logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika

broonkos 07 Lut 2021 20:43 3459 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaką antenę zewnętrzną wybrać do Huawei B818, żeby poprawić LTE Orange przy odległości około 6,2 km od nadajnika?

Najpierw zrób testy na zewnątrz z wymuszeniem pojedynczych pasm LTE2600, LTE2100 i LTE1800, bo od tego zależy zarówno wybór operatora, jak i anteny [#19378102] W tej lokalizacji nie opłaca się kupować ATK-504 w ciemno, bo jej zysk na 2600 MHz jest praktycznie żaden, a w Orange kluczowe mają być właśnie pasma pojemnościowe 2600/2100, nie LTE800 [#19375093] [#19387676] Jeśli potrzebujesz głównie 800 MHz, ATK-504 nadal jest sensowna, ale różnica względem tańszej podobnej anteny to realnie tylko około 1–2 dBi, więc nie ma co liczyć na cud [#19175095] Przy B818 ustaw antenę na zewnątrz, wstępnie na azymut BTS, potem koryguj pod maksymalne RSRP i SINR oraz sprawdzaj speed-testem [#19387605]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19240677
    broonkos
    Poziom 4  
    Cześć wszystkim.
    Na początku testy:
    aktualnie router stoi w oknie na parterze.

Szukam dobrej anteny żeby polepszyć jakość sygnału. Mam zamiar postawić ją na czubku dachu/kominie, a kabel mogę skrócić nawet do poniżej 5 metrów. Co wybrać?

a tak widać antenę z dachu:

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 19240888
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19240898
    broonkos
    Poziom 4  
    Wewnątrz ale router praktycznie przyklejony u góry okna. Z ciekawości zrobiłbym testy porównawcze z dachu jak się tylko się pogoda uspokoi
  • #4 19240929
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19240952
    broonkos
    Poziom 4  
    W tym domu akurat jest patent na okna skrzynkowe więc stoi sobie pomiędzy szybami i raczej taka jedna szybka dużego tłumienia nie ma. Od parapetu na pewno lepiej bo mniej obiektów po drodze do anteny.
    W sumie router stał już raz na kominie ale szału wielkiego nie było, choć fakt, że testów sygnału nie zrobiłem.
    Rozumiem, że mają to być testy wieczorne na każdym z pasm + agregacja?
  • REKLAMA
  • #6 19240963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19240975
    broonkos
    Poziom 4  
    _cheetah_ napisał:
    Obyś się nie zdziwił - wystarczy, że szyba ma napyloną metaliczną warstwę izolująca...

W tym przypadku jestem akurat pewien, że jest to czysta, prosta szyba ;P

_cheetah_ napisał:
    A czasami jest tak, że na dachu bywa gorzej (większe zakłócenia / mniejszze poziomy(!)) - to radio - bywa nieprzewidywalne.

Tu pozwolę sobie dorzucić poglądową mapę terenu.
    Michałowice 32-091 ul. Górna
    Wkoło coraz mniej radiówek, a więcej światłowodu. Bez szans na dobry odbiór sygnału z innych nadajników, tylko z aktualnym (N! 51182) widoczność gołym okiem. Dzisiaj nawet w ciągu dnia udało się zrobić mały rekord DL92,6/UP15,9 - przed wojną nie do pomyślenia, tak samo jak na wcześniejszym B315

_cheetah_ napisał:
    Pamiętaj, że agregacjami rządzi stacja, a nie router i tu się można zarówno cieszyć, jak i dziwić...

Domyślam się ;) Szczególnie, że to niby Orange.
    Testy pewnie dopiero jutro, dzisiaj łeb chce urwać na zewnątrz.
  • #8 19241518
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    Masz możliwość zagregować 4 częstotliwości, 800MHz daje nawet w domu przyzwoitye prędkości, to ja bym szedł w ATK504, bo ona działa na wszystcki h 4 bandach. Druga ze sprawdzonych, dostępnych opcji, to panel cybertech 17dbi, ale on robi za tłumik na 800Mhz, wiec w świetlne wyników, trochę bez sensu bo nie skorzystasz z najniższej częstotliwości. Kolejne opcje, to już jakieś parabole, ale przy takich prędkościach to bym nie kombinował.
  • #9 19241648
    broonkos
    Poziom 4  
    m.jastrzebski napisał:
    Masz możliwość zagregować 4 częstotliwości, 800MHz daje nawet w domu przyzwoitye prędkości

Agregacja 3 częstotliwości bez 1800 dane najlepsze prędkości.

m.jastrzebski napisał:
    ATK504

Do niej najlepiej kabel RF240 + konektor T9? Można samemu skrócić kabel czy to większa sztuka?
  • #10 19241714
    m.jastrzebski
    broonkos napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Masz możliwość zagregować 4 częstotliwości, 800MHz daje nawet w domu przyzwoitye prędkości

Agregacja 3 częstotliwości bez 1800 dane najlepsze prędkości.

m.jastrzebski napisał:
    ATK504

Do niej najlepiej kabel RF240 + konektor T9? Można samemu skrócić kabel czy to większa sztuka?

Z routerem w domu bez anteny masz najlepsze prędkości. Co będzie z anteną, to osobna bajka. A jeśli bez 1800 jest najlepiej, to potrzebujesz anteny na 800, wiec propozycja anteny pozosraje.

Jak nie masz zaciskarki, to nie zarobisz poprawnie koncówek. Kupno zaciskarki będzie droższe niż pojedyńcza usługa kupienia kablei na wymiar, badz anteny z kablami na wymiar. WIększość sklepów to oferuje i zrobią Ci kable jakie chcesz, i z jakimi chcesz końcówkami.
  • #11 19243523
    broonkos
    Poziom 4  
    Dzisiaj jest coś nie tak. W ciągu dnia działało wszystko normalnie, nie wiem dokładnie kiedy pojawił się problem.
    Zobaczymy jutro jak będzie. To może mieć związek z pogodą czy bardziej anteną? A może Orange po prostu zauważył, że moja prędkość wzrosła i próbują ograniczyć ;)

Dodano po 12 [minuty]:

Chwilę później taka niespodzianka. Router wrócił na swoje pierwotne miejsce, trzeba znowu iść na dach

Dodano po 8 [minuty]:

Dzisiaj nic z tego nie będzie, coś płata figle. Poczekałem znowu parę minut i prędkość znowu spadła do ok. 20
  • REKLAMA
  • #12 19243614
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5811
    Silny mróz i efekt troppo zrobił swoje, brak anteny więc zasięg z różnych stacji ale tym razem Kraków-Morcinka, Goszcza i aż z Pietrzejowic.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19245027
    broonkos
    Poziom 4  
    matek451 napisał:
    Silny mróz i efekt troppo

W jaki sposób temperatura wpływa i jak zapobiegać temu efektowi?

matek451 napisał:
    brak anteny więc zasięg z różnych stacji

Może się coś okazać bardziej rozsądniejszego niż ATK504? Przez najbliższe dni temperatura nie będzie ustępować więc ciężko o referencyjne pomiary. Pytanie czy zamówić już tę antenę, czy testy mogą coś zmienić.

matek451 napisał:
    Kraków-Morcinka, Goszcza i aż z Pietrzejowi

Z tej trójki jedynie Goszcza ma sens. Morcinka i Pietrzejowice totalnie nierealne. Może zmienić aplikację do pomiarów na HuaCTRL?
  • #14 19355409
    broonkos
    Poziom 4  
    W końcu nabyłem ATK-504, niestety, dalej mam problem z łapaniem innych stacji. Jestem w stanie wyeliminować to softwerowo czy jedynie umieszczenie anteny w miejscu bez takiego problemu?
  • #15 19355577
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19356043
    broonkos
    Poziom 4  
    _cheetah_ napisał:
    Pokaż może pomiary pasm z antenami.

Nie są to idealne warunki ale przynajmniej dobrą stację łapię.

_cheetah_ napisał:
    Anteny w pol. X

Tak.
    Ma znaczenie którą antenę gdzie wpinam? Albo kąt samych anten? Jest jakaś zasada w jakiej powinny być odległości od siebie?
  • #17 19356251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19374417
    c.bartosz
    Poziom 9  
    Mam podobny problem, czy mógłby ktoś poradzić jaka antena byłaby najlepsza dla routera B818 i w jakiej sieci wykupić internet, rozważam zakup 2 różnych pakietów żeby zmieniać w razie niestabilności. Wieś to Gabrielnia woj. świętokrzyskie. Najbliższy BTS T-mobile i Aero 2km ale mają bardzo kiepskie transfery, Orange daje dużo lepsze wyniki ale BTS oddalony 5km.
  • REKLAMA
  • #19 19374470
    m.jastrzebski
    c.bartosz napisał:
    Mam podobny problem, czy mógłby ktoś poradzić jaka antena byłaby najlepsza dla routera B818 i w jakiej sieci wykupić internet, rozważam zakup 2 różnych pakietów żeby zmieniać w razie niestabilności. Wieś to Gabrielnia woj. świętokrzyskie. Najbliższy BTS T-mobile i Aero 2km ale mają bardzo kiepskie transfery, Orange daje dużo lepsze wyniki ale BTS oddalony 5km.

Problem masz podobny, ale rozwiązanie i sposób działania jest taki sam.
    Zakup startera, Orange albo Tmobile test na polecanej aplikacji lub bezpośrednio routerze ale wystawionym na zewatrz. Test powienien być wykonany na zewątrz budynku z wymuszeniem kazego pasma osobno, żeby zobaczyć jakie są parametry sygnału na każdym paśmie i jakie na każdym paśmie osiągasz prędkości (speedtest). Sam test prędkości rano (gdy mało ludzi korzysta) i popołudniu wieczorem, gdy dużo osób korzysta. W ten sposób dowiadujesz się:
    - jakie pasma są dostępne u każego operatora
    - jakie są poziomy sygnałów (a wiadomo o ile pomoże antena pi razy oko)
    - i jakie jest obciążenie nadajnika (porównanie prędkości rano/wieczór).
    Mając takie dane, podjmiesz racjonalną decyzję co do wyboru operatora i/lub zakupu routera anteny.

Orange/TMobile jest tez Kopaninach. Niedaleko Plusa. Ale według BTS search tylko pasmo 800Mhz, wiesz szału nie będzie. ALe i tak warto przetestować, bo stronka nie zawsze jest aktualna.
    W drugą stronę BTS Orange jest pod Końskimi z kopmoletem 4 pasm, ale bez żadnych drzew po drodzę, wiec może nie było by źle z prędkościami przy zastosowaniu anteny. Znowu, test odpowie na te pytania.
  • #20 19374541
    c.bartosz
    Poziom 9  
    m.jastrzebski napisał:
    c.bartosz napisał:

Problem masz podobny, ale rozwiązanie i sposób działania jest taki sam.
    Zakup startera, Orange albo Tmobile test na polecanej aplikacji lub bezpośrednio routerze ale wystawionym na zewatrz. Test powienien być wykonany na zewątrz budynku z wymuszeniem kazego pasma osobno, żeby zobaczyć jakie są parametry sygnału na każdym paśmie i jakie na każdym paśmie osiągasz prędkości (speedtest). Sam test prędkości rano (gdy mało ludzi korzysta) i popołudniu wieczorem, gdy dużo osób korzysta. W ten sposób dowiadujesz się:
    - jakie pasma są dostępne u każego operatora
    - jakie są poziomy sygnałów (a wiadomo o ile pomoże antena pi razy oko)
    - i jakie jest obciążenie nadajnika (porównanie prędkości rano/wieczór).
    Mając takie dane, podjmiesz racjonalną decyzję co do wyboru operatora i/lub zakupu routera anteny.

Orange/TMobile jest tez Kopaninach. Niedaleko Plusa. Ale według BTS search tylko pasmo 800Mhz, wiesz szału nie będzie. ALe i tak warto przetestować, bo stronka nie zawsze jest aktualna.
    W drugą stronę BTS Orange jest pod Końskimi z kopmoletem 4 pasm, ale bez żadnych drzew po drodzę, wiec może nie było by źle z prędkościami przy zastosowaniu anteny. Znowu, test odpowie na te pytania.

Dzięki za szybką odpowiedź, jutro podłączę moją nową 818 i zrobię testy prędkości. Jeszcze jedno pytanie, jaka jest różnica pomiędzy anteną ATK504 (~300zł) a tańszą podobnie wyglądającą anteną za 150zł (np. https://allegro.pl/oferta/antena-atk-log-alp-lte-mimo-2-x-5m-wtyk-sma-dipol-7875244473)
    Czy warto oszczędzić te 100-150zł czy jednak ATK504 sprawdza się lepiej?
  • #21 19375093
    matek451
    Poziom 43  
    Kopaniny i stacja NW z gołym LTE800 się nie licz/ą, korzysta się ze Sierosławic z nastawieniem na pasma pojemnościowe LTE z niego, dlatego testy na LTE2600, LTE2100 i LTE1800 na B818 na zewnątrz to podstawa, oczywiście na kartach T-mobile i Orange, nie rezygnowałby też z Play i BTS-a Końskie -Warszawska 56 i zrobił test tego operatora. Oczywiście te anteny do pasm pojemnościowych LTE się nie nadają ATK-504 praktycznie mają zerowy zysk na 2600MH a tych z Dipola to szkoda na maszt montować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 19375095
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 19377671
    c.bartosz
    Poziom 9  
    Dzieki wielkie za rady, to jeszcze kolejne pytanie.

Kolejne pytanie:

Czy router B535 + antena sprawdzą się na takiej wsi tak samo jak B818 + antena? Przewagą B818 jest agregacja z 4 częstotliwości ale z drugiej strony w takiej lokalizacji pewnie i tak nie zgadnie aż z 4, poza tym w B818 potrzebuję konektory do anteny na których też przecież jest strata.

Podsumowanie różnicy kosztów przy zakupie nowego sprzętu też jest spore, co byście doradzili:

1. zestaw "na bogato": B818 (900zł) + antena ATK504 (280zł) + przejściówki (50zł), razem prawie około 1300zł

2. zestaw: B535 (można kupić za 400zł już) + antena jak wyżej za 180zł, przejściówek nie potrzeba. Razem poniżej 600zł

Czy różnica pomiędzy zestawem 1 i 2 będzie w ogóle zauważalna?
  • #24 19377693
    matek451
    Poziom 43  
    A czytałeś to co napisałem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 19377739
    c.bartosz
    Poziom 9  
    matek451 napisał:
    A czytałeś to co napisałem?

Teraz widzę że przeoczyłem Twoją odp. Czyli jaką antenę byś sugerował dla tej lokalizacji jeśli ani ATK504? Jak narazie zamówiłem zestaw b818 + atk504 z przejściówkami i karta Orange, czekam na pogodę żeby zamontować anteny i przetestować, ale zacząłem się zastanawiać czy to ma sens i nie lepiej zamienić na tańszy zestaw jeśli miałbym mieć te same osiągi.
  • #26 19377977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19378102
    matek451
    Poziom 43  
    Mam całkowicie odmienne zdanie, w twoim przypadku kluczowa i tak jest stacja NW Sierosławice i fakt czy skorzystasz z niej z LTE2600 na co sa duze szanse przy skutecznej antenie na 2600MHz, niestety nie raczyłeś wykonać nawet testu na zewnatrz na telefonie z kartą Orange i nie pokazałeś screenów z NetMonster i speedtestów więc to błądzenie po omacku. Od tego zależy zarówno dobór routera jak również anteny. Na B535 masz dwie opcje, czyli agregacja LTE2600+2100 i 30MHz pasma do dyspozycji lub LTE2100+1800 na 25MHz pasma, LTE800 w takim wypadku cię nie interesuje. Jeden z sektorów na tym BTS-ie jest skierowany w twoim kierunku, pozostałe dwa to azymut na N.Kaznów i na Kornicę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #28 19387544
    c.bartosz
    Poziom 9  
    Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika Jaka antena do Huawei B818 - LTE Orange 6,2km do nadajnika

Zrobiłem dzisiaj testy z routerem na dworze za oknem (niestety cały tydzień padało więc dopiero dzisiaj się dało). Screeny w załączniku, na górze każdego screena speed test a na dole odczyty z LTEInspector. Antena narazie jest w pudełku i jej nie rozpakowałem, dajcie znać co sądzicie i czy jest sens montować tą antenę czy zmieniać na inną, jeszcze raz dzięki wielkie za rady!
  • #29 19387605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19387676
    matek451
    Poziom 43  
    Zgodnie z tym co napisałem LTE 800 z Sieroslawic zapchane i do agregacji niewielkie wnoszące, liczy się głównie LTE 2600 i LTE 2100.Zakup ATK-504 błędny.jej zysk na 2600MHz praktycznie żaden.Po co ci antena pracująca na 800MHz?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje anteny do routera Huawei B818, aby poprawić jakość sygnału LTE z nadajnika oddalonego o 6,2 km. Router obecnie znajduje się w oknie, a planowane jest umieszczenie anteny na dachu. W dyskusji poruszono kwestie związane z tłumieniem sygnału przez szyby, wpływem warunków atmosferycznych na jakość sygnału oraz różnymi modelami anten. Użytkownicy sugerują anteny takie jak ATK504 oraz panel Cybertech 17dBi, zwracając uwagę na ich właściwości w kontekście agregacji częstotliwości. Podkreślono również znaczenie testów prędkości oraz pomiarów sygnału w różnych warunkach, aby dobrać optymalne rozwiązanie. Wskazano na różnice w wydajności między routerami B818 a B535 oraz na konieczność odpowiedniego ustawienia anten.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA