasma i wykorzystam możliwości b818. Niestety sygnał jest za słaby. Łapie B3 i B1 na skraju rozłączania i nie ma z niego internetu. Nadajnik BTS, który mnie łączy ma 800, 1800, 2100 do wyboru. Odległość to 6,5 km. Zarówno mój dom jak i antena (Katarynki) są położone dość wysoko. W okolicy są jeszcze 2 nadajniki BTS (Szymbark - 6,7km obsługuje powyższe + dodatkowo 2,6) oraz (Hopowo - 5,9km wg BTSearch tylko 1,8 pasmo).

Wydaje mi się jakby antena wgl nie działała (tak, niby ustawienia routera na anteny external zrobione), ponieważ przy oknie łapię te pasma samym routerem bez żadnych dodatkowych anten (b818 internal). Działa głównie na 800, mimo ustawienia agregacji z 1800 i 2100, ale łapał lepsze solo połączenie zarówno z b3 jak i b1 niż z pomocą anteny, gdzie nie wyskakuje wgl Orange tylko "LTE" na aplikacji.

Poniżej screeny samego routera na oknie bez anten oraz z podłączoną anteną (tak, jest screen z agregacją b20, gdzie antena zewnętrzna jej nie obsługuje - chyba akt desperacji :roll: )

Sam router:

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Z anteną:

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Sam telefon na co dzień łapie mi w domu nadajnik z Katarynek na b20. Odchodząc od domu późnym wieczorem w stronę miejscowości Roztoka (teoretycznie bliżej bts Katarynki) miał lepsze sygnały i łapał też drugi bts na zmianę (Szymbark b3 z nawet sporo mocniejszym sygnałem). Po przejściu się w ciągu dnia w niedzielę 1km w kierunku nadajnika Szymbark, telefon zaczął mi łapać znowu b3 , agregował potem b20+b1+b3

Przez to wszystko przeszła mi myśl o zakupieniu anteny szerokopasmowej 800-2600.

Zanim jednak poczynię takie kroki to wolę podpytać ekspertów tutaj, ponieważ nie ma tu dla mnie logiki przy obecnej antenie i braku jakiegokolwiek sensownego sygnału (poprawy) względem samego routera...
    Uszkodzone kable? Problem z konektorami ts9? Skręciłem je mocno palcami z kablem h155 i wciśnięte do routera solidnie. Dokręcić kluczem? Nie mam już pojęcia...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19037003
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19037397
    Paco7
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc.

Pora na aktualizację:
    Nie wspominając jak bardzo wielbię te małe g.... konektory na wcisk ts9 zacząłem je skręcać, mierzyć, dmuchać i albo faktycznie coś było nie tak, albo są tak bardzo gówniane, że byle co przerywa ich połączenie.
    Awaryjnie już myślałem o podłączeniu B535, które się u mnie kurzy, żeby wykluczyć problem z B818.

Nie przedłużając - antena zaczęła działać. I tu pojawił się kolejny mętlik w głowie.
    Ciekaw jestem z jakiego BTS'a ściąga sygnał.
    Skierowana jest na Katarynki. Czy w tym przypadku jakimś cudem może ściągać zasięg z BTS Szymbark?
    Czemu o to pytam...?
    Okazuje się, że łapie pasmo 2600. Bez szału, ale jest.
    Według BTSearch 2600 jest tylko na Szymbark.
    Chociaż ta strona nie do końca chyba jest aktualna(???)
    I pisząc to teraz sprawdziłem i według MapaBTS.pl na Karatynkach jest T-Mobile 2600, a Orange o dziwo nie (wgl nadajnika Orange tam nie pokazuje).

Problematyczne dla mnie jest skręcanie do woli anteny, jest wysoko od ziemi (prawie 3 piętra), że rusztowanie mi się buja tak, że trzeba dobrze zacisnąć 4 litery, żeby nie zlecieć. Jutro chyba sprawdzę jeszcze raz jaki efekt da skierowanie jej na Szymbark. (O ile wgl to tak zadziała i przestawi się na ten bts). Da się sprawdzić z jakiego bts'a ściąga sygnał?

Co do anteny 800-2600 to zastanawiam się nad nią ze względu na agregację 4 pasm w tym b818, ale kompletnie nie wiem czy ma to sens (b20+b3+b1+b7). I czy nadal przy takiej antenie łapać będzie 2600 co najmniej tak jak przy obecnej antenie panelowej.

@matek451 czy w temacie anten mógłbym Ciebie serdecznie poprosić o pomoc? Byłbym bardzo wdzięczny.
    O ile dobrze się orientuję to pewnie Ciebie (jako eksperta od anten @_cheetah_ miał na myśli.

Cytat:
    Jeśli rzeczywiście podobne poziomy są w miejscu montażu anten, to zastosowałeś nie taką antenę - tu tylko offset mógłby coś realnie pomóc w uzyskaniu szybkości. Ewentualnie CPE na paraboli.

Co do proponowanej przez Ciebie alternatywy (o ile nadal ma sens skoro ta antena ożyła) to podobne rozwiązanie stosuję obecnie w sieci Plus (tak wiem, proszę nie linczować, ale nie licząc gównianego pakietu 100GB to zasięg i prędkości były na prawdę spoko w mojej dziurze) nie licząc archaicznego zestawu ODU-IDU 200, które nie ma od dawna aktualizacji i jakiś większych możliwości konfiguracji czegokolwiek.

Poniżej screeny:
    Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange
  • Pomocny post
    #4 19037667
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5765
    A jednak działa , na pasmach LTE1800/ lte2100 zysk jest mniejszy od LTE2600, na tym ostatnim paśmie to Szymbark i antena odbiera tyłem, to jedyna stacja z LTE2600 Orange w tym rejonie, tylko PLAY ma dwa, Egiertowo i Szymbark . U staw antenę na Szymbark i powtórz testy. A co do Plusa to miał uzasadnienie bo stacja jest w Kameli ale teraz to lipa bo odstaje od konkurencji o kilka długości.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19037919
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19048801
    Paco7
    Poziom 2  
    Cóż... testy zrobiłem o 20 i wyniki strasznie "skakały" jak robiłem im powtórzenia, a w uśredniony wynik już nie chciałem się bawić.
    Generalnie jest spora różnica po przekręceniu. Transfer w ciągu dnia kręci się w okolicy 50-60, a w nocy 90-100, a nawet ponad to i to na telefonie po wi-fi.
    Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange.

Nie chciałem wysyłać screenów w środku nocy, chociaż z drugiej strony wyniki byłyby bardziej naturalne dla każdego pasma.
    Wiadomo, obecnie szukamy najlepszego pasma w ciągu dnia pod obciążeniem więc takie też screeny podrzucam. (godz. 20)
    Pogoda też nie pomagała w pomiarach. Co chwila deszczowo itp itd. Dzisiejszy dzień jest jednym ze słabszych. Co widać chociażby na agregacji wszystkich 3 pasm czy braku speed testu na 1800 (marginalne wartości i ledwo wczytana strona).

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - OrangeHuawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange Huawei B818 + CyberTech antena zewnętrzna: Słaby sygnał na pasmach B3 i B1 - Orange

Zastanawiam się, żeby przenieść antenę na środek dachu i przymocować do komina. +1,5 metra wyżej i łatwiej wejść na dach przez okno dachowe, bo 3częściowa drabina budowlana nie da rady, stąd wysokie rusztowanie aluminiowe. 3 piętrowy dom.
    Druga zaleta to od komina będę miał bliżej do pokoju, gdzie chcę trzymać router (na samym strychu pod dachem nie mam zasilania, ani nawet z czego go tam dorobić.
    Kabel 5 metrowy kupiony trochę chciwo :) Liczę, że starczy chociaż na pół metra od sufitu pokoju do półki to jedynym zmartwieniem pozostanie zasilanie do b818.
    Przewody lutowane do anteny. Nie chcę się bawić w przeróbki czy odsyłanie i zamiana na 6/7metrowy. Tym bardziej, że efekt całej zabawy z anteną jest dość przyjemny.
    Mówi się, że max 10m i ten metr, dwa nie powinien robić jakiejś różnicy, ale... :)
  • REKLAMA
  • #7 19049378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Huawei B818 z kartą Orange i zewnętrzną antenę CyberTech, jednak doświadcza problemów z sygnałem na pasmach B3 i B1. Po zainstalowaniu anteny, sygnał pozostał słaby, co może być spowodowane różnymi czynnikami, takimi jak uszkodzenia anteny, okablowania lub routera. Po dalszych testach i poprawie połączeń, antena zaczęła działać lepiej, a użytkownik zauważył, że sygnał z BTS Szymbark na paśmie 2600 jest dostępny, co poprawiło transfery. Użytkownik planuje dalsze testy, aby ustalić najlepsze pasmo do użytku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA